Οι επιδράσεις του άγχους στο σώμα σου και πώς θα μάθεις να το «ακούς»
Το να ζεις με χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στο σώμα σου, ειδικά στο νευρικό, καρδιαγγειακό, πεπτικό, ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σου σύστημα.
Όλοι έχουν άγχος από καιρό σε καιρό, αλλά το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας. Αν και ίσως είναι πιο γνωστό για τις αλλαγές στη συμπεριφορά μας, το άγχος μπορεί επίσης να έχει σοβαρές συνέπειες και στη σωματική μας υγεία.
Η απάντηση στο μεγάλο ζήτημα που φέρνει η θέρμανση τον χειμώνα είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου
Οι επιπτώσεις του άγχους στο σώμα μας
Το άγχος είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε νιώσει άγχος πριν από ένα ραντεβού ή πριν από μια συνέντευξη για δουλειά.
Ενδέχεται λοιπόν να αισθανθούμε σωματικά συμπτώματα άγχους, όπως:
- γρήγορη αναπνοή ή καρδιακό ρυθμό
- ζαλάδα ή ναυτία
- κοιλιακό άλγος
- δυσπεψία
- πόνο στο στήθος
- κούραση
- αυπνία
- πονοκέφαλο
Βραχυπρόθεσμα, το άγχος αυξάνει την αναπνοή και τον καρδιακό μας ρυθμό, συγκεντρώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό μας, όπου το χρειαζόμαστε. Αυτή αποτελεί μία πολύ σημαντική απάντηση στο σώμα μας που ουσιαστικά μάς προετοιμάζει προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια έντονη κατάσταση.
Εάν γίνει πολύ έντονο, ωστόσο, μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε ζαλάδα και ναυτία. Μια υπερβολική ή επίμονη κατάσταση άγχους μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, αλλά συνήθως ξεκινούν από την πρώιμη εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μια αγχώδη διαταραχή συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους & Κατάθλιψης της Αμερικής (ADAA).
Οι αγχωτικές εμπειρίες ζωής μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για αγχώδη διαταραχή, επίσης. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως ή χρόνια αργότερα. Η ύπαρξη σοβαρής ιατρικής πάθησης ή διαταραχής χρήσης ουσιών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αγχώδη διαταραχή.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών:
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD)
Η ΓΑΔ χαρακτηρίζεται από υπερβολικό άγχος χωρίς λογικό λόγο. Η Ένωση Άγχους & Κατάθλιψης της Αμερικής (ADAA) εκτιμά ότι η επηρεάζει περίπου 6,8 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.
Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή διαγιγνώσκεται όταν η ακραία ανησυχία για διάφορα πράγματα διαρκεί 6 μήνες ή περισσότερο. Εάν ανήκουμε σε μία ήπιας μορφής τέτοιας κατάστασης, πιθανότατα να μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί. Πιο σοβαρές περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στη ζωή μας.
7 λόγοι που δεν πρέπει να κοιμάσαι με θέρμανση (και δεν αφορά τους λογαριασμούς)
Κοινωνική αγχώδης διαταραχή
Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή περιλαμβάνει έναν παραλυτικό φόβο για κοινωνικές καταστάσεις και για την κρίση ή την ταπείνωση από τους άλλους. Αυτή η σοβαρή κοινωνική φοβία μπορεί να αφήσει κάποιον να νιώθει ντροπή και μόνος.
Περίπου το 12,1% -Αξιόπιστη πηγή ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν διαταραχή κοινωνικού άγχους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων με κοινωνική αγχώδη διαταραχή περιμένουν μια δεκαετία ή περισσότερο πριν ζητήσουν βοήθεια.
Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
Το PTSD αναπτύσσεται αφού παρακολουθήσουμε ή βιώσουμε κάτι τραυματικό. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αμέσως ή να καθυστερήσουν για χρόνια.
Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν πόλεμο, φυσικές καταστροφές ή σωματική επίθεση. Τα επεισόδια PTSD μπορεί να ενεργοποιηθούν χωρίς προειδοποίηση.
Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
Τα άτομα με ΙΨΔ μπορεί να αισθάνονται κυριευμένα από την επιθυμία να εκτελούν συγκεκριμένες τελετουργίες (καταναγκασμούς) ξανά και ξανά ή να βιώνουν ενοχλητικές και ανεπιθύμητες σκέψεις που μπορεί να είναι ενοχλητικές (εμμονές).
Οι συνήθεις καταναγκασμοί περιλαμβάνουν το συνηθισμένο πλύσιμο των χεριών, το μέτρημα ή τον έλεγχο για κάτι. Οι συνήθεις εμμονές περιλαμβάνουν ανησυχίες για την καθαριότητα, τις επιθετικές παρορμήσεις και την ανάγκη για συμμετρία.
Φοβίες
Οι φοβίες περιλαμβάνουν φόβο για στενούς χώρους (κλειστοφοβία), φόβο για ύψος (ακροφοβία) και πολλές άλλες. Μπορεί να αισθάνεται κάποιος μια ισχυρή παρόρμηση να αποφύγει ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση.
Διαταραχή πανικού
Αυτή η διαταραχή προκαλεί κρίσεις πανικού, αυθόρμητα συναισθήματα άγχους, τρόμου ή επικείμενη καταστροφή. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα γρήγορων παλμών, πόνο στο στήθος και δύσπνοια.
Αυτές οι κρίσεις μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε επίσης να έχει κάποιος και κάποιον άλλο τύπο αγχώδους διαταραχής μαζί με τη διαταραχή πανικού.
Το κεντρικό νευρικό σύστημα
Το μακροχρόνιο άγχος και οι κρίσεις πανικού μπορούν να αναγκάσουν τον εγκέφαλό σας να απελευθερώνει ορμόνες του στρες σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των συμπτωμάτων, όπως πονοκεφάλους, ζάλη και κατάθλιψη.
Όταν αισθάνεστε άγχος και στρες, ο εγκέφαλός σας πλημμυρίζει το νευρικό σας σύστημα με ορμόνες και χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε σε μια απειλή. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη είναι δύο παραδείγματα.
Αν και είναι χρήσιμη για περιστασιακά περιστατικά υψηλού στρες, η μακροχρόνια έκθεση στις ορμόνες του στρες μπορεί να είναι πιο επιβλαβής για τη σωματική σας υγεία μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια έκθεση στην κορτιζόλη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους.
Το καρδιαγγειακό σύστημα
Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό, αίσθημα γρήγορων παλμών και πόνο στο στήθος. Μπορεί επίσης το άτομο να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Εάν κάποιος έχει ήδη καρδιακή νόσο, οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίων επεισοδίων.
Το απεκκριτικό και πεπτικό σύστημα
Το άγχος επηρεάζει επίσης το απεκκριτικό και το πεπτικό σύστημα. Μπορεί το άτομο να έχει στομαχόπονους, ναυτία, διάρροια και άλλα πεπτικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί απώλεια όρεξης.
Μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των αγχωδών διαταραχών και της ανάπτυξης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) μετά από λοίμωξη του εντέρου. Το IBS μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα
Το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει την απόκριση στρες και να απελευθερώσει μια πλημμύρα χημικών και ορμονών, όπως η αδρεναλίνη, στο σύστημά μας.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό αυξάνει τον σφυγμό και τον ρυθμό αναπνοής, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Αυτό προετοιμάζει τον άνθρωπο να μπορεί να ανταπεξέλθει κατάλληλα σε μια έντονη κατάσταση. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί ακόμη και να ενισχυθεί για λίγο. Με το περιστασιακό στρες, το σώμα επιστρέφει σε κανονική λειτουργία όταν περάσει το άγχος.
Αλλά εάν αντιμετωπίζει κάποιος χρόνιο στρες, το σώμα δεν παίρνει ποτέ το σήμα να επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία. Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς πιο ευάλωτος σε ιογενείς λοιμώξεις και συχνές ασθένειες.
Επίσης, τα εμβόλια ρουτίνας μπορεί να μην λειτουργούν το ίδιο καλά εάν κάποιος έχει άγχος.
Το αναπνευστικό σύστημα
Το άγχος προκαλεί γρήγορη, ρηχή αναπνοή. Εάν κάποιος έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας από επιπλοκές που σχετίζονται με το άγχος. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος.
Άλλα συμπτώματα
Η αγχώδης διαταραχή μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως:
- μυϊκή ένταση
- κατάθλιψη
- κοινωνική απομόνωση
Εάν κάποιος έχει PTSD, μπορεί να κάνει αναδρομές στο παρελθόν, ξαναζώντας μια τραυματική εμπειρία ξανά και ξανά. Μπορεί να θυμώνει ή να τρομάζει εύκολα και ίσως να μην θέλει να δένεται συναισθηματικά. Άλλα συμπτώματα του PTSD περιλαμβάνουν εφιάλτες, αϋπνία και θλίψη.