Πείτε όχι στο μαύρο σφράγισμα

Τώρα το δικάιωμά μας στο λαμπερό χαμόγελο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό ένα αστραφτερό και λαμπερό χαμόγελο, όμως αν ξεχαστούμε και χαμογελάσουμε πλατιά δεν είναι αποκρουστική η εικόνα ενός στόματος γεμάτου με μαύρα σφραγίσματα στα πίσω δόντια;

Το αμάλγαμα χρησιμοποιείται στην Οδοντιατρική πολλές δεκαετίες. Πρόκειται για ένα υλικό το οποίο έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Αμάλγαμα: Είναι οικονομικό, με λειτουργική μακροβιότητα,αντιαισθητικό.Έχει κατηγορηθεί για αλλεργίες,
Aλτσχάιμερ.Στην Αμερική η συσκευασία προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείται σε έγκυες
και παιδιά.
Στην Σουηδία απαγορεύεται η χρήση του εδώ και αρκετά χρόνια.
Θεωρείται καταστροφικό για το περιβάλλον,έχει μεταλλική γεύση (το καταλαβαίνετε όταν βάλετε ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι και νιώσετε ότι μασάτε αλουμινόχαρτο).

Composites (Ρητίνες):

Χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική από το 1970. Οι αρχικές ρητίνες είχαν πολλά προβλήματα όπως αποτριβή, αλλαγή χρώματος, σπασίματα κ.λ.π

Η έρευνα της Οδοντιατρικής στις μέρες μας έχει να μας υποδείξει composites ειδικά σχεδιασμένα για τα πίσω δόντια με άριστη αντοχή στο χρόνο, ελάχιστη αποτριβή, άριστα αισθητικά αποτελέσματα, αφού μιμούνται τα φυσικά δόντια. Τοποθετούνται άμεσα στο ιατρείο και ο ασθενής μπορεί να μασήσει αμέσως μετά την τοποθέτησή τους.

Τα composites χρησιμοποιούνται για μικρές και μεσαίου μεγέθους βλάβες στο δόντι. Όταν η βλάβη είναι μεγάλης έκτασης συνιστάται η χρήση ολοκεραμικών ενθέτων (σφράγισμα με πορσελάνη).

Τα πλεονεκτήματα ενθέτων πορσελάνης είναι:

•Απαιτούνται δύο συνεδρίες: μία για το «τρόχισμα» και τα αποτυπώματα και μία για την συγκόλληση.
•Άριστη αισθητική, που παραμένει στο χρόνο.
•Άριστη αποχή στην αποτριβή.
•Αρκετά ανθεκτικά στη μάσηση.
•Μεγάλη διάρκεια ζωής της εργασίας στο στόμα.

Μειονεκτήματα:

•Υψηλότερο κόστος σε σχέση με τα composites.

Με τα ένθετα πορσελάνης ή γαλβανοπορσελάνης ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όλα τα «μαύρα» σφραγίσματα σε μία μεγάλης διάρκειας συνεδρία και στην επόμενη επίσκεψη να τα τοποθετήσει αφού κατασκευαστούν στο εργαστήριο.

Κατά την αφαίρεση του μαύρου αμαλγάματος επειδή έχουμε να κάνουμε με μέταλλο, είμαστε υποχρεωμένοι να το αφαιρέσουμε με τον κλασικό τροχό κατά 99% των περιπτώσεων, χωρίς αναισθησία.

Στην αφαίρεση του αμαλγάματος λαμβάνεται μεγάλη πρόληψη ώστε να μην καταπιούμε το υλικό.
Αφαιρούνται από το στόμα αφού απομονωθούν με ελαστικό απομονωτήρα και χρησιμοποιηθεί ισχυρή αναρρόφηση.
Εφόσον το δόντι κάτω από την έμφραξη είναι τερηδονισμένο, η τερηδόνα αφαιρείται με laser Er Yag το οποίο δεν προκαλεί πόνο, αποστειρώνει την περιοχή από τα μικρόβια και δεν χρειάζεται να επεκταθεί η κοιλότητα, αφού τόσο και η ρητίνη όσο και η πορσελάνη συγκολλώνται στο δόντι χημικά και όχι μηχανικά, όπως το αμάλγαμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά «οικονομία» οδοντικής ουσίας.
Στην περίπτωση που θέλουμε να αντικαταστήσουμε παλιά composites ή να επέμβουμε σε δόντι χωρίς αμάλγαμα χρησιμοποιούμε laser σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Το πιο σύγχρονο υλικό εμφράξεων οπίσθιων δοντιών είναι η ζιργκονία (τεχνητό διαμάντι) και το σύστημα CAD-CAM. Αφού παρασκευασθούν τα δόντια και φύγουν τα αμαλγάματα, σκανάρονται τα τροχισμένα δόντια και μέσω υπολογιστή κατασκευάζονται ένθετα που στο εσωτερικό τους έχουν το διαμάντι και εξωτερικά την πορσελάνη.

Πρόκειται για υπερβολικά ανθεκτικές κατασκευές στη μάσηση, άριστης αισθητικής, με τέλεια εφαρμογή και άμεση συγκόλληση. Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή ενός ολόκληρου στόματος είναι ουσιαστικά δύο συνεδρίες.

Η οδοντιατρική του 21ου αιώνα έχει για συμμάχους της τα λέιζερ, τα composites, τη ζιργκονία, την πορσελάνη. Όλα αυτά συνηγορούν στην καλύτερη, πιο άνετη, οδοντιατρική περίθαλψη με αποτελέσματα που θα σας αφήσουν έκπληκτους και σίγουρα ικανοποιημένους με την εμφάνιση των δοντιών σας,
ακόμη και των πίσω!

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η ολιστική οδοντιατρική δεν αντικαθιστά τη γενική οδοντιατρική, απλά την συμπληρώνει με στόχο πάντα να αντιμετωπίζεται ο υποψήφιος συνολικά και όχι ως ένα σφράγισμα ή μια εξαγωγή.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης