4 λόγοι που μπορεί να μυρίζει άσχημα η αναπνοή σου

Το έχεις παρατηρήσει κι εσύ;

Η κακοσμία του στόματος δεν είναι κάτι εντελώς κακό, δεν είναι όμως και καλό και οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή.

Οι αιτίες της κακοσμίας μπορεί να ποικίλλουν όμως είμαστε εδώ για να σου δώσουμε τέσσερις από αυτές τις αιτίες που καλό θα ήταν να έχεις στο νου σου. Όπως αντιλαμβάνεσαι η κακή αναπνοή δεν οφείλεται μόνο στο ότι έφαγες σκόρδο ή τζατζίκι ή δεν έπλυνες τα δόντια σου.

#1. Μόλις ξύπνησες

Προφανώς! Η αναπνοή σου το πρωί είναι δεδομένο πως δεν θα μυρίζει μέντα ή δυόσμο, αλλά να γιατί συμβαίνει αυτό. Ενώ κοιμάσαι ήρεμα, τα βακτήρια στο στόμα σου κάνουν «πάρτι». Τα βακτήρια εκμεταλλεύονται το γεγονός πως η παραγωγή σάλιου ελαττώνεται όσο κοιμάσαι, και από τη στιγμή που το σάλιο σε βοηθά να καθαρίσεις το στόμα σου, η αναπνοή σου μπορεί να μυρίζει άσχημα μέχρι τη στιγμή που θα πλύνεις τα δόντια σου το πρωί. Η πρωινή δυσοσμία είναι εντελώς φυσιολογική, αλλά κάποιοι ερευνητές την αποκαλούν πρωινή χαλίτωση.

#2. Έφαγες κάποιο φαγητό με έντονη μυρωδιά

Το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι πάντα ένοχοι γι’ αυτή τη μυρωδιά, όμως δεν είναι οι μόνοι φταίχτες. Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και τα ραπανάκια είναι επίσης στην ίδια κατηγορία. Και παρόλο που το έντονο άρωμα αυτών των τροφίμων μπορεί να ξεθωριάσει μετά από μία ή δύο ώρες, μπορεί ακόμα να επανέλθει ξανά (εάν ρευτείς). Και η κακή αναπνοή από τα τρόφιμα μπορεί περιστασιακά να προέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα, όχι μόνο από το στόμα σου.

#3. Δεν έχεις φάει καθόλου όλη μέρα

Η παράλειψη γευμάτων είναι ένας σίγουρος τρόπος για να έχεις κακή αναπνοή. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν δεν τρώμε, δεν παράγουμε τόσο σάλιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Επειδή το σάλιο δεν καθαρίζει μόνο τα σωματίδια των τροφίμων, διαλύει επίσης αυτά τα τρόφιμα για να το βοηθήσει να γλιστρήσει πιο εύκολα στο λαιμό μας.

#4. Ακολουθείς διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Οι άνθρωποι που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων είναι γνωστό ότι αναφέρουν αυξημένα επίπεδα χαλίτωσης. Και, στην πραγματικότητα, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yeshiva συνέκριναν άτομα με δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με αυτά που είχαν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, διαπίστωσαν ότι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα με τη δίαιτα υδατανθράκων ανέφεραν ότι είχαν κακή αναπνοή σε σχέση με τους άλλους.



© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης