Talking in Your Sleep: Γιατί μιλάς στον ύπνο σου και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου;

Η επιστήμονας Theresa Schnorbach εξήγησε γιατί μερικές φορές μπορεί να μιλάμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας και πότε πρέπει να πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

Είτε μιλάμε λέγοντας εντελώς ασυναρτησίες είτε δημιουργούμε πιο …λογικούς διαλόγους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομιλία στον ύπνο μπορεί να είναι μέχρι και αστεία. Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι ασυνείδητα φλυαρούν μέχρι και την ώρα που κοιμούνται;

Ενώ ο ύπνος δίπλα σε κάποιον που έχει περάσει τη φλυαρία στο επόμενο level μπορεί να είναι ενοχλητική, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που συνήθως δεν θεωρείται ιατρικό πρόβλημα.

Για την ακρίβεια, περίπου δύο στους τρεις ανθρώπους μιλούν στον ύπνο τους κάποια στιγμή, εξηγεί η επιστήμονας και ειδικός στο θέμα του ύπνου, Theresa Schnorbach. Γνωστή επίσημα ως somniloquy, η ομιλία στον ύπνο είναι ένας τύπος παραϋπνίας - ή μη φυσιολογικής δραστηριότητας ύπνου.

Η Schnorbach είπε χαρακτηριστικά στη Sun γι’ αυτή την κατάσταση: «Συνήθως αυτή η κατάσταση είναι ακίνδυνη, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να υποδηλώνει μια πιο σημαντική διαταραχή ύπνου ή πρόβλημα υγείας».

Η ειδικός, η οποία συνεργάζεται με την The Sleep Company, πρόσθεσε ότι η ομιλία στον ύπνο μπορεί να λάβει χώρα τόσο κατά τη διάρκεια του ύπνου REM όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου μη REM και μπορεί να κυμαίνεται από μικρές μουρμούρες έως ολόκληρες συζητήσεις.

Το hack που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στο TikTok & θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς αμέσως

«Γενικά, η ομιλία στον ύπνο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μη REM σταδίων μπορεί να είναι πιο κατανοητή, ενώ κατά τη διάρκεια του μεταγενέστερου σταδίου ύπνου non-REM και REM, η ομιλία στον ύπνο μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν γκρίνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επεσήμανε πως η προέλευση του περιεχομένου του ατόμου που παραμιλάει παραμένει πηγή διαμάχης μεταξύ ερευνών και ειδικών ενώ μπορεί να σχετίζεται με πρόσφατα γεγονότα στη ζωή του ατόμου που κοιμάται ή να συνδέεται αποκλειστικά με τη δραστηριότητα των ονείρων.

Γιατί συμβαίνει η ομιλία στον ύπνο;

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτιών της ομιλίας στον ύπνο, αλλά συχνά συνδέεται με την έλλειψη ύπνου, λέει η ειδικός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ένα ενοχλητικό περιβάλλον ύπνου, όπως θερμοκρασία δωματίου ή πολύ φως που εισέρχεται στο δωμάτιο.

Η Schnorbach δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι παράγοντες κινδύνου για την ομιλία στον ύπνο περιλαμβάνουν το άγχος, τη στέρηση ύπνου και το αλκοόλ, αλλά οι τυχαίες μεμονωμένες περιπτώσεις ομιλίας στον ύπνο είναι σπάνια προβληματικές. Η ψυχική υγεία μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ομιλία στον ύπνο, με την πάθηση να είναι πιο συχνή σε άτομα με υποκείμενες παθήσεις ψυχικής υγείας».

Η επιστήμονας συνέχισε λέγοντας ότι τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι πιο ευάλωτα στο να μιλάνε στον ύπνο.

«Οι διαταραχές ύπνου, όπως η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (RBD) και οι υπνικοί τρόμοι, οδηγούν μερικούς ανθρώπους στο να φωνάζουν ενώ κοιμούνται. Οι τρόμοι ύπνου, γνωστοί και ως νυχτερινοί τρόμοι, χαρακτηρίζονται από τρομακτικές κραυγές και κλωτσιές. Είναι δύσκολο να ξυπνήσεις κάποιον που υποφέρει από τρόμο ύπνου», όπως εξήγησε.

Τελικά είναι κακό να κοιμάσαι με ανοιχτή τηλεόραση;

Πότε να ζητήσει κάποιος βοήθεια

Η ομιλία στον ύπνο μπορεί να διαγνωστεί χωρίς τη χρήση τεστ. «Η ομιλία στον ύπνο δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας, ωστόσο, εάν ξεκινήσει ξαφνικά στη ζωή ενός ενήλικα ή περιλαμβάνει σημαντικό άγχος, ουρλιαχτά ή βίαιες ενέργειες, θα πρέπει να το συζητήσει κάποιος με το γιατρό του. Μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια του συντρόφου, του συγκάτοικου ή ενός μέλους της οικογένειας για να λυθούν κάποιες απορίες αναφορικά με τη συχνότητα και τον τόπο που εκδηλώνεται η ομιλία», λέει η ειδικός.

Εάν αντιμετωπίζει κάποιος έξτρα συμπτώματα άλλου προβλήματος στον ύπνο του, ο γιατρός ενδέχεται να ζητήσει καταγραφή ύπνου ή εξέταση, όπως μελέτη ύπνου.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης