Πέρασες κορονοϊό; Ιδού πότε είναι ασφαλές να βρεθείς με κόσμο μετά την ανάρρωσή σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου

Τρία είναι να κριτήρια που πρέπει να πληροίς αν θέλεις να βγεις έξω από το σπίτι σου.

Έχει περάσει ενάμισης χρόνος από τη στιγμή που ο κορονοϊός εμφανίστηκε και στην Ελλάδα. Όλο αυτό το διάστημα η ζωή δεν ήταν καθόλου εύκολη με την πανδημία και αυτό αποτυπώθηκε στην εργασία, στη ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά και στις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η εμφάνιση των εμβολίων έχει βελτιώσει την κατάσταση σε ένα ποσοστό, όμως και πάλι η κανονικότητα όπως την ήξερες δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Στον κοινωνικό σου περίγυρο θα υπάρχουν σίγουρα άτομα τα οποία ενδεχομένως νόσησαν από κορονοϊό ή ακόμη και εσύ. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Συμπτώματα νέας μετάλλαξης covid-19: Πώς θα καταλάβεις ότι δεν έχεις απλή γρίπη

Πότε είναι ασφαλές να βρεθείς με κάποιον που έχει αναρρώσει από covid-19;

Αρχικά θυμήσου το εξής: Ο COVID-19 περνάει από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω σταγονιδίων και αερομεταφερόμενων σωματιδίων. Έτσι όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται, μιλάει σε κοντινή απόσταση με κάποιον άλλο, το άλλο άτομο κινδυνεύει να μολυνθεί από τον ιό. Από εκεί και πέρα, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα ή και όχι. Πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα μέσα σε 1/2 ημέρες, αν και η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 3 έως 14 ημέρες.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, μπορεί να διαρκέσει μία έως δύο εβδομάδες για να αναρρώσεις αν την περνάς ήπια ή περισσότερες από έξι εβδομάδες για πιο σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστούν και νοσηλεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή μήνες.

Αγχώθηκες για την επιστροφή στην κοινωνική ζωή με τον κορονοϊό; Τι πρέπει να γνωρίζεις

Τα τρία κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να έρθεις σε επαφή με κάποιον που έχει αναρρώσει από κορονοϊό

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για να είναι ασφαλές να βρεθείς κοντά σε κάποιον που είχε πρόσφατα COVID-19 εξαρτάται πολύ από τα συμπτώματα και ιδιαίτερα την απουσία αυτών. Παρόλο που κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, η υπηρεσία του CDC αναφέρει πως για να έρθεις σε επαφή με κάποιον που έχει αναρρώσει από κορονοϊό (ή αν έχεις αναρρώσει εσύ) πρέπει να πληροίς αυτά τα τρία κριτήρια:

-Να έχουν περάσει δέκα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων

-Να μην είναι εμπύρετοι για τουλάχιστον 24 ώρες (χωρίς τη λήψη κάποιου παυσίπονου)

-Συμπτώματα (όπως ο βήχας και η δύσπνοια) να έχουν βελτιωθεί



Τι πρέπει να θυμάσαι πριν έρθεις σε επαφή με κάποιον

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι (είτε πέρασες εσύ, είτε κάποιος άλλος τον οποίο θες να συναντήσεις) ότι οι άνθρωποι που αναρρώνουν από τον COVID-19 μπορεί να έχουν κάποια παρατεταμένα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση ή επίμονο βήχα ή πονοκέφαλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδουν ακόμη τον ιό, απλά μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να αποκατασταθεί η υγεία τους.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης