Πολύποδας μήτρας: Μάθε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Pexels

Ο Ευριπίδης Μαντούδης, γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ, απαντάει σε όλες τις απορίες. 

Έχεις πολύποδα μήτρας; Πρέπει να τον αφαιρέσεις; Δε χρειάζεται να φοβάσαι! Οι πολύποδες είναι μια πολύ συχνή κατάσταση και αντιμετωπίζονται εύκολα. Ρωτήσαμε το γυναικολόγο αναπαραγωγής κο. Ευριπίδη Μαντούδη και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Τι είναι οι πολύποδες μήτρας;

Οι πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί στο τοίχωμα ή στον τράχηλο της μήτρας (ενδομητρικοί ή τραχηλικοί). Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά. Πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση στις γυναίκες όλων των ηλικιών.

Πώς θα καταλάβω αν έχω πολύποδα; Πότε να πάω στο γιατρό;

Οι πολύποδες γίνονται συνήθως αντιληπτοί μέσω των συμπτωμάτων που προκαλούν: συχνά αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αν η ασθενής προσπαθεί για εγκυμοσύνη, ένας πολύποδας μπορεί να ενοχλεί και άρα να προκαλεί υπογονιμότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, οι πολύποδες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή η γυναίκα δε νιώθει καμία ενόχληση.

Οι πολύποδες ανιχνεύονται με υπερηχογράφημα (όταν υπάρχουν συμπτώματα ή κατά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, σε περίπτωση που είναι ασυμπτωματικοί) ή εντοπίζονται στη σαλπιγγογραφία (π.χ. κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας).

Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι πολύποδες αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση μέσω υστεροσκόπησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας, ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική, χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας, εντοπίζει τον πολύποδα και ταυτόχρονα προχωρά στην αφαίρεσή του.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Πόσο γρήγορα θα αναρρώσω μετά την αφαίρεση πολύποδα;

Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνους περιόδου μετά την επέμβαση. Αν το χρειαστεί, μπορεί να λάβει απλά παυσίπονα.

Μετά την διαδικασία η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Επειδή της έχει χορηγηθεί ‘μέθη’, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία (π.χ. έμετος, υπνηλία).

Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.

Η υστεροσκόπηση είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Η πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο περιόδου για την ημέρα εκείνη και μπορεί να έχει λίγο αίμα για 1-2 μέρες (το ανώτερο 1 εβδομάδα).

Ευριπίδης Μαντούδης

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ

www.gennima.com

Facebook

Instagram

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης