Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν αναπνέεις από τη μύτη ή από το στόμα
Δύο ειδικοί αναλύουν τα οφέλη των αναπνοών και πώς αυτές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το στρες.
Η αναπνοή είναι κάτι που κάνουμε από την πρώτη στιγμή της γέννησής μας χωρίς να το σκεφτόμαστε! Είναι η κίνηση στο σώμα μας που δε σταματά ποτέ. Αν το καλοσκεφτείς είναι η πιο σημαντική λειτουργία, το πιο ισχυρό εργαλείο που, όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να βοηθήσει στα πάντα, από το άγχος μέχρι τη δύναμη της πέψης.
Έχοντας αυτό κατά νου, γεννάται σε όλους μας κάποια στιγμή η περίεργια για το αν ο τρόπος που εκπνέουμε -είτε από τη μύτη είτε από το στόμα μας- κάνει τη διαφορά τόσο σε γενικότερο πλαίσιο όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Αναπνέεις από το στόμα όταν κοιμάσαι; Καιρός να το αλλάξεις
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ναι, υπάρχει διαφορά. Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα μας όταν εκπνέουμε από τη μύτη έναντι του στόματος; Δύο ειδικοί το αναλύουν...
«Η μύτη έχει περισσότερες από 30 λειτουργίες», λέει η Ally Maz, εκπαιδεύτρια διαλογισμού. «Βασική διαφορά μεταξύ αυτών είναι το φιλτράρισμα, η ύγρανση και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα καθώς αναπνέουμε». Η Jessica Phillips, ειδικός στον διαλογισμό και life coach με βάση την ενσυνειδητότητα, προσθέτει στο Wellandgood.com ότι υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με τα οφέλη της αναπνοής και συγκεκριμένα της αναπνοής από τη μύτη.
Γιατί είναι καλό να εκπνέουμε από τη μύτη
«Είναι το πώς σχεδιάστηκαν τα σώματά μας και γιατί έχουμε μύτη, δεν τρώμε από τη μύτη μας, σωστά;», λέει η Phillips. «Η ρινική αναπνοή είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι ο πιο υγιεινός τρόπος καθημερινής αναπνοής. Βοηθά επίσης στην επιβράδυνση της αναπνοής μας, η οποία μας μετατοπίζει από την απόκριση του στρες σε ένα μέρος "ξεκούρασης και πέψης", γνωστό ως το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα», λέει η Maz.
«Η ρινική αναπνοή μας βοηθά να παίρνουμε πληρέστερες, βαθύτερες αναπνοές, οι οποίες διεγείρουν μια μεγαλύτερη κατανομή οξυγόνου σε όλο το σώμα και διεγείρουν τους παρασυμπαθητικούς υποδοχείς που σχετίζονται με την ηρεμία του σώματος και του νου», προσθέτει η Phillips. Και οι δύο συνιστούν να αναπνέουμε από τη μύτη μας όσο το δυνατόν περισσότερο (η Maz συνιστά ακόμη και στοματικές ταινίες για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να αναπνέει από τη μύτη ενώ κοιμάσαι).
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αναπνέεις από το στόμα σου. «Η αναπνοή από το στόμα χρησιμοποιείται σε σύντομο και ελεγχόμενο χρονικό διάστημα για να μετατοπίσει τα κυρίαρχα μέρη του εγκεφάλου δίνοντάς μας πρόσβαση σε μεγαλύτερες καταστάσεις απελευθέρωσης, διαύγειας και παρουσίας», λέει η Maz. Η αναπνοή από το στόμα μας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να δροσίσουμε το σώμα μας.
Συνοπτικά λέει η Maz, «σκεφτείτε: μύτη = ηρεμία και στόμα = σύντομες περιόδους ελεγχόμενης αναπνοής για καθαρτική, βαθιά απελευθέρωση».