Γιατί συνιστάται να κάνεις το εμβόλιο ακόμα κι αν έχεις περάσει κορωνοϊό
Το θέμα της ανοσίας έχει πολλά παρακλάδια.
Τον Μάρτιο του 2020, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Rand Paul δήλωσε ότι δε σκόπευε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, γιατί είχε ήδη περάσει την ασθένεια.
«Μέχρι να μου δώσουν αποδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη περάσει την ασθένεια πεθαίνουν σε μεγάλους αριθμούς ή πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή αρρωσταίνουν βαριά, απλώς πήρα τη δική μου απόφαση να μην κάνω το εμβόλιο γιατί ήδη έχω περάσει την ασθένεια και έχω φυσική ανοσία», είπε στη ραδιοφωνική εκπομπή του WABC.
Η δήλωση με την οποία συνόδευσε την απόφασή του, μάλιστα, προκάλεσε αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα, αφού έρχεται ενάντια στις οδηγίες της. Το CDC (σ.σ. Center for Disease Control and Prevention), ως αποτέλεσμα, αποφάσισε να τοποθετηθεί εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο πρέπει κάποιος να κάνει εμβόλιο παρά μία πιθανή νόσησή του από τον ιό.
«Οι ειδικοί δεν ξέρουν ακόμη για πόσο είσαι προστατευμένος από το να ξανακολλήσεις αφότου έχεις αναρρώσει από COVID-19. Ακόμα κι αν έχεις αναρρώσει από COVID-19, είναι πιθανό -αν και σπάνιο- να μολυνθείς από τον ιό που προκαλεί COVID-19 ξανά»
Η ειδική στις μεταδοτικές ασθένειες Julie Parsonnet του Πανεπιστημίου του Stanford στην California έδωσε περισσότερο φως στο θέμα, εξηγώντας στο Healthline ότι ουσιαστικά δεν ξέρεις για πόσο καιρό το ανοσοποιητικό σύστημα θα θυμάται πώς να αντιμετωπίσει τον ιό.
«Συνήθως, η πρώτη έκθεση σε μία μόλυνση είναι ένα είδος τεστ. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα τη βλέπει και απαντά, αλλά δε χτίζει πολύ ισχυρές αντιδράσεις στη μνήμη του και δεν έχεις τα κυκλοφοριακά κύτταρα που σου επιτρέπουν να απαντήσεις γρήγορα στη μόλυνση»
Μία άλλη ειδική στις μεταδοτικές ασθένειες, η Kristen Englund, είπε στην Cleveland Clinic ότι παρόλο που κάποιος έχει περάσει COVID-19, πρέπει να κάνει το εμβόλιο.
«Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα κρατήσει η ανοσία αφότου έχεις περάσει με φυσικό τρόπο μόλυνση από COVID-19»