Η Σίσσυ Χρηστίδου για τη Μηνιγγίτιδα στην εφηβεία: Πώς ο εμβολιασμός σώζει από μια «ύπουλη» ασθένεια
Πολλοί από εμάς συχνά προσπαθούμε να θυμηθούμε πώς ήταν η ζωή μας πριν την πανδημία της Covid-19, η οποία αναμφίβολα έβαλε στον «πάγο» πολλές συνήθειές μας, αλλάζοντας ριζικά και απότομα τη ρουτίνα μας, όπως την ξέραμε. Φυσικά, «αλώβητος» από αυτή τη συνθήκη, δεν θα μπορούσε να βγει ο τομέας της υγείας, ο οποίος ήταν και εκείνος που δοκιμάστηκε πιο πολύ από καθετί, την περίοδο των απανωτών lockdowns.
Τα χρόνια του κορονοϊού λοιπόν, θα λέγαμε πως ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων, για επικίνδυνες ασθένειες, όπως είναι για παράδειγμα η μηνιγγίτιδα, πήγε πολλά βήματα πίσω. Αυτό το αρνητικό ισοζύγιο εμβολιασμών στους εφήβους και τα παιδιά, θέλησε να θίξει η γνωστή παρουσιάστρια και μητέρα δύο παιδιών Σίσσυ Χρηστίδου. Με ένα πρωτότυπο βίντεο - «κουίζ» με όλες τις ερωταπαντήσεις που είναι καλό να γνωρίζουν οι έφηβοι για την «ύπουλη» - όπως χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς - νόσο της μηνιγγίτιδας, περνάει ένα πολύ σημαντικό μήνυμά για όλους μας.
«Σύμμαχός» της ο δημοφιλής youtuber Nerzhul και μαζί δημιουργούν ένα ετοιμόλογο και άκρως διασκεδαστικό δίδυμο μαμάς – εφήβου, που αξίζει όλοι να δούμε και, κυρίως, να ακούσουμε πολύ προσεκτικά!
Στο επίκεντρο των διαφορετικών απαντήσεων που έδωσαν, μέσα από αυτό το χιουμοριστικό «κουίζ», βρίσκουμε τους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι θεωρούνται ηλικιακή ομάδα που δυνητικά κινδυνεύει από τη μηνιγγίτιδα. Παράλληλα όμως, μαθαίνουμε και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχτούν, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εμβόλια, που καλύπτουν όλους τους διαφορετικούς τύπους μηνιγγίτιδας. Τελικά πόσο σημαντικό είναι να θωρακιστούμε μέσω του εμβολιασμού, έναντι αυτής της ασθένειας, που κάνει ολοένα και πιο αισθητή την εμφάνισή της;
Λίγα λόγια για την μηνιγγίτιδα
Σίγουρα στα αυτιά ενός εφήβου, το γεγονός πως η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται στον μηνιγγιτιδόκοκκο, ακούγεται πιο πολύ σαν μία άγνωστη Slang, παρά σαν ένα άκρως σημαντικό πρόβλημα το οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει. Αυτό που αρκεί, ωστόσο, να κάνει ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, είναι να έρθει «face to face» με τη σοβαρότητα της νόσου, δίνοντας λίγο έξτρα προσοχή σε κάποιες κοινές καθημερινές συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνισή της.
Την προσοχή του Nerzhul θέλησε να εγείρει και η Σίσσυ Χρηστίδου, παίρνοντας τον «ρόλο» της μητέρας και μαθαίνοντάς του, μέσα από μερικές απλές αλλά άκρως σημαντικές ερωταπαντήσεις τα εξής:
- Στις συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της μηνιγγίτιδας περιλαμβάνονται οι ομαδικές συνθήκες διαβίωσης, το φιλί, ο συγχρωτισμός και η χρήση κοινών αντικειμένων εστίασης.
- Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος ακίνδυνος και εύκολος τρόπος για να προστατευτούμε
- Οποιαδήποτε καθυστέρηση εμβολιασμού στην εκάστοτε ηλικιακή ομάδα, θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία ολόκληρης της κοινότητας.
- Φαινομενικά υγιείς έφηβοι που επιβίωσαν από το νόσημα, παρουσίαζαν μεγαλύτερα ποσοστά κούρασης, είχαν χαμηλότερη ποιότητα ζωής και χειρότερες επιδώσεις στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο σε σχέση με τους συνομήλικους τους.
- Η μηνιγγίτιδα Β’, μπορεί να είναι σχετικά σπάνια, αλλά πρόκειται για μία πολύ σοβαρή νόσο, που μπορεί να έχει χρόνιες επιπλοκές ή ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.
- Στη χώρα μας υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για τους πέντε συχνότερους τύπους της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου (A,B,C,Y,W).
Μπορεί η πανδημία της Covid-19, να έχει «σκεπάσει» κάθε άλλο ζήτημα υγείας, ωστόσο καλό είναι να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν αρκετές επικίνδυνες ασθένειες και μπορούν να επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας και κατ’ επέκταση στην ποιότητα της ζωής μας. Ποιος άλλωστε θέλει να ζει τα πιο ανέμελα χρόνια της ζωής του, γεμάτα φόβο και ανασφάλεια; Δεν χωράνε λοιπόν περιθώρια αναβολής, σε μία «ύπουλη» νόσο της οποίας τα συμπτώματα μπορούν να ξεγελάσουν τον καθένα μέχρι να είναι πραγματικά πολύ αργά για να αντιδράσουμε καταλλήλως. Εμβολιαζόμαστε, θωρακίζουμε τον οργανισμό μας και ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο, σε κάθε ηλικία – και ειδικά στην εφηβεία!