Η περιοδεία της Taylor Swift δημιούργησε «ζωντανές» αναμνήσεις χάρη σε ένα κόλπο του εγκεφάλου

Instagram

Το εκπληκτικό κόλπο του εγκεφάλου μας που κάνει τις αναμνήσεις πιο «ζωντανές».

Η μουσική έχει μια μυστηριώδη βαθιά και συναισθηματική δύναμη, μια δύναμη που είναι σχεδόν αδύνατο να αποτυπωθεί σε λέξεις. Αρκεί να σκεφτούμε τους οπαδούς του ποδοσφαίρου της Liverpool στο στάδιο Anfield που τραγουδούσαν το You'll Never WalkAlone.

Για να εξετάσουν την ανταπόκρισή μας σε αυτήν, ερευνητές του UCLA χρησιμοποίησαν μουσική για να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα εθελοντών που έκαναν απλές εργασίες σε έναν υπολογιστή. Και διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα μπορούν να διαμορφώσουν συνηθισμένες εμπειρίες σε αξιομνημόνευτα γεγονότα. Ή, όπως το θέτει ο επικεφαλής συγγραφέας Mason McClay, η μουσική διευκολύνει τους ανθρώπους να θυμούνται τι είδαν και πότε το είδαν.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι γύρω σου δεν σε ακούνε και δεν σέβονται τα όριά σου

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εύρημα υπόσχεται μεγάλη θεραπευτική αξία για τη βοήθεια των ανθρώπων με μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη» τόνισε. Χρησιμοποιούμε δύο διαδικασίες για να μετατρέψουμε τις εμπειρίες σε αναμνήσεις. Η πρώτη ενσωματώνει τις αναμνήσεις μας με συγκεκριμένες περιστάσεις, ενώ η άλλη διευρύνει και διαχωρίζει κάθε ανάμνηση καθώς η εμπειρία υποχωρεί στο παρελθόν.

Υπάρχει μια συνεχής διελκυστίνδα μεταξύ της ενσωμάτωσης των αναμνήσεων και του διαχωρισμού τους, και αυτή η ώθηση και η έλξη είναι που βοηθά στη διαμόρφωση ξεχωριστών αναμνήσεων. «Είναι σαν να βάζουμε αντικείμενα σε κουτιά για μακροχρόνια αποθήκευση», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο UCLA, David Clewett.

«Όταν χρειάζεται να ανακτήσουμε μια πληροφορία, ανοίγουμε το κουτί που την περιέχει. Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι τα συναισθήματα φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό κουτί για να κάνουμε αυτού του είδους την οργάνωση και για να καταστήσουμε τις αναμνήσεις πιο προσιτές».

Το μεγάλο λάθος με το μαξιλάρι σου και η σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνεις

Και η μουσική βοηθάει. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η περιοδεία Eras Tour της Taylor Swift δημιούργησε ζωντανές, με διάρκεια αναμνήσεις. Οι συναυλίες της περιέχουν κεφάλαια με νόημα που μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν για να ξαναζήσουμε άκρως συναισθηματικές εμπειρίες.

Ο McClay, ο Clewett και ο Matthew Sachs από το Πανεπιστήμιο Columbia συνέθεσαν μουσική σχεδιασμένη να προκαλεί χαρούμενα, αγχώδη, λυπημένα ή ήρεμα συναισθήματα. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες άκουσαν τη μουσική ενώ φαντάζονταν μια ιστορία που συνόδευε ουδέτερες εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή, όπως μια φέτα καρπούζι, ένα πορτοφόλι ή μια μπάλα ποδοσφαίρου. Χρησιμοποίησαν επίσης το ποντίκι του υπολογιστή για να παρακολουθούν από στιγμή σε στιγμή τις αλλαγές στα συναισθήματά τους. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αλλαγή στο συναίσθημα που προκλήθηκε από την ακρόαση μουσικής εδραίωνε τις αναμνήσεις.

Όταν αξιολογήθηκε η μακροπρόθεσμη μνήμη, υπήρξε καλύτερη μνήμη για τις στιγμές που τα συναισθήματα άλλαζαν, ειδικά αν επρόκειτο για έντονα θετικά συναισθήματα. Ο Clewett δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επανενσωματώσουν τις αναμνήσεις που έχουν προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης