Τι είναι η σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD) από την οποία πάσχει η Megan Fox;

Getty Images

«Δεν υπάρχει ποτέ σημείο στη ζωή μου που να αγάπησα το σώμα μου, ποτέ, ποτέ».

Η Megan Fox «έβαλε» τους θαυμαστές της βαθιά στο μυαλό της με την πιο πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sports Illustrated, όπου και αποκάλυψεότι παλεύει με τη δυσμορφία του σώματος.

«Δεν βλέπω ποτέ τον εαυτό μου όπως με βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι. Δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή μου ένα σημείο όπου αγάπησα το σώμα μου, ποτέ, μα ποτέ», δήλωσε η υπερσεξουαλικοποιημένη και μονίμως αντικειμενοποιημένη ηθοποιός της οθόνης σε ένα βίντεο για το τεύχος Sports Illustrated Swimsuit 2023, το οποίο την παρουσιάζει μεταξύ των τεσσάρων γυναικών στα εξώφυλλά του.

Το hack για να διαρκεί το άρωμα περισσότερο και πώς να μυρίζεις τέλεια όλη μέρα

«Όταν ήμουν μικρή, αυτή ήταν μια εμμονή που είχα, όπως το "Μα πρέπει να δείχνω έτσι"», εξήγησε η 37χρονη, προσθέτοντας, «Μεγάλωσα σε ένα πολύ θρησκευτικό περιβάλλον, όπου τα σώματα δεν αναγνωρίζονταν καν». Η πρωταγωνίστρια των ταινιών «Transformers» και «Johnny & Clyde» προσέθεσε ότι «το ταξίδι της αγάπης προς τον εαυτό μου θα είναι ατελείωτο».

Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος ορίζει τη δυσμορφία του σώματος ως «μια ακραία υποτίμηση κάποιας πτυχής της εμφάνισης που δεν υποστηρίζεται από τα αντικειμενικά στοιχεία».

«Μπορεί να υπάρχει μόνο ένα ήπιο ελάττωμα στο χαρακτηριστικό του σώματος ή, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να μην υπάρχουν αντικειμενικές αποδείξεις για οποιαδήποτε δυσμορφία ή παραδοξότητα της εμφάνισης», λέει η ένωση.

Το θέμα σχετίζεται με την πιο σοβαρή δυσμορφικήδιαταραχή του σώματος, η οποία χαρακτηρίζεται «από υπερβολική ενασχόληση με ένα φανταστικό ελάττωμα στη σωματική εμφάνιση ή από έντονα υπερβολική ανησυχία για μια μικρή σωματική ανωμαλία». Η Κλινική Κλίβελαντ εκτιμά ότι η διαταραχή επηρεάζει συνολικά το 2,4% των ενηλίκων στις ΗΠΑ - περίπου το 2,5% των γυναικών και των ατόμων που έχουν οριστεί γυναίκες κατά τη γέννηση και περίπου το 2,2% των ανδρών και των ατόμων που έχουν οριστεί άνδρες κατά τη γέννησή τους. Η διαταραχή έχει επίσης κοινά χαρακτηριστικά με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά δεν είναι αυτό που η Fox περιέγραψε ότι αντιμετωπίζει στη συνέντευξή της.

Αντ' αυτού, η σταρ του σημείωσε ότι έχει άλλα ελαττώματα και ανέφερε ένα χαρακτηριστικό που έχει γίνει εμμονή των ανθρώπων: Τους «κάπως κοντούς»αντίχειρές της.

«Νομίζω ότι έχω τόνους άλλων ελαττωμάτων που είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα από τους αντίχειρές μου», είπε, ενώ σε κάποιο σημείο προσέθεσε ότι θα ήθελε οι άνθρωποι να επικεντρώνονται περισσότερο στις μεταφυσικές της ιδιότητες, όπως η «αύρα του ουράνιου τόξου» που εκπέμπει. Ήλπιζε επίσης ότι το πορτρέτο της στο εξώφυλλο με μαγιό θα εξέπεμπε «μια υγιή αύρακαλού κοριτσιού» αντί απλά να αποτυπώνει τα σωματικά της χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν αυτό που πάντα ελπίζω να λαμβάνουν ως μήνυμα για εμένα. Ότι δηλαδή είμαι ένα στοχαστικό, ευκρινές, βαθύ άτομο».

Ενώ τα πρωτοσέλιδα νωρίτερα φέτος επικεντρώθηκαν στα καμώματα της Fox και την on-off σχέση της με τον μουσικό Machine Gun Kelly, εκείνη βρήκε θετικές πτυχές της ζωής της για να εστιάσει την ενέργεια και τον χρόνο της. Συνέχισε να αμφισβητεί τις παλιές παρανοήσεις σχετικά με την προσωπική της ζωή και την καριέρα της και επανέφερε την εκτίμησή της για την κωμωδία τρόμου «Jennifer's Body» του 2009, στην οποία υποδύθηκε μια δαιμονική, ανθρωποφάγο και κακιά βασίλισσα του πανεπιστημίου απέναντι στην Amanda Seyfried. «Αυτή η ταινία εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου έργο και μάλλον θα είναι πάντα», δήλωσε προσθέτοντας:

«Υπάρχει απλά κάτι σχετικά με τη χρονική στιγμή που έγινε. Το πώς ευθυγραμμίστηκε με τη δημόσια σταύρωσή μου και την εσωτερική ψυχολογική μου κατάρρευση. Αυτό που πέρασε ο χαρακτήρας ήταν σε μεγάλο βαθμό μια μεταφορά για αυτό που περνούσα στο Χόλιγουντ και με τα μέσα ενημέρωσης και με τον κόσμο γενικότερα».

Στις φλεγμονές «σύμμαχός» σου θα γίνει η άθληση – 4 είδη γυμναστικής που θα σε ανακουφίσουν

Τι είναι η σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD);

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD) περιστασιακά ονομάζεται ακόμα ως δυσμορφοφοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την έμμονη ιδέα ότι κάποια πτυχή του μέρους του σώματος ή της εμφάνισης ενός ατόμου είναι σοβαρά λανθασμένη και δίνει ασυνήθιστες δικαιολογίες για να κρύψει ή να σταθεροποιήσει το δυσμορφικό μέρος του. Σχετίζεται στενά με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Στην παραπλανητική παραλλαγή της BDD, η «ατέλεια» είναι φανταστική. Εάν το «ελάττωμα» είναι πραγματικό, η σημασία του είναι υπερβολική. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι σκέψεις για τη δυσμορφία είναι διαδεδομένες και ενοχλητικές, καταλαμβάνοντας μέχρι και αρκετές ώρες την ημέρα ή και περισσότερο. Το DSM-5 κατηγοριοποιεί τη BDD στο ψυχαναγκαστικό φάσμα και το διακρίνει από τη νευρική ανορεξία.

Εκτιμάται ότι η ΔΣΔ επηρεάζει έως και το 2.4% του πληθυσμού. Ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και επηρεάζει και τα δύο φύλα. Η μυϊκή δυσμορφία, υποτύπος της BDD, όπου ένα άτομο αντιλαμβάνεται το σώμα του ως πολύ μικρό, επηρεάζει κυρίως τους άνδρες.

Εκτός από το να σκέφτεται για το ελάττωμα, μπορεί να το ελέγχει και συγκρίνει επανειλημμένα το αντιληπτό ελάττωμα και μπορεί να υιοθετήσει ασυνήθιστες συνήθειες για να αποφύγει την κοινωνική επαφή που μπορεί να το εκθέσει. Φοβούμενος το στίγμα της ματαιοδοξίας, ένας ασθενής της διαταραχής συνήθως κρύβει την έγνοια.

Συνήθως είναι ανυποψίαστη ακόμη και στους ψυχίατρους, με αποτέλεσμα να είναι υποδιαγνωσμένη ασθένεια. Προκαλώντας βαθιά βλάβη στη ποιότητα ζωής μέσω της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής δυσλειτουργίας και κοινωνικής απομόνωσης, οι ασθενείς της BDD έχουν υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων και απόπειρων αυτοκτονίας.

Πιθανά συμπτώματα του BDD:

  • Εμμονικές ανησυχίες για μία ή περισσότερες «ατέλειες» στην εμφάνιση -τις οποίες «ατέλειες» δεν μπορούν να διακρίνουν οι άλλοι
  • Ψυχαναγκαστικές και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ρουτίνες, όπως η υπερβολική χρήση καθρεφτών
  • Σημαντικές διαταραχές στην καθημερινότητα ως αποτέλεσμα αυτών των ανησυχιών και συμπεριφορών, όπως η αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων

Το BDD μπορεί να ποικίλλει σε βαρύτητα από άτομο σε άτομο και από μέρα σε μέρα. Οι ανησυχίες για την εμφάνιση μπορεί να δυσκολεύουν το άτομο να βγει δημόσια ή να συναναστραφεί άλλους ανθρώπους. Μπορεί να έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική ζωή και στις σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Το BDD μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως:

  • Αισθήματα ντροπής, ενοχής ή μοναξιάς
  • Κατάθλιψη ή άγχος
  • Απομόνωση προς αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν άγχος ή δυσφορία
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
  • Ανάγκη για περιττές αισθητικές επεμβάσεις
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
  • Αυτοτραυματισμός
  • Αυτοκτονικές σκέψεις

Πολλοί άνθρωποι με BDD δεν αναζητούν βοήθεια επειδή ανησυχούν ότι οι άνθρωποι θα τους κρίνουν ή θα πιστεύουν ότι είναι «ματαιόδοξοι». Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να βιώνουν τη διαταραχή για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν αναζητήσουν υποστήριξη.

Αν κάποιος αισθάνεται ότι είναι αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση ή έχει στον περίγυρό του ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό χωρίς να φοβάται ή να ντρέπεται.

Τα καλά νέα είναι ότι νέες γνώσεις προσθέτουν πολλά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσμορφικής διαταραχής σώματος. Επίσης, η συμπεριφορική γνωσιακή θεραπεία υπόσχεται πολλά για την αντιμετώπιση της BDD.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης