Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών πιστεύει ότι μετά από μια καισαρική τομή, δεν μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί με φυσιολογικό τοκετό.
Αυτή είναι μια άποψη που διαψεύδεται από τους ειδικούς, καθώς η ιατρική κοινότητα, υποστηρίζει ότι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική, είναι μια λογική και ασφαλής επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες με μία καισαρική στο ιστορικό τους.
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία;
Ας δούμε κάποια στοιχεία για το πώς μπορεί να επέλθει φυσιολογικός τοκετός, όταν έχει προηγηθεί καισαρική σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι ο φυσιολογικός μετά από καισαρική (ΤΜΚ), έχει επιτυχία που φτάνει μέχρι και το 70%! Η μόνη ανησυχία που μπορεί να υπάρξει σε αυτή την περίπτωση είναι η ρήξη της καισαρικής τομής, αλλά ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός.
Αν επιτραπεί ο τοκετός μετά από καισαρική γέννηση, αποδεχόμαστε ένα ποσοστό 0,2% έως 0,7% για ρήξης της μήτρας. Το ποσοστό αυτό πλέον μας το προσφέρει η τεκμηριωμένη ιατρική (evidence based medicine).
Άρα αυτό σημαίνει ότι οι μαιευτήρες, οφείλουν να προωθούν τις πιο ασφαλείς επιλογές για τη γυναίκα και το νεογνό. Στις μέρες μας, γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα να υποχωρήσει η προηγούμενη ουλή είναι πολύ μικρή και αυτό αιτιολογείται καθώς η τομή γίνεται σχεδόν πάντα χαμηλά και οριζόντια, σε σημείο της μήτρας που δεν υπόκειται σε μεγάλες πιέσεις.
Άρα, ποια θέματα υπάρχουν στην Ελλάδα και δεν προτιμάται ο τοκετός μετά από μια καισαρική;
- Οι περισσότεροι μαιευτήρες υποστηρίζουν την άποψη «μια φορά καισαρική, πάντα καισαρική».
- Δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία στην ασφαλή διεκπεραίωση του ΤΜΚ υποχώρηση της ουλής είναι μια σχετικά σπάνια, αλλά δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή, που χρειάζεται άμεση παρέμβαση.
- Η επαναληπτική καισαρική θεωρείται μια ασφαλής, προγραμματισμένη και γρήγορη και εύκολή λύση!
Ωστόσο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μετά από μεγάλη και διεξοδική έρευνα, συνάγονται σημαντικά και θετικά αποτελέσματα για τον ΤΜΚ (Τοκετός Μετά από Καισαρική). Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σημειώσουμε το κυριότερο, δηλαδή ότι η πιθανότητα επιτυχίας ΤΜΚ φτάνει πλέον μέχρι και το 74%, ένα αρκετά αξιόλογο ποσοστό.
Επίσης, ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, η περίοδος ανάρρωσης, ο μετεγχειρητικός πόνος, καθώς και το κόστος είναι όλα μικρότερα στον ΤΜΚ.
Σε περιπτώσεις όπου θα απαιτηθεί πρόκληση τοκετού, η πιθανότητα επιπλοκών αυξάνεται, ενώ η χρήση των προσταγλανδινών, αντενδείκνυται καθώς αυξάνεται η πιθανότητα επιπλοκών. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση του τοκετού, και να επιδιωχθεί η φυσική, αυτόματη έναρξη του τοκετού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι συνθήκες για την μέγιστη ασφάλεια της επιτόκου αλλά και του νεογνού και αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα επίτευξης φυσιολογικού κολπικού τοκετού.
Αν σε απασχολεί έντονα και άμεσα ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική, πρέπει να συμβουλευτείς έναν μαιευτήρα με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στον τοκετό μετά από καισαρική τομή
Ελευθέριος Αναστασάκης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός στον Προγεννητικό έλεγχο και την υποβοηθουμένη αναπαραγωγή
Επιμελητής Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
ΜΙΥΑ Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών- Πλωτάρχης ΛΣ (ΥΙ)
Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών