Πεπτικό σύστημα: Η σημασία της πέψης για την ποιότητα ζωής και την ευεξία σου

Πώς θα ενισχύσουμε τη σημαντική διαδικασία της πέψης.

Το γαστρεντερικό μας σύστημα έχει μήκος περισσότερο από 5 μέτρα και αν ξεδιπλώσουμε όλες τις πτυχώσεις που σχηματίζει το λεπτό έντερο για τη βέλτιστη πέψη και απορρόφηση, θα καλύπταμε την επιφάνεια μιας γκαρσονιέρας 32 τ.μ.!

Τι συμβαίνει όμως σε όλη αυτήν την έκταση και τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τη βέλτιστη απορρόφηση, δηλαδή θα έχουμε το μέγιστο όφελος από την κατανάλωση των τροφών;

Το ταξίδι της τροφής

Η πέψη της τροφής ξεκινάει να συμβαίνει ήδη από τη στιγμή που θα μασήσουμε την πρώτη μπουκιά του φαγητού μας και συνεχίζεται μέχρι το έντερό μας. Σε όλη αυτήν τη διαδρομή τα πεπτικά ένζυμα που εκκρίνονται, έχουν σπουδαίο ρόλο για τη διάσπαση της τροφής. Έτσι, από ολόκληρο το τρόφιμο, καταλήγουμε σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται στο λεπτό μας έντερο και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα υπολείμματα του αρχικού φαγητού που δε θα απορροφηθούν στο λεπτό έντερο, συνεχίζουν την πορεία τους στον γαστρεντερικό σωλήνα και προχωρούν στο παχύ έντερο. Εκεί θα αποτελέσουν τροφή για τους μικροοργανισμούς που σχηματίζουν την εντερική μικροχλωρίδα και οι μικροοργανισμοί με τη σειρά τους, θα κάνουν τη δική τους «πέψη».

Πώς θα ενισχύσουμε τη σημαντική διαδικασία της πέψης

Πώς μπορούμε όμως να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία, μέσα από τις συνήθειες και τις διατροφικές μας επιλογές; Ιδού μερικά σημεία-«κλειδιά» που αξίζουν την προσοχή μας.

Πεπτικά ένζυμα: Σε ορισμένες περιπτώσεις ο οργανισμός μας μπορεί να μην παράγει επαρκείς ποσότητες από κάποια πεπτικά ενζυμα ή μπορεί τα ένζυμα που παράγονται να μην είναι τα κατάλληλα. Σε αυτήν την περίπτωση η συμπληρωματική χορήγηση πεπτικών ενζύμων μέσα από ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής, όπως το Enzyme Digest της Quest, μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία της πέψης και τα διαθέσιμα προς απορρόφηση θρεπτικά συστατικά, αλλά και να μας ανακουφίσει από πιθανά συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν.

Κουρκουμίνη: Βελτίωση σε συμπτώματα δυσπεψίας έχουν παρατηρηθεί και με τη χρήση κουρκουμίνης, την οποία μπορούμε να βρούμε σε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το CurquMax της Quest. Πιο αναλυτικά, η επίδραση του κουρκουμά στην υγεία έχει επικεντρωθεί κυρίως σε μία πολυφαινόλη που περιέχει: την κουρκουμίνη. Από τα αρχαία χρόνια η κουρκουμίνη χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, του άγχους και της κατάθλιψης. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, μάλιστα, έχει αναδειχθεί ο ευεργετικός της ρόλος, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της, σε διάφορα μεταβολικά, αυτοάνοσα, αλλά και νευρολογικά νοσήματα.

Λακτάση και προβιοτικά: H δυσανεξία στη λακτόζη αφορά περίπου στο 70% των ενηλίκων στον κόσμο και οφείλεται κυρίως στη ανεπαρκή ποσότητα λακτάσης ή στη μειωμένη δραστικότητα της λακτάσης που παράγεται. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα, ενώ η λακτάση είναι το ένζυμο με το οποίο διασπάται η λακτόζη στο έντερο.

Η κατανάλωση λακτόζης στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως φούσκωμα και πόνο ή κράμπες στο πάνω μέρος της κοιλιάς και του στομαχιού, αέρια, διάρροια ή και ναυτία.

Έτσι, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, είτε αποφεύγουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων προϊόντων με λακτόζη, είτε επιλέγουν τη χορήγηση λακτάσης με τη μορφή συμπληρώματος -και δη, ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως το Lactase Enzyme της Quest- 5 με 30 λεπτά πριν την κατανάλωση του γαλακτοκομικού προϊόντος που περιέχει λακτόζη προκειμένου να γίνει η διάσπαση της λακτόζης και να αποφευχθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Παρόλο που η συμπληρωματική χορήγηση λακτάσης αποτελεί λύση για όσους θέλουν να καταναλώνουν σημαντική ποσότητα λακτόζης σε κάποιο γεύμα τους (για παράδειγμα, ένα ποτήρι γάλα στο πρωινό τους), δεν είναι λύση για τις περιπτώσεις των «κρυφών» πηγών λακτόζης. Διότι η λακτόζη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων και έτσι, πολλά τρόφιμα που δεν είναι γαλακτοκομικά (για παράδειγμα, προϊόντα κρέατος, κατεψυγμένα λαχανικά, έτοιμα γεύματα, γλυκά) έχουν μικρές ποσότητες «κρυμμένης» λακτόζης. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι το τρόφιμο έχει λακτόζη.

Ευτυχώς όμως, πρόσφατα βρέθηκε λύση και γι’ αυτές τα περιπτώσεις. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένα είδη προβιοτικών βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων, γιατί συμβάλλουν στη διάσπαση της λακτόζης. Και μπορούμε να τα βρούμε σε εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως το Acidophilus Plus Biotix της Quest.

Προβιοτικά: Η εντερική μας μικροχλωρίδα (δηλαδή οι μικροοργανισμοί που «κατοικούν» στο έντερό μας) χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μέρος του πεπτικού συστήματος, λόγω των πολλών και σημαντικών ρόλων που έχει στην υγεία μας. Ενισχύουμε, λοιπόν, τον οργανισμό μας με τη λήψη της κατάλληλης ποσότητας προβιοτικών, είτε μέσω των τροφίμων (για παράδειγμα, «ζωντανά» γιαούρτια και ορισμένα τυριά, κεφίρ, πίκλες, εμπλουτισμένα με προβιοτικά τρόφιμα) ή και συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά, όπως τα Biotix της Quest. Αν αναζητάμε έναν συνδυασμό προβιοτικών και πεπτικών ενζύμων, τότε το Enzyme Biotix της Quest είναι η ιδανική επιλογή.

Στέλλα Κοϊνάκη, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc Κλινικής Διαιτολογίας

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης