Καρκίνος του μαστού: Η χειρουργική θεραπευτική και η χορήγηση εισαγωγικής θεραπείας

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 4.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στις γυναίκες και αντιπροσωπεύει το 12,5% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου ανά έτος, παγκοσμίως.

Τα επιδημιολογικά ποσοστά έχουν δείξει πως 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 4.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.

Η αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης είναι τεράστια καθώς τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα έχουν μεγάλη ευαισθησία και εξειδίκευση.

  • Η ψηλάφηση και αυτοεξέταση των μαστών
  • H ψηφιακή μαστογραφία
  • Tο υπερηχογράφημα μαστών
  • H μαγνητική μαστογραφία
  • Η γενετική συμβουλευτική

αποτελούν σημαντικά εργαλεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και έχουν σώσει χιλιάδες γυναίκες.

Ο προληπτικός έλεγχος ασθενών χαμηλού ή μέσου κινδύνου περιλαμβάνει ετήσιο έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών.

Η κλινική εξέταση του μαστού πρέπει να αποτελεί μέρος του προληπτικού ελέγχου και να γίνεται κάθε 3 χρόνια περίπου για γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών και κάθε χρόνο για γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω.

Οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, όπως ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό, ασθενείς με γενετική προδιάθεση, ασθενείς με BRCA μετάλλαξη ή ασθενείς με ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό κάθε 6-12 μήνες από την ηλικία των 25 ετών, καθώς και σε ετήσιο έλεγχο με MRI από τα 25 έτη και ετήσια μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών από τα 30 έτη.

Η χειρουργική του μαστού αποτελεί το θεμέλιο της θεραπευτικής και παραμένει πρωταρχικής σημασίας θεραπεία στην πλειονότητα των γυναικών με καρκίνο μαστού. Στον πρώιμο καρκίνο μαστού, τα τελευταία χρόνια, η χειρουργική διατήρηση του μαστού έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη μαστεκτομή.

Η χειρουργική διατήρηση του μαστού περιλαμβάνει αφαίρεση του όγκου ή τμήματος του μαστού και μικρού αριθμού λεμφαδένων (λεμφαδένας ή λεμφαδένες φρουροί), με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Αυτό που στην πορεία των χρόνων αποδειχθεί πως μείωσε σημαντικά τη θνητότητα των ασθενών με καρκίνο μαστού είναι η χορήγηση συστηματικής θεραπείας.

Η στρατηγική της μετεγχειρητικής –επικουρικής θεραπείας καθώς και οι νέες εξατομικευμένες θεραπείες, έχουν αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο μαστού τόσο στην πρώιμη όσο και στη μεταστατική νόσο και έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η χορήγηση εισαγωγικής ή προεγχειρητικής θεραπείας με στοχευμένα φάρμακα (ανοσοθεραπεία ή μονοκλωνικά αντισώματα σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία) σε συγκεκριμένους υποτύπους καρκίνου μαστού, έχουν δείξει εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού.

Τέλος είναι σημαντικό να τονίσουμε πως ο καρκίνος μαστού είναι ετερογενής νόσος και για τη βέλτιστη αντιμετώπισή του είναι απαραίτητη η συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας, αποτελούμενη από ειδικό ακτινοδιαγνώστη, χειρουργό μαστού, κυτταρολόγο, παθολογοανατόμο, παθολόγο ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή ογκολόγο, αλλά και άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με τον καρκίνο μαστού.

Σήμερα, η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση καθώς και στη θεραπευτική όλων των υποτύπων του καρκίνου μαστού. Φαίνεται λοιπόν, πως οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και σημαντικές και η πρόγνωση εξαιρετική, με στόχο τα επόμενα χρόνια, οι θεραπευτικές προοπτικές να είναι επιδοφόρες και να αυξήσουν περαιτέρω την επιβίωση.

Βασιλική Ράπτη

Παθολόγος Ογκολόγος

Νοσοκομείο Υγεία

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης