Όμιλος ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ: Η Τεχνητή Νοημοσύνη και στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
Για πρώτη φορά στη χώρα μας, μία πρωτοποριακή τεχνολογία για την πρώιμη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.
Στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στο γυναικείο φύλο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, μπαίνει και η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας, μία πρωτοποριακή τεχνολογία για την πρώιμη και ακριβή διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα, από τον διαγνωστικό και θεραπευτικό Όμιλο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ.
Πρόκειται για την Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης Enabled Reading Service (AIERS), ένα καινοτόμο λογισμικό ανάγνωσης ψηφιακής μαστογραφίας, που εγκαταστάθηκε ήδη στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ Χαλανδρίου.
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο
Η συγκεκριμένη υπηρεσία, επιτυγχάνει την αυτοματοποιημένη, ταχύτερη και ακριβέστερη επεξεργασία των δεδομένων της ψηφιακής μαστογραφίας, επεκτείνοντας τις δυνατότητες της ιατρικής ακριβείας στον τομέα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.
Το πρόγραμμα εκτελείται μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας (AI hub), στην οποία εφαρμόζονται εξειδικευμένοι αλγόριθμοι Τεχνητής Νοημοσύνης, για την επεξεργασία των δεδομένων που παρέχουν οι ψηφιακοί μαστογράφοι.
Μετά τη διενέργεια της εξέτασης, οι εικόνες μεταφορτώνονται στην πλατφόρμα AI Hub και το υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας λογισμικό, αναλύει τα ευρήματα και ταξινομεί την εξέταση σε μία από τις τρεις κατηγορίες επικινδυνότητας: Χαμηλή – Μέση – Υψηλή.
Όλα όσα προσφέρει η Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης Enabled Reading Service (AIERS)
Με αυτά τα δεδομένα, ο Ακτινολόγος – Ακτινοδιαγνώστης έχει άλλο «ένα ζευγάρι μάτια» στη διάθεσή του, για να αξιολογήσει την εξέταση του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός υποστηρίζεται σημαντικά στη διαδικασία της διάγνωσης, χωρίς να παρακάμπτεται η προσωπική του αξιολόγηση, ενώ διευκολύνεται η ροή εργασιών στο τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας.
Με δεδομένο ότι το 90% των εξετάσεων μαστογραφίας που διενεργούνται στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικές, η αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση των εξετάσεων βελτιστοποιεί τη διαχείριση του χρόνου εκ μέρους του ιατρού, ο οποίος πλέον μπορεί να εστιάσει τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Βάσει των παραπάνω, γίνεται εμφανής η αξία της υπηρεσίας AIERS ως υποστηρικτικού εργαλείου για τη δευτερογενή πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου στο γυναικείο φύλο.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον στον διαγνωστικό τομέα. Σε λίγα χρόνια 7 στις 10 διαγνωστικές εξετάσεις θα αξιοποιούν το νέο αυτό εργαλείο προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβές. Ήδη, στις μαστογραφίες η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί βασικό “όπλο” στα χέρια των γιατρών, ώστε να διευκολύνεται η διάγνωση που πραγματοποιούν» δηλώνει ο Σωκράτης Γουρλής μέλος της Διοίκησης του Ομίλου ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ.
Σήμερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ο συχνότερος καρκίνος στη γυναίκα είναι ο καρκίνος του μαστού με 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 90.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περισσότερο από 1 γυναίκα στις 9, θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στη χώρα μας, τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού αγγίζουν τα 7.770 ετησίως, ενώ οι θάνατοι είναι 2.330.