Εφηβική γυναικολογία: Ο καταλυτικός ρόλος του γυναικολόγου κατά την πρώτη γυναικολογική επίσκεψη

Η πρώτη γυναικολογική επίσκεψη είναι ένα ορόσημο για τη μελλοντική σχέση που θα καλλιεργήσει η νεαρή γυναίκα με τον/την γυναικολόγο της.

Στο πλαίσιο αυτής της πρώτης «αναγνωριστικής» συνάντησης, τα δύο μέρη της θεραπευτικής σχέσης θα θέσουν τα θεμέλια για μια ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους, η οποία στηριζόμενη στον σεβασμό και την ειλικρίνεια θα δίνει στην ασθενή τη δυνατότητα να εκφράζει ελεύθερα τις απορίες και τις ανησυχίες της. Τι θα πρέπει να περιμένουμε κατά την πρώτη μας επίσκεψη στο γυναικολόγο και πόσο τελικά ενημερωμένες είναι οι νεαρές γυναίκες για θέματα που αφορούν στην αντισύλληψη και την προστασία της σεξουαλικής τους υγείας; Σε αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα ερωτήματα μας απαντά η μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, κ. Σοφία Καλογήρου, υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο του γυναικολόγου σε αυτή την καθοριστική- από πολλές απόψεις- πρώτη συνάντηση με την νεαρή ασθενή.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να επισκεφθεί μια κοπέλα για πρώτη φορά τον γυναικολόγο;

Δεν υπάρχει σωστή ή προκαθορισμένη ηλικία για την πρώτη γυναικολογική επίσκεψη. Είναι σημαντικό, ωστόσο, η νεαρή γυναίκα να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να κατανοήσει τις φυσιολογικές και λειτουργικές πτυχές του αναπαραγωγικού της συστήματος και να αντιμετωπίζει με ηρεμία θέματα, όπως η σεξουαλικότητα και η πρόληψη.

Σίγουρα συνιστάται μια πρώτη συνάντηση με τον γυναικολόγο μετά την έλευση της πρώτης εμμήνου ρύσεως (εμμηναρχή), (μεταξύ 10 και 16 ετών ), έτσι ώστε η νεαρή γυναίκα να εκπαιδευτεί και να ευαισθητοποιηθεί γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της αναπαραγωγικής υγείας.

Ωστόσο, λίγο ο φόβος και λίγο η αμηχανία πολύ συχνά τείνουν να αναβάλουν την πρώτη γυναικολογική επίσκεψη έως τη στιγμή που, ενδεχομένως, προκύψουν ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τον εμμηνορυσιακό κύκλο, όπως η ανωμαλία του κύκλου, η δυσμηνόρροια (έντονος πόνος κατά την περίοδο), ή η εμφάνιση σημαντικής ακμής και υπερβολικής τριχοφυΐας (υπερτρίχωση), σε άτυπα σημεία, οπότε, σε αυτές τις περιπτώσεις, η νεαρή γυναίκα στρέφεται στον γυναικολόγο.

Επίσης, όταν η νεαρή γυναίκα σκέφτεται να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή, το ραντεβού με τον γυναικολόγο είναι μέρος της «προετοιμασίας» για την πρώτη ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή, παίρνοντας όλες τις διευκρινίσεις όσον αφορά στην αντισύλληψη και στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών.

Σίγουρα όμως, η γυναικολογική επίσκεψη είναι απαραίτητη, μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή. Είναι μια συνάντηση προσέγγισης της οικειότητας, χρήσιμη για την κατανόηση της σεξουαλικής υγείας, αλλά και ενημέρωσης για τις αντισυλληπτικές μεθόδους, τη σεξουαλική ζωή, τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.

Κλείστε το ραντεβού σας με την Γυναικολόγο Σοφία Καλόγηρου εδώ

Τι θα πρέπει να περιμένει κατά την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο της; Θα υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις;

Η γυναικολογική εξέταση, όταν πραγματοποιείται για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τρεις κύριες στιγμές:

  1. Λήψη ιστορικού - ενημερωτική συνέντευξη: χρησιμοποιείται από τον γιατρό για τη συλλογή των κλινικών δεδομένων της γυναίκας και για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τυχόν προσωπικές ή / και οικογενειακές παθολογίες, κατά την εμμηνορρυσία (ημερομηνία πρώτης εμφάνισης, κανονικότητα, ένταση ροής, παρουσία ή απουσία εμμηνορυσιακού πόνου), τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, αθλήματα, διατροφή, εντερική κινητικότητα).
  2. Επισκόπηση έξω γεννητικών οργάνων: συνίσταται στην απλή παρατήρηση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων για οποιαδήποτε φλεγμονή, δυσπλασίες, βλάβες.
  3. Κλινική εξέταση: αυτός ο έλεγχος περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εσωτερικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες και κόλπος). Εάν το κορίτσι έχει ήδη ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, η εξέταση μπορεί να γίνει κολπικά, διαφορετικά θα πρέπει να γίνει ορθική εξέταση. Επίσης, το υπερηχογράφημα (κολπικό ή κοιλιακό), έρχεται να ολοκληρώσει την κλινική εικόνα και να δώσει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την εικόνα των παραπάνω οργάνων.

Επιπλέον, κατά την πρώτη επίσκεψη, ο γυναικολόγος μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όπως το τεστ Παπανικολάου και το τεστ HPV, απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση.

Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας προστατεύει τις γυναίκες από λοίμωξη με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus-HPV) που ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η χορήγηση του εμβολίου ενεργοποιεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων εναντίον των συγκεκριμένων ιών.

Με αυτό τον τρόπο, το εμβόλιο εμποδίζει την ανάπτυξη προκαρκινωματωδών βλαβών που οφείλονται στον ιό HPV και κατ’ επέκταση προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Το εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας, από 1/1/2017, πρέπει να γίνεται από 11 έως 18 ετών.

Αν γίνει πριν την ηλικία των 15 ετών, χρειάζονται μόνο δύο δόσεις, ενώ μετά τα 15 έτη χορηγείται σε τρεις δόσεις.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, αυτό το εμβόλιο χορηγείται αντίστοιχα και σε αγόρια της ίδιας ηλικίας, ενώ στη χώρα μας εμβολιάζονται μόνο τα κορίτσια.

Πότε μια νεαρή γυναίκα συνιστάται να κάνει test Παπανικολάου για πρώτη φορά;

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες και την Εθνική Ογκολογική Επιτροπή, το τεστ Παπανικολάου πρέπει να πραγματοποιείται κατά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, ή σε κάθε περίπτωση από την ηλικία των είκοσι πέντε.

Πολλές κοπέλες βιώνουν άγχος πριν από την πρώτη αυτή επίσκεψη. Πώς μπορεί ο γυναικολόγος να βοηθήσει στην καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης που θα βοηθά τη νεαρή κοπέλα να μην ντρέπεται και να ρωτά αυτά που θέλει να μάθει το γιατρό της;

Ο ρόλος του γυναικολόγου είναι καταλυτικός, ειδικά στην πρώτη γυναικολογική επίσκεψη της νεαρής γυναίκας.

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσει όσο χρόνο είναι απαραίτητος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της και να αποκτήσει καλή επικοινωνία μαζί της, με σεβασμό κι ευαισθησία στη γυναικεία της φύση.

Μιλάει με λόγια απλά και κατανοητά, εξηγεί ενδελεχώς αυτά που, λόγω πείρας και επιστημονικής κατάρτισης θεωρεί σημαντικά, και δίνει απαντήσεις σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχει η κάθε κοπέλα, με ευγένεια και κατανόηση.

Αν χρειαστεί να προχωρήσει σε γυναικολογική εξέταση, θα πρέπει να εξηγήσει λεπτομερειακά τι πρόκειται να συμβεί, ώστε η κοπέλα να αισθανθεί άνετα και χαλαρά κατά τη διάρκειά της, και η πρώτη της αυτή εμπειρία να μην είναι τραυματική και να αποτελέσει το θεμέλιο για μια σχέση ζωής με τον γιατρό της.

Μόνο έτσι οι μελλοντικές γυναικολογικές επισκέψεις θα γίνονται αβίαστα και στον σωστό χρόνο, οπότε και θα διασφαλιστεί η γυναικολογική υγεία της γυναίκας.

Από την εμπειρία σας, θα λέγατε ότι οι νέες κοπέλες δεδομένης της «έκρηξης» της πληροφορίας στο διαδίκτυο είναι περισσότερο ενημερωμένες για κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα στο θέμα της αντισύλληψης;

Οι νέες κοπέλες, αλλά και γενικότερα τα νέα παιδιά, είναι αλήθεια ότι σήμερα βομβαρδίζονται από καταιγισμό πληροφοριών μέσα από το διαδίκτυο σε σχέση με τη σεξουαλική τους ζωή και την σεξουαλική τους υγεία.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σωστή και επί της ουσίας ενημέρωση, καθώς πολλές φορές η διαδικτυακή πληροφορία είναι ανακριβής ή αναληθής και οι νέοι δεν είναι σε θέση να την αξιολογήσουν σωστά.

Επίσης, συχνά, αυτά που γράφονται στο διαδίκτυο είναι τόσο αντιφατικά που δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη του αναγνώστη κι έτσι δεν καταγράφονται στη μνήμη ή ακόμα χειρότερα, προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις με ολέθρια αποτελέσματα.

Μιλώντας με πολλές νεαρές κοπέλες, αυτό που αντιλαμβάνομαι, είναι ότι ενώ φαίνεται να γνωρίζουν σε γενικές γραμμές, πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω θέματα, έχουν δυσκολία στο να τις εφαρμόσουν στην πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν συνειδητά αποδεχτεί τη σημασία αυτών των δεδομένων.

Έτσι λοιπόν, θεωρώ πως, παρόλη την εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση, παρόλη την πιο ανοικτή σχέση με τους γονείς και τους δασκάλους που επιτρέπει το διάλογο πάνω σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ο ρόλος του γυναικολόγου είναι πολύτιμος.

Με τις σωστές συμβουλές και με την στοχευμένη καθοδήγηση, θα οδηγήσει το νέο κορίτσι με ασφάλεια και σύνεση στο υπέροχο ταξίδι της σεξουαλικής του ενηλικίωσης.

Αν έχετε περισσότερες και πιο συγκεκριμένες απορίες, επικοινωνήστε με τη Δρ. Σοφία Καλογήρου, Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο στο 210 77 10 386 & 6944880624 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sofiakalogirou.gr.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης