Πώς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να ξυπνάει στην ώρα του κάθε μέρα -και να μην είσαι «πρωινό ζόμπι»

Pexels

Πώς θα πετύχεις την ιδανική ρουτίνα ύπνου με απλές πρακτικές. 

Όσο δελεαστικό κι αν νιώθεις πως είναι να περάσεις «λίγα λεπτά ακόμα» στο κρεβάτι, το πάτημα του κουμπιού «αναβολή» στο ξυπνητήρι, σε κάνει τελικά να αισθάνεσαι χειρότερα. Αν λοιπόν το να είσαι ένα «πρωινό ζόμπι» κάθε μέρα, έχει αρχίσει να σε κουράζει, δες πώς μπορείς να «σπάσεις» αυτή τη συνήθεια. Παρακάτω, ακολουθούν μερικές εξαιρετικές συμβουλές για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να ξυπνάει στην ώρα του το πρωί και να εκμεταλλεύεται πραγματικά την κάθε ημέρα.

Αρχικά, μια πολύ απλή (μα αποτελεσματική) συμβουλή, είναι να πηγαίνεις για ύπνο κάθε μέρα την ίδια ώρα, αλλά και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε πρωί. Αυτό είναι πραγματικά απαραίτητο και ίσως η πιο αποτελεσματική αλλαγή που μπορείς να κάνεις για καλύτερο ύπνο.

Ακόμη, πρέπει να καταλάβεις πόσο ύπνο χρειάζεσαι - επτά έως εννέα ώρες ανά νύχτα είναι ο γενικός κανόνας. Βεβαιώσου λοιπόν ότι τηρείς το πρόγραμμα ύπνου σου κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων των ρεπό σου, και θα παρατηρήσεις σιγά σιγά πως το σώμα σου αρχίζει τελικά να ξυπνάει με φυσικό τρόπο.

Αυτό το διάσημο TikTok hack υπόσχεται να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα

Δημιούργησε μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου

Πολλοί από εμάς καταστρέφουμε τις πιθανότητες να ξυπνήσουμε νωρίς με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, καταναλώνοντας ποσότητες καφεΐνης αργά το απόγευμα ή χρησιμοποιώντας συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως πριν από τον ύπνο.

Είναι πάντα καλή ιδέα να προσπαθείς να κάνεις κάτι χαλαρωτικό πριν κοιμηθείς τη νύχτα, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή διάβασμα. Υπάρχει ένας αριθμός δραστηριοτήτων που πρέπει να αποφεύγεις, οι οποίες αποδεδειγμένα επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό και προκαλούν αϋπνία, όπως:

  • Η κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποφεύγεις αυτή τη διεγερτική ουσία, για έως και έξι ώρες πριν πέσεις για ύπνο.
  • Η οπτική επαφή με οθόνες, όπως ο φορητός υπολογιστής ή το τηλέφωνό σου.
  • Το να περνάς πολύ χρόνο στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή ακόμη και να κοιμάσαι πολλές ώρες την ημέρα.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο.

Πέντε τρόποι για να κοιμάσαι καλύτερα όταν είσαι αδιάθετη

Τοποθέτησε πιο μακριά το ξυπνητήρι σου

Αν πατάς συνέχεια το κουμπί «αναβολή» στο ξυπνητήρι, απλά μετακίνησέ το μακριά από το κρεβάτι σου, ώστε να είσαι «αναγκασμένη» να σηκώνεσαι για να το απενεργοποιήσεις.

Ακολούθησε πιο ισορροπημένη διατροφή

Όσο πιο σωστά τρέφεσαι, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχεις και τόσο καλύτερο ύπνο θα απολαμβάνεις. Αντίθετα, οι τροφές που γενικά θεωρούνται ανθυγιεινές μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι υποτονική, να σου αφαιρούν ενέργεια και να δυσκολεύουν τον ύπνο σου. Είναι ευεργετικό λοιπόν να στοχεύεις σε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με τροφές που αυξάνουν την ενέργειά σου, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Να ασκείσαι τακτικά

Όποιος γυμνάζεται τακτικά γνωρίζει ότι έτσι βελτιώνεται ο ύπνος και οι καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και υπερβολική υπνηλία, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση ενισχύει επίσης τα επίπεδα ενέργειας μειώνοντας την κούραση, μεταξύ άλλων και σε άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με χρόνια κόπωση.

Απόλαυσε το φως της ημέρας

Η πρόσληψη επαρκούς βιταμίνης D και η επαφή με αρκετό φως ημέρας, βοηθά στη ρύθμιση των κιρκαδιανών ρυθμών και στη βελτίωση του ύπνου. Η πρωινή ακτινοβολία μπορεί να σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειάς σου για το υπόλοιπο της ημέρας. Ως εκ τούτου, αξίζει να προσπαθείς να ανοίγεις τα παραθυρόφυλλά σου όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Κι αν ο καιρός είναι καλός, μπορείς να πίνεις τον καφέ σου έξω ή να πηγαίνεις μια μικρή βόλτα.

Να θυμάσαι, ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τη σημασία του ποιοτικού ύπνου. Ειδικά στη σύγχρονη πολυάσχολη ζωή, όπου πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε τις συνιστώμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα. Όμως είναι γνωστό ότι η συστηματική έλλειψη αρκετού ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης