Καρκίνος του μαστού: Τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε γυναίκα

Pexels

*Ευχαριστούμε τη Φλώρα Σταυρίδη, Παθολόγο - Ογκολόγο ΜD, MSc, MRCP, Διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Πλήττει κυρίως γυναίκες άνω των 50 ετών, ωστόσο πολύ συχνά συναντάμε περιστατικά και σε νεότερες ηλικίες. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή της ζωής της.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου (μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού). Ο κίνδυνος αυξάνει επίσης με την ηλικία, ενώ υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες με πυκνό μαστό, οι παχύσαρκες γυναίκες, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολία και εκείνες που καταναλώνουν αλκοόλ.

Με δεδομένο ότι όταν διαγνωστεί σε πολύ αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί, η καλύτερη θεραπεία είναι, και σε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη.

Τι πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα;

Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών συστήνεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος με ψηφιακή μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών.

Οι γυναίκες θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους όταν παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στον μαστό τους.

Σημαντικό είναι οι γυναίκες να διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, να ασκούνται τακτικά (στόχος είναι τα 150 λεπτά μέτριας φυσικής άσκησης την εβδομάδα), να τρώνε υγιεινά (ιδανικό μοντέλο αποτελεί η μεσογειακή διατροφή) και να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο θηλασμός προστατεύει σημαντικά από την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μάλιστα, όσο πιο πολύ θηλάζει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος.

Αν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση, συζητήστε με τον γιατρό σας εναλλακτικούς τρόπους μείωσης των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αποφεύγοντας αν είναι δυνατόν τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ).

Τα γονίδιά μας, ο τρόπος ζωής μας και το περιβάλλον μας αλληλεπιδρούν και με τον τρόπο αυτό αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Με τις κατάλληλες αλλαγές, είναι στο χέρι μας να γείρουμε την πλάστιγγα στην πλευρά της πρόληψης.

*Ευχαριστούμε τη Φλώρα Σταυρίδη, Παθολόγο - Ογκολόγο ΜD, MSc, MRCP, Διευθύντρια Δ' Ογκολογικής Κλινικής του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Care & Cure Oncology Center.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης