Νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση της Ημικρανίας
Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία και πρόληψη της ημικρανίας.
Φορτίο της ημικρανίας
Η ημικρανία είναι μια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και επιφέρει ένα σημαντικό φορτίο για τον ασθενή. Αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, ωστόσο εξακολουθεί να παραβλέπεται συχνά ως «απλώς» ένας πονοκέφαλος.
Η ημικρανία είναι η δεύτερη υψηλότερη αιτία αναπηρίας στον γενικό πληθυσμό παγκοσμίως, αλλά η πρώτη μεταξύ των γυναικών ηλικίας 15−49. Εμφανίζεται πιο συχνά κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου και συχνά εξαναγκάζει τα άτομα σε απώλεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Έχει παρατηρηθεί πως μόνο μια μειοψηφία ατόμων με ημικρανία λαμβάνουν διάγνωση ημικρανίας και ακόμη λιγότεροι λαμβάνουν επαρκή θεραπεία. Σε μια έρευνα σε περισσότερους από 9.000 ενήλικες στην Ευρώπη με διαταραχές κεφαλαλγίας, 38% είχε διαγνωστεί με ημικρανία και ελάχιστοι λάμβαναν επαρκή θεραπεία.
Από την άλλη, η κατάχρηση φαρμάκων για την ημικρανία δεν είναι σπάνια και μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγίες στους ασθενείς, ενώ παράλληλα υποδηλώνει περιορισμούς στις τρέχουσες θεραπείες για την αντιμετώπισή της. Βάσει έρευνας σε 1.091 ημικρανικούς ασθενείς στην Ελλάδα, σχεδόν 1 στους 2 που έλαβε κλασική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία τη διέκοψε, είτε λόγω παρενεργειών είτε λόγω της αναποτελεσματικότητας της.
Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία και πρόληψη της ημικρανίας
Οι θεραπευτικές επιλογές για την ημικρανία διακρίνονται σε θεραπείες για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας που στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν, αλλά και σε προληπτικές θεραπείες οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της συχνότητας, της βαρύτητας ή της διάρκειας των κρίσεων.
Έπειτα από χρόνια χρήσης φαρμάκων που αρχικά είχαν αναπτυχθεί για άλλες ασθένειες, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες θεραπείες συγκεκριμένα για την ημικρανία.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν εδώ και κάποια χρόνια μονοκλωνικά αντισώματα κατά της ημικρανίας τα οποία ενδείκνυνται για την πρόληψη της ημικρανίας στους ενήλικες και χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα ή το τρίμηνο.
Τους τελευταίους μήνες, ένα νέο φάρμακο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε μορφή διασπειρόμενου δισκίου το οποίο λαμβάνεται από του στόματος και είναι το μόνο το οποίο μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ασθενείς τόσο για τη θεραπεία της ημικρανίας (μία φορά την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες) όσο και για την πρόληψη (κάθε δεύτερη ημέρα) της επεισοδιακής ημικρανίας σε ενήλικες ασθενείς.
Οι παραπάνω θεραπευτικές επιλογές εκτός από την αξιόλογη αποτελεσματικότητα που διαθέτουν, συνοδεύονται από ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας και μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών με ημικρανία.
Η λήψη θεραπείας πρέπει να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση και τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
Εάν έχετε διαγνωστεί με ημικρανία, συζητήστε με τον Νευρολόγο σας για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση και πρόληψη της ημικρανίας.
1. GBD 2016 Headache Collaborators. Global, regional, and national burden of migraine and tension-type headache, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet Neurol. 2018;17(11):954-976.2. Steiner TJ, et al. The Journal of Headache and Pain 2020;21:137.3. Øie L, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2020;91:593–604.4. Ailani J, et al. Headache 2021;61:1021–1039. 5. Martelletti P, et al. J Headache Pain 2018;19:115.6. Katsarava Z, et al. The Journal of Headache and Pain 2018;19:10.7. Eigenbrodt A, et al. Nat Rev Neurol 2021;17:501–514.8. Migraine in Greece 2018. Πανελλήνια διαδικτυακή έρευνα. Σύλλογος ασθενών με ημικρανία και κεφαλαλγία Ελλάδος.9. Paul B. Rizzoli. Acute and Preventive Treatment of Migraine. Headache p. 764-782. August 2012, Vol.18, No.4.10. Περιλήψεις χαρακτηριστικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά 2023.