Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης σήμερα και μίλαμε για σύγχρονα αντισυλληπτικά & τα οφέλη τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης (26/9), ο Δρ Παναγιώτης Καραντζής, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ & Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ μιλάει για τα σύγχρονα αντισυλληπτικά και τα οφέλη που έχουν για τις γυναίκες.

Η ιστορία του αντισυλληπτικού χαπιού μας πάει πίσω στην δεκαετία του ’60. Από τότε η περιεκτικότητά τους σε οιστρογόνα και προγεστερόνη άλλαξε προοδευτικά σε δόσεις που πλέον είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό βοήθησε στο να ελαχιστοποιηθούν σε συχνότητα και ποικιλία οι παρενέργειες που αναφέρονταν στο παρελθόν από τον γυναικείο πληθυσμό.

Χαρακτηριστικά έχουν αναφερθεί, η ναυτία, η κατακράτηση υγρών – αύξηση βάρους και πονοκέφαλοι. Σοβαρότερες παρενέργειες αλλά πιο σπάνιες έχουν αναφερθεί η θρόμβωση κάτω άκρων, η αλλεργία αλλά ακόμα πιο σπάνια ο καρκίνος μαστού.

Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης το ποσοστό των γυναικών που χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό χάπι είναι γύρω στο 30%. Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό είναι απελπιστικά χαμηλό και είναι γύρω στο 1%. Δυστυχώς οι νέες γυναίκες επηρεάζονται ακόμα και σήμερα από το οικογενειακό και το ευρύτερο φιλικό περιβάλλον, όπου επικρατεί συνήθως η ημιμάθεια, οι καταβολές, οι παραστάσεις και οι εμπειρίες από το παρελθόν και τα παλαιότερα σκευάσματα αντισυλληπτικών.

Τα αντισυλληπτικά χάπια χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Η μία αφορά τα χάπια που εμπεριέχουν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεσταγόνου, η δεύτερη κατηγορία αφορά το λεγόμενο mini pill που δεν είναι άλλο από χάπι που περιέχει χαμηλή δόση προγεσταγόνου και η τρίτη κατηγορία είναι το χάπι της επόμενης μέρας (emergency contraception) που περιέχει υψηλή δόση προγεσταγόνου και που χρησιμοποιείται ευρέως και στη χώρα μας.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK) ότι ειδικά το mini pill θα μπορούν να το προμηθεύονται οι γυναίκες και χωρίς συνταγή γιατρού, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια του φαρμάκου, όχι μόνο από πλευράς αντισύλληψης πλέον, αλλά και για την γενικότερη υγεία της γυναίκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω σκεύασμα κυκλοφορεί και στη χώρα μας. Λαμβάνεται ημερησίως και χωρίς διακοπή. Μετά από το πρώτο δίμηνο προξενεί κάποιου βαθμού κολπική αιμόρροια (spotting) για τους πρώτους 3 μήνες και κατόπιν μέχρι και αμηνόρροια (διακοπή περιόδου). Με την διακοπή βεβαίως του φαρμάκου η περίοδος και η γονιμότητα επανέρχονται σχετικά άμεσα.

Ίσως λοιπόν έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να αφουγκράζονται οι γυναίκες με λίγο περισσότερη προσοχή τα λεγόμενα των ιατρών γύρω από τι εστί αντισυλληπτικό χάπι και τι επιλογές υπάρχουν για κάθε γυναίκα ξεχωριστά, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια της σεξουαλικής αλλά και της γενικότερης υγείας της.

More info:

www.karantzisivf.gr
https://www.facebook.com/karantzisivf/

Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα

Τηλ. 211 7500510 | ΥΓΕΙΑ IVF Εμβρυογένεσις, Φλέμινγκ 15, Μαρούσι, Αθήνα

Σύντομο βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Καραντζής ΜD, PhD, DRCOG σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μ. Βρετανία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του MANCHESTER, ROYAL MATERNITY HOSPITAL και PRINCESS ROAL HOSPITAL στο HULL – YORKSHIRE) και τέλος εκπαιδεύτηκε για 2 χρόνια στην ενδοσκοπική χειρουργική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται ενεργά με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Κ. Πάντου στην κλινική Genesis Αθηνών. Έχει, παράλληλα, συμμετάσχει σε σειρά εργασιών, πολλές από τις οποίες παρουσίασε σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και fora. Ο ιατρός διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF του ΜΗΤΕΡΑ επί σειρά ετών και ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Καθηγητού Γ. Κρεατσά και ορκίσθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Τον Οκτώβριο του 2016 του απονεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση ικανοτήτων στην υστεροσκοπική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Από τον Μάιο του 2020 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕMΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης