Το ταξίδι μου με τον καρκίνο μαστού και τι θα ήθελα να ξέρω πριν μου συμβεί

H Ασπασία Κουμλή - Wood περιγράφει στο queen.gr την πορεία της μετά την περσινή διάγνωση καρκίνου

ΗΑσπασία Κουμλή - Wood είναι σύμβουλος Σύμβουλος Ενδυνάμωσης και Επιτυχίας Στόχων και το δικό της ταξίδι και η πορεία της κόντρα στον καρκίνο του μαστού, σε αφορά όχι γιατί θα το πάθεις, αλλά για να το προλάβεις πριν καν δημιουργηθεί!

Η Ασπασία μας εξηγεί χαρακτηριστικά:

«Η πορεία μου με τη νόσο και τι θα ήθελα να ήξερα πριν μου συμβεί. Η ιατρική πρόληψη και η μαστογραφία/υπέρηχος είναι το πρώτο. Αλλά όχι αυτό που θα σε αποτρέψει από το να νοσήσεις! Αν δεν είναι γεννητικό, είναι και λόγω lifestyle».

Η πραγματική πρόληψη είναι να προσέχεις τον εαυτό σου κάθε μέρα:

-να σε αγαπάς

-να δουλεύεις με τα αρνητικά σου συναισθήματα

-να έχεις επίγνωση των σκέψεων και των συνηθειών που σε μπλοκάρουν και σε κρατούν σε χαμηλή ενέργεια

-να τρως σωστά, όχι τα συναισθήματα σου ούτε ό,τι σου «πουλάνε»

-να ακούς το σώμα σου και να τρέφεσαι σωστά για εσένα

-να αφαιρέσεις τις κακές συνήθειες από την καθημερινότητα σου

-να γυμνάζεσαι κάθε μέρα, έστω 30 λεπτά περπάτημα

70% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου αν γυμνάζεσαι!!!!!!!!

Η coach εξηγεί χαρακτηριστικά:

«Η καμπάνια ευαισθητοποίησης δεν είναι τα ΡΟΖ ΚΟΡΔΕΛΑΚΙΑ, τα ωραία ποστ στο ΙΝΣΤΑ από ωραίες, διάσημες κυρίες, ούτε τα t-shirts, ούτε τα λουλούδια, ούτε οι μαραθώνιοι!

Ζούμε σε μία εποχή που ο καρκίνος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η επάρατη νόσος, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τύπων καρκίνου είναι ιάσιμο στις μέρες, η επιστήμη έχει προοδεύσει, και δεν είναι πια ταμπού. Γυναίκες και άντρες που διανύουν τη διαδρομή προς την ίαση από τον καρκίνο μαστού, αλλά και άλλων καρκίνων, μιλάνε πλέον ανοιχτά για αυτό. Ο καρκίνος είναι ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο ανάμεσα μας, το 50% του πληθυσμού θα περάσει καρκίνο σε κάποια του μορφή (όχι μόνο μαστού), και 1 στις 8 γυναίκες θα περάσουν καρκίνο του μαστού. Είναι κάτι που μας αφορά όλους, και η πρόληψη του κατά την γνώμη μου όπως εγώ την καταλαβαινω πλέον είναι πολύ εφικτή από όλους μας και έχει να κάνει με βήματα που κάνουμε καθημερινά.

Όταν ξεκίνησε η καμπάνια με τα ροζ κορδελάκια χρειαζόμασταν ως κοινωνία μία καμπάνια ενημέρωσης για να αρχίσουμε να μιλάμε για αυτό, γιατί ήταν ταμπού, χρειαζόταν να κάνουμε fundraising για την υποστήριξη επιστημονικών ερευνών, αλλά και γιατί πολλές γυναίκες χρειάζονται υποστήριξη κατά τη διάρκεια του αγώνα τους αυτου, για όλες εκείνες τις γυναίκες που χρειάζονται από χρηματική υποστήριξη μέχρι ψυχολογική, πρακτική, περούκες, κοινότητα, κ.ο.κ

Στις μέρες μας όμως που όλα είναι πιο ανοιχτά, φοβάμαι ότι η καμπάνια πρέπει και αυτή να ανανεωθεί βάση των νέων δεδομένων για να μην γίνει ένα ακόμη lifestyle icon, αλλά πραγματικά να εμπλουτιστεί το μήνυμα που μεταφέρει για να μη χαθεί και αυτή μέσα σε ένα ακόμη καταναλωτικό θόρυβο.

Διαγνώστηκα πρώτη φορά με HER2 θετικό καρκίνο μαστού σε ηλικία 35 ετών, και ένα χρόνο ακριβώς μετά με τριπλά αρνητικό καρκίνου μαστού που ήταν ήδη σε μετάσταση στον πνεύμονα.

Ήμουν πάντα και είμαι πολύ ευαισθητοποιημένη με την υγεία, πάντα κάνω εξετάσεις και γυναικολογικές και αιματολογικές από μικρή ηλικία, αλλά δεν ήμουν ποτέ πολύ κοντά στο σώμα μου, τι είναι καλό για μένα να τρώω, πως να γυμνάζομαι, πως να κρατάω το ανοσοποιητικό μου ψηλά, πως να αποφεύγω την περιβαλλοντική μόλυνση και τα τοξικά που δημιουργούν πολλούς από τους καρκίνους, και φυσικά πως να διατηρώ την ψυχολογία μου έτσι ώστε να μην δημιουργώ εξτρα στρες στο σώμα. Επίσης, για κάποιο λόγο η υγεία και πρόληψη του μαστού δεν ήταν μέρος της self care routine μου, αλλά να πω την αλήθεια η ιδέα του να κάνω πρόληψη για μια cancer free type of lifestyle μου ήταν επίσης τελείως ξένη. Κανένας γιατρός που γνώριζα δε μίλαγε για ένα υγιεινό lifestyle που σε βοηθάει να μειώσεις τις πιθανότητες καρκίνου, και κανένας γυναικολόγος μου δεν μου είχε μιλήσει για την ψηλάφηση στην Ελλάδα, και όταν είχα καλέσει να κλείσω την πρώτη μου μαστογραφία μου είχαν πει ότι δεν κάνουμε μαστογραφίες σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Μετά από δύο διαγνώσεις καρκίνου μαστού, δύο διαφορετικών τύπων καρκίνου στο μαστό, και μια μετάσταση στον πνεύμονα με αφορμή τον μήνα breast cancer awareness, σας γράφω αυτό το κείμενο, ένα κείμενο που ελπίζω να βοήθησει γυναίκες που σαν και εμένα δεν είχαν την ενημέρωση και την καθοδήγηση, ένα κείμενο που αν το είχα διαβάσει πριν χρόνια, θα με είχε βοηθήσει πιστεύω».

Η ουσία της ενημέρωσης για τη νόσο είναι Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗ.

«Δεν είναι μόνο το να θυμηθώ να κάνω τις εξετάσεις μου, δεν είναι μόνο το να γνωρίζω πως να κάνω στον εαυτό μου ψηλάφηση, με το που κάνω την εξέταση και βρω κάτι, τότε ο δρόμος είναι πολύ συγκεκριμένος, έχω την νόσο και ξεκινάει το ταξίδι της θεραπείας.

Στα δικά μου μάτια, και με όσα έχω καταλάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η ίαση ξεκινάει από μέσα μας, και ξεκινάει από την επαφή μας με το σώμα μας. Φυσικά με τη βοήθεια των γιατρών μας και όλων των άλλων πρακτικών που θα σας μιλήσω, αλλά στη βάση της η πρόληψη και υγεία ξεκινάει από εμάς! Από την αγάπη μας για το σώμα μας, και τον εαυτό μας. Ξεκινάει από το να γνωρίζω τι είναι καλό για το δικό μου σώμα, υγιές για μένα, για να ζω μια cancer free ζωή κάθε μέρα, και ας μην έχω ιστορικό και ας μην έχω τίποτα που να πηγαίνει λάθος με την υγεία μου. Είναι στάση ζωής η πραγματική πρόληψη και ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, πριν καν εμφανιστεί κάτι ή πάει να εμφανιστεί.

Πολλοί γιατροί άλλωστε σε ενημερώνουν όταν σου συμβεί, ότι η νόσος ξεκίνησε να επωάζεται 3-6 χρόνια πριν.

Αν αναρωτηθώ για εμένα 3-6 χρόνια πριν μου συμβεί είχα πάθει κάποιες μεγάλες δυσκολίες στη ζωή μου, τραυματικές οι οποίες όμως δεν καταγραφήκαν στο μυαλό μου ως τόσο τραυματικές αν και ήταν. Τρεφόμουν εκείνη την περίοδο με μία αμερικανική διατροφή (ζούσα στην Καλιφόρνια- αλλά από ότι βλέπω τώρα και στην Ελλάδα πολύς κόσμος τρέφεται σαν τους Αμερικανούς, ανθυγιεινά) που δεν είναι υγιής και επειδή δούλευα πολύ δε είχα χρόνο για αρκετή γυμναστική, δεν είχα κάνει πολλές διακοπές γιατί έχτιζα ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ για έμενα, και παράλληλα όπως όλοι μας είχα και τα διάφορα προβλήματα που μας φέρνει η ζωή. Δε με πρόσεχα, ζούσα και σε μια περιοχή της Καλιφόρνια, που είχε μολυνθεί και από nuclear waste που είχαν έρθει από την Ιαπωνία, και αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ένας από τους πολλούς ογκολόγους που μίλησα μέχρι να καταλήξω στην δική μου ογκολόγο μου είπε «Ξέρεις όλα ξεκινάνε με το τι βάζουμε στο σώμα μας, οι τροφές που τρώμε εκτός του ότι πλέον δεν έχουν θρεπτικές ουσίες, είναι τα περισσότερα καρκινογόνα. Τον καρκίνο τον τρώμε, και μετά πάμε στον γιατρό να μας τον βγάλει».

Κάτι το ξεκινάει, και πολλές φορές πολλοί υγιείς κατά τα άλλα άνθρωποι παθαίνουν καρκίνο, παρ’ ότι γυμνάζονται, παρ’ ότι τρέφονται σωστά, παρ’ ότι είναι καλά με τον εαυτό τους, γιατί απλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι προκαλεί τον καρκίνο ακόμη, αλλά οι ειδικοί ξέρουν πλέον ότι αν κάνεις κάποια από τα παρακάτω μειώνεις τις πιθανότητες να σου συμβεί, και είναι όλες πολλοί καλές πρακτικές για τη ζωή σου που μόνο να σε βοηθήσουν μπορούν!

Πριν μου συμβεί, δεν μου ήμουν σίγουρη ότι όλος αυτός ο ντόρος για την ενημέρωση γύρω από το breast cancer awareness με αφορά! Αν είσαι σαν εμένα, με καταλαβαίνεις. Δεν είχα καμία γυναίκα στο περιβάλλον που να το περνάει ή να το έχει περάσει, ούτε στην οικογένεια μου, και η σκέψη ήταν - «Εμένα δεν με αφορά, δε θα μου συμβεί, και δεν εστιάζω παραπάνω» για να πάρω κάποια μέτρα.

Η ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο μαστού κατά την εμπειρία μου θα πρέπει να περιέχει πολλαπλά στάδια. Καταρχάς ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ο κάθε τύπος καρκίνου είναι διαφορετικός, και ακόμη και ο καρκίνος μαστού έχει διαφορετικούς τύπους. Η καθεμιά μας είναι ξεχωριστή, η κάθε νόσος στην καθεμιά μας είναι διαφορετική. Ο αγώνας όμως και η διαδρομή είναι παρόμοια, τα συναισθήματα και ο φόβος είναι ο ίδιος. Ο καρκίνος μαστού δεν είναι απλά μία νόσος, υπάρχουν πολλές, διαφορετικού τύπου καρκίνου μαστού. Δεν είναι όλοι το ίδιο, και δεν έχουν όλοι την ίδια θεραπεία.

Υπάρχουν οι καρκίνοι μαστού που είναι γενετικοί, ορμονολογικοί, τριπλά αρνητικοί, ή HER2 θετικοί και ίσως κάποιους ακόμη που δεν γνωρίζω γιατί δεν είμαι ειδικός, αλλά ίσως και κάποιους που δεν γνωρίζει ούτε η επιστήμη ακόμη.

Ανάλογα με το τι τύπο έχει κανείς, υπάρχει και διαφορετική θεραπεία. Πολλά θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν και την μαστεκτομή ως μέρος του, αλλά όχι όλα.

Και επειδή είμαστε σίγουροι ότι θες να την έχεις, συντονίσου στο Queen.gr για να δεις την λίστα της πραγματικής πρόληψης από τον καρκίνο του μαστού από την Ασπασία.

Ευχαριστούμε την Ασπασία Κουμλή-Wood @faithit_tillyoumakeit

Manifestation Expert/Motivational Speaker

Creator of the Manifestation Map digital course

www.faithitacademy.com

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης