Διψάς; Μάθε πώς απαντά σε αυτή την ερώτηση ...το μυαλό σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου

Υπάρχουν πολλά άλλα σημεία ελέγχου που σχετίζονται με τη δίψα σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο, λένε οι ειδικοί.

Είναι τόσο απλό! Όταν νιώθουμε πως διψάμε, πίνουμε νερό. Αλλά τι σκέφτεται ο εγκέφαλός μας πίσω από αυτή τη λειτουργία;

Οι επιστήμονες λένε πως υπάρχει μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ομάδα του Caltech στο περιοδικό Nature επικεντρώθηκε σε ένα μόνο σημείο ελέγχου - κοντά στο συκώτι - στο οποίο βασίζεται ο εγκέφαλος για να βεβαιωθεί ότι πίνουμε τη σωστή ποσότητα νερού.

Αλλά υπάρχουν πολλά άλλα σημεία ελέγχου που σχετίζονται με τη δίψα σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο, λέει ο Yuki Oka, ένας από τους συγγραφείς και ερευνητής του Caltech που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καριέρας του στην κατανόηση της δίψας. Ένα από τα πρώτα σημεία ελέγχου εντοπίζεται όταν το νερό φτάνει στο στόμα μας, το οποίο «δίνει στον εγκέφαλό μας μια αναζωογονητική αίσθηση», λέει η Oka.

Τότε ο εγκέφαλος πρέπει να γνωρίζει πόσο νερό πίνουμε για να καταλάβει πότε πρέπει να σταματήσουμε. Δεν μπορεί να περιμένει έως ότου το νερό απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος γιατί μπορεί να διαρκέσει 15 λεπτά ή περισσότερο. Η πράξη της κατάποσης λειτουργεί σαν μετρητής, τον οποίο παρακολουθεί ο εγκέφαλος για να προσδιορίσει γρήγορα πόσα υγρά εισέρχονται στο σώμα. Ωστόσο, λέει ο Oka, ο εγκέφαλος ακολουθεί μια προσέγγιση εμπιστοσύνης αλλά επαλήθευσης σε αυτές τις πληροφορίες.

Μέτρον άριστον! Πώς θα καταλάβεις ότι πίνεις περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται

Ποια είναι η συνέχεια

«Υπάρχει ένα δεύτερο σημείο ελέγχου στο έντερο, που βεβαιώνει ότι ήπιαμε πολύ νερό», λέει. Ωστόσο, αυτό το επιβεβαιωτικό βήμα διαρκεί μερικά λεπτά. Το έντερο είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση του νερού στην κυκλοφορία του αίματος, όπου υπάρχει ένα ακόμη σημείο ελέγχου – αυτό που είναι το αντικείμενο της μελέτης του Oka.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε ποντίκια για να εξετάσει τα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από το έντερο στο ήπαρ. Και βρήκαν κύτταρα εκεί που μεταδίδουν μηνύματα στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το έντερο στον εγκέφαλο, όταν ένα ζώο έχει ενυδατωθεί. Και εδώ είναι που το σύστημα γίνεται πολύ περίπλοκο. Αυτά τα κύτταρα, σε αυτό που είναι γνωστό ως περιοχή της ηπατικής πύλης, δεν αισθάνονταν απευθείας το νερό. Τα πειράματα έδειξαν ότι ανταποκρίνονταν σε μια ορμόνη που παράγεται όταν το νερό φτάνει στο έντερο και κάνει το περιεχόμενο λιγότερο αλμυρό. «Έτσι η αλλαγή μεταφράζεται τώρα σε ορμονικό σήμα για να πούμε στον εγκέφαλο ότι πίνουμε νερό», λέει ο Oka, μέσα σε λίγα λεπτά.

Γιατί είναι τόσο περίπλοκο αυτό το σημείο ελέγχου;

Είναι λογικό ότι ο εγκέφαλος θέλει να μάθει τι συμβαίνει στο αίμα που κατευθύνεται προς το ήπαρ, λέει η Kirsteen Browning, καθηγήτρια στο τμήμα νευρικών και συμπεριφορικών επιστημών στο Penn State College of Medicine που συμμετείχε στη μελέτη. «Είναι ένα προφανές σημείο ελέγχου», λέει. Αλλά είναι "έκπληξη" ότι ο μηχανισμός ανίχνευσης χρησιμοποιεί μια ορμόνη ως ενδιάμεσο, αντί να στέλνει το μήνυμα απευθείας, λέει ο Browning.

Ο εγκέφαλος έχει ακόμη και περιοχές που παρακολουθούν άμεσα πόσο υδαρές είναι το αίμα μας, λέει ο Browning. Και όλα αυτά τα σημεία ελέγχου παρέχουν πληροφορίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν το πόσο διψασμένοι νιώθουμε. Το σύστημα είναι περίπλοκο επειδή η επιβίωσή μας εξαρτάται από «πολλαπλά στρώματα πλεονασμού και πολλαπλούς μηχανισμούς ασφαλείας» που εξασφαλίζουν σωστή ενυδάτωση», λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης