Υπάρχει ένας παράξενος λόγος για τον οποίο τα βατόμουρα έχουν αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα

Pexels

Αναρωτήθηκες ποτέ τι κάνει τα βατόμουρα να έχουν αυτό το υπέροχο χρώμα που έχουν; Και τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα και τα μούρα αρκεύθου; Θα πίστευες ότι οφείλεται στην επικάλυψή τους με κερί;

Αναρωτήθηκες ποτέ τι κάνει τα βατόμουρα να έχουν αυτό το υπέροχο χρώμα που έχουν; Και τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα και τα μούρα αρκεύθου; Θα πίστευες ότι οφείλεται στην επικάλυψή τους με κερί;

Παρά το γεγονός ότι έχουν σκούρες κόκκινες χρωστικές ουσίες στη φλούδα του φρούτου, οι ερευνητές έδειξαν τώρα γιατί τα βατόμουρα μας φαίνονται μπλε. Όλα αυτά οφείλονται σε ένα στρώμα κεριού που καλύπτει τον καρπό και αποτελείται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους που διασκορπίζουν το μπλε και το υπεριώδες φως.

Η Rox Middleton, ερευνητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Bristol, εξήγησε: «Το μπλε των βατόμουρων δεν μπορεί να "εξαχθεί" με το στύψιμο τους, επειδή δεν βρίσκεται στον χρωματισμένο χυμό που μπορεί να αποσπαστεί από το φρούτο. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο γνωρίζαμε ότι πρέπει να υπάρχει κάτι παράξενο στο χρώμα. Έτσι αφαιρέσαμε το κερί και το ξανακρυσταλλώσαμε σε χαρτί, και με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ολοκαίνουργια μπλε UV επίστρωση».

Το εξαιρετικά λεπτό χρωστικό έχει πάχος περίπου δύο μικρόμετρα, (μια τρίχα είναι περίπου 80 μικρόμετρα) και αν και λιγότερο ανακλαστικό, είναι ορατά μπλε και αντανακλά καλά την υπεριώδη ακτινοβολία, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για την ανάπτυξη νέων τρόπων παραγωγής χρώματος.

Σε ποια χώρα η αγένεια στους σερβιτόρους είναι στην κορυφή των red flags και τι άλλο έχει η λίστα

«Δείχνει ότι η φύση έχει εξελιχθεί ώστε να χρησιμοποιεί ένα πολύ ωραίο τέχνασμα, ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα για μια σημαντική χρωστική ουσία», προσέθεσε η Rox Middleton .

Αυτό βοηθά επίσης στο να γίνουν τα φρούτα ορατά στα πουλιά που τα τρώνε και έτσι διανέμουν τους σπόρους. Τα περισσότερα φυτά είναι επικαλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα κεριού το οποίο έχει πολλαπλές λειτουργίες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί από τους επιστήμονες.

Γνωρίζουν ότι το κερί μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στον αυτοκαθαρισμό και λειτουργεί επίσης ως υδατοαπωθητικό.

Ωστόσο, μέχρι τώρα οι ερευνητές δεν γνώριζαν πόσο σημαντικό είναι το κερί για τον ορατό χρωματισμό. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να εξετάσει ευκολότερους τρόπους αναδημιουργίας της επίστρωσης και εφαρμογής της. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη, βιοσυμβατή και ακόμη και βρώσιμη υπεριώδη ακτινοβολία και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μπλε αντανακλαστικού χρώματος.

Η στάση ύπνου στην οποία οφείλεται η αυπνία και που είναι υπεύθυνη και για άλλα θέματα υγείας

Επιπλέον, οι επικαλύψεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν τις ίδιες πολλαπλές λειτουργίες με τις φυσικές που προστατεύουν τα φυτά.

Η Rox Middleton προσέθεσε: «Ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να ανακαλύψουμε ότι υπήρχε ένας άγνωστος μηχανισμός χρωματισμού ακριβώς κάτω από τη μύτη μας σε δημοφιλή φρούτα που καλλιεργούμε και τρώμε συνεχώς. Ήταν ακόμη πιο συναρπαστικό να μπορέσουμε να αναπαράγουμε αυτό το χρώμα συλλέγοντας το κερί για να φτιάξουμε μια νέα μπλε επίστρωση που κανείς δεν έχει ξαναδεί. Η οικοδόμηση όλης αυτής της λειτουργικότητας αυτού του φυσικού κεριού σε τεχνητά κατασκευασμένα υλικά είναι όνειρο».

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης