Μήπως το lockdown κάνει πολύ κακό στα δόντια σου;

Πώς μπορεί το lockdown να επιβαρύνει τη στοματική μας υγεία;

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αλλαγές στην εργασία, στις σπουδές, στις σχέσεις, στην καθημερινότητά μας. Πώς μπορεί όμως να επηρεάζει και την υγεία του στόματός μας;

Νέα έρευνα δείχνει ότι η διαμονή στο σπίτι έχει οδηγήσει περισσότερους από έναν στους τρεις (38%) Βρετανούς ενήλικες να αυξήσουν σημαντικά την καθημερινή κατανάλωση σνακ. Ειδικά οι έφηβοι και οι νεότεροι ενήλικες (61% των ατόμων κάτω των 35 ετών) παραδέχονται ότι τρώνε αυτή την περίοδο πιο συχνά σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού στις οικογένειες με μικρά παιδιά. Επτά στις δέκα οικογένειες (70%) με παιδιά κάτω των πέντε ετών αναφέρουν ότι τα πατατάκια, οι σοκολάτες και οι καραμέλες έχουν γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη, συνολικά για την υγεία, συνήθεια και ιδιαίτερα για την στοματική υγιεινή. Οι κακής ποιότητας τροφές που προσκολλώνται στην οδοντοστοιχία όλη την ημέρα και ειδικά ανάμεσα στα γεύματα μπορούν να σας οδηγήσουν πρόωρα στην καρέκλα του οδοντίατρου. Είναι γνωστό ότι όσες περισσότερες ώρες περνάει κάποιος μπροστά από μία οθόνη, τόσο περισσότερο καταναλώνει junk food. Ειδικά κατά τη διάρκεια του lockdown, τα παιδιά αλλά και οι νεαροί ενήλικες, έχουν αντικαταστήσει την προσωπική επαφή με τους συμμαθητές και τους συμφοιτητές, με τη διαδικτυακή επικοινωνία αλλά έχουν αυξήσει δραματικά και τις ώρες που παρακολουθούν video games και σειρές.

Το σνακ μπορεί να είναι αποτέλεσμα της πλήξης, ανάγκη να αποσπάσουμε την προσοχή μας με κάτι ή να γεμίσουμε τον χρόνο μας. Αυτή η πρόσκαιρη ικανοποίηση όμως μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στο σώμα μας.

Κάθε φορά που τρώμε ή πίνουμε κάτι, τα βακτήρια πλάκας συσσωρεύονται στο στόμα. Η υπερβολική πρόσληψη άμυλου και ζάχαρης έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλάκας και τον μεταβολισμό της ζάχαρης για την παραγωγή οξέων, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό τερηδόνας. Τα οξέα που δημιουργούν τα βακτήρια της πλάκας προκαλούν φθορά και διάβρωση των δοντιών. Στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της έκθεσης σε όξινες τροφές και ροφήματα, τα βακτήρια συσσωρεύονται στο στόμα προκαλώντας απομετάλλωση του σμάλτου, δηλαδή το στόμα χάνει τα μεταλλικά στοιχεία που διατηρούν τα δόντια γερά. Συνήθως, το στόμα μπορεί να εξουδετερώσει αυτά τα οξέα με την παραγωγή σάλιου, ωστόσο όταν καταναλώνουμε συνεχώς σνακ δεν δίνουμε την ευκαιρία στο στόμα να ανακάμψει.

Τα στοιχεία για τη στοματική υγεία παγκοσμίως προκαλούν θλίψη. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).

Ποσοστό μεταξύ 60% και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών). Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ' όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Από τα ευρήματα προκύπτει ότι το 57,4% των παιδιών 12 ετών και το 47,3% των εφήβων 15 ετών, βουρτσίζουν μόνο μία φορά ή αραιά και ποτέ τα δόντια τους. Να θυμάστε ότι στο βούρτσισμα των δοντιών ισχύει ο κανόνας «μία ίσον καμία». Είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας πρωί και βράδυ και ιδανικά κάθε φορά που καταναλώνετε κάποια τροφή.

Ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία των δοντιών και των ούλων μεταξύ των γευμάτων είναι το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη. Αυτό βοηθά το στόμα να παράγει περισσότερο σάλιο - τη φυσική άμυνα του στόματος έναντι των οξέων.

Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν τα σνακ στην υγεία μας και να προλαμβάνουμε τη ζημιά. Όταν νιώθετε κάποια λιγούρα, προτιμήστε λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι και ζάχαρη και μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.

Ευχαριστούμε τον Χειρουργό- Οδοντίατρο Μιχάλη Καλαϊτζάκη, www.doctortooth.gr

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης