5 υγιεινές συνήθειες που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου- Υιοθέτησέ τες εδώ και τώρα

Δες πώς μπορείς να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να προστατεύσεις και να ενθαρρύνεις τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σου.

Σου έχουμε καλά νέα! Οι καθημερινές σου συνήθειες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας σου. Με απλά λόγια: «Μερικά πράγματα που κάνεις ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού σου ενώ άλλα την καταστέλλουν» λέει ο Neil Schachter, MD, Maurice Hexter καθηγητής ιατρικής στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του βιβλίου «The Good Doctor's Guide to Colds and Flu».

Για να κατανοήσεις πώς οι συνήθειές σου μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου, να ξέρεις ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ανοσίας στο σώμα: η έμφυτη και η επίκτητη. Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματός μας. «Όταν ένας μολυσματικός παράγοντας, όπως ένα βακτήριο ή ένας ιός, επιχειρεί να εισβάλει στο σώμα σας, αντιμετωπίζεται αμέσως από το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει πολλά συστατικά, καθένα από τα οποία περιορίζει την πρόσβαση στο σώμα», λέει ο Δρ Schachter.

5 καθόλου βαρετές συνταγές για να τρως νόστιμα και να μην χαλάς τη διατροφή

Το πρώτο συστατικό περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια, όπως το δέρμα και την αναπνευστική οδό

Ενώ το δέρμα είναι σχεδόν αδιαπέραστο, η αναπνευστική οδός καλύπτεται από εκκρίσεις βλέννας, οι οποίες παγιδεύουν μολυσματικούς παράγοντες. Αλλά εάν ο αέρας που αναπνέουμε είναι ξηρός, η έλλειψη υγρασίας μπορεί να στεγνώσει αυτές τις εκκρίσεις και να βοηθήσει τους ιούς και τα βακτήρια να εισέλθουν.

Η δεύτερη γραμμή άμυνας αποτελείται από χημικούς παράγοντες όπως τα ένζυμα που βοηθούν το σώμα να καταστρέψει τους εισβολείς. Δίπλα σε αυτά τα ένζυμα υπάρχουν εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται φαγοκύτταρα - αυτό που ο Δρ Schachter αποκαλεί «το άλογο του αμυντικού συστήματος» - που καταβροχθίζουν ανεπιθύμητα βακτήρια και ιούς. Εάν αυτές οι άμυνες πρώτης γραμμής του ανοσοποιητικού συστήματος αποτύχουν, το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και καλεί αρκετά λευκά αιμοσφαίρια για να ολοκληρώσει την αποστολή του. Εδώ είναι όπου οι συνήθειες του τρόπου ζωής είναι σημαντικές. «Οι επιλογές του τρόπου ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία αυτών των βασικών λευκών αιμοσφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων των μακροφάγων, των Τ και Β λεμφοκυττάρων και των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ)», εξηγεί.

Πώς μπορείς λοιπόν να βελτιώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να προστατεύσεις και να ενθαρρύνεις αυτές τις φυσικές άμυνες;

1. Να κοιμάσαι καλά

Ο ύπνος είναι κρίσιμος για τον εγκέφαλο και την καρδιά μας. Και, ναι, είναι επιτακτική η ανάγκη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να κοιμόμαστε όσο χρειάζεται, (το λιγότερο 6 ώρες μέσα στη νύχτα). Χωρίς επαρκή ύπνο, τα κύτταρα μας μειώνονται και αυξάνονται οι λεγόμενες φλεγμονώδεις κυτοκίνες που συμβάλλουν σε πολλά προβλήματα υγείας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn.

2. Ακολούθησε μια δίαιτα, ισχυρή σε λαχανικά

Είμαστε πραγματικά αυτό που τρώμε, και εάν τρως έναν μεγάλο αριθμό φυτικών τροφών, τροφοδοτείς το σώμα σου με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σου, όπως βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ιώδιο. Μπορείς να βρεις σε αφθονία όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε διατροφικά προγράμματα τροφής, με επίκεντρο τα φυτά και τα λαχανικά , όπως την μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH, ακόμη και μια δίαιτα vegan, αρκεί να είναι καλά σχεδιασμένη, λένε οι ειδικοί.

3. Να ασκείσαι

Αν δεν ασκείσαι τακτικά, αυτό ίσως είναι ένα κίνητρο για σένα να ξεκινήσεις την άσκηση: Poio«Τα δολοφονικά Τ κύτταρα (τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας) αυξάνονται όταν ασκούμαστε», λένε οι ειδικοί. Αλλά μην το παρακάνεις. Η υπερβολική άσκηση δεν είναι η λύση. Οι ενήλικες που ασκούνται περισσότερο από 90 λεπτά την ημέρα τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα έχουν καταθλιπτικά ανοσοποιητικά προφίλ, συνεχίζουν να υποστηρίζουν οι ειδικοί.

4. Διώξε το άγχος από τη ζωή σου

Είναι αδύνατο να μην βιώνεις άγχος, αλλά όλοι πρέπει να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε. Δώσε στον εαυτό σου καθημερινά ένα τάιμ άουτ από το άγχος. Δεν μπορείς να αποφύγεις το άγχος, αλλά μπορείς τουλάχιστον να βελτιώσεις τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, γι' αυτό συνιστάται να παίρνεις ένα τάιμ άουτ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να δώσεις ένα διάλειμμα στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και να ανακτήσει την ισορροπία του.

5. Μην πίνεις πολύ αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι καταστροφική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δεν χρειάζεται όμως να το κόψεις εντελώς. Ένα ποτήρι κρασί τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα έχει συνδεθεί με βελτιωμένη αντοχή στις μολυσματικές ασθένειες. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που απέχουν από το αλκοόλ έχουν χαμηλότερο ανοσοποιητικό προφίλ από τα άτομα που πίνουν με μέτρο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης