Επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης στην εξωσωματική γονιμοποίηση: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Έχετε κάνει πολλαπλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς επιτυχία; Αναρωτιέστε ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα;

 

Η ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων της ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας) εξέτασαν τους λόγους που συμβάλλουν και δημοσίευσαν τις επίσημες οδηγίες για τον ορισμό και τις προτεινόμενες θεραπείες για τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η οδηγία αυτή ανακοινώθηκε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο της ESHRE που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με αυτή την σημαντική επιστημονική δημοσίευση, κάποιες από τις προτεινόμενες θεραπείες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης είναι:

  • Ο προεμφυτευτικός έλεγχος του εμβρύου. Ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGT Preimplantation genetic testing) είναι η διαδικασία ανίχνευσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών ενός εμβρύου πριν την τοποθέτησή του εμβρύου στη μήτρα. Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου φαίνεται να αποτελούν την κυριότερη αιτία αποτυχίας εμφύτευσης. Η μεταφορά ελεγμένων χρωμοσωμικά εμβρύων συνδέεται με σημαντικά ποσοστά επιτυχίας, μείωση των αποβολών, ενώ περιορίζεται σημαντικά η ανάγκη για επεμβατικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ο υγιής τρόπος ζωής. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, ουσιών φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στα ποσοστά επιτυχίας μιας εγκυμοσύνης.
  • Τα επίπεδα προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του κύκλου και πριν την εμβρυομεταφορά. Η προγεστερόνη είναι μία ορμόνη που προετοιμάζει και σταθεροποιεί το ενδομήτριο για να υποδεχθεί και να υποστηρίξει το έμβρυο.
  • Η υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση, με την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε την κοιλότητα της μήτρας, το ενδομήτριο, και τον τράχηλο και έτσι να διορθώσουμε παθολογικές καταστάσεις βελτιώνοντας τη πιθανότητα της σύλληψης πριν την εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Η θεραπεία της ενδομητρίτιδας. Πρόκειται για φλεγμονή του ενδομήτριου που διαγιγνώσκεται μέσω της υστεροσκόπησης και θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

ΜΙΝΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο συγγραφέας του άρθρου Δρ. Γεώργιος Λαϊνάς, Επιστημονικός Διευθυντής της ΜΙΥΑ “Ευγονία” και ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ήταν μέλος της επίλεκτης ομάδας που συνέταξε την Ευρωπαϊκή οδηγία για τις επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης στην Εξωσωματική γονιμοποίηση.

Επίσης, ως επίσημος προσκεκλημένος από το υπουργείο υγείας της Κίνας, μίλησε για το ίδιο θέμα σε μια σειρά διαλέξεων σε 6 από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κίνας. Η επίσκεψη έκλεισε επιτυχώς με τη συμφωνία για προώθηση της έρευνας και του επιστημονικού έργου μεταξύ των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της Κίνας και της ΜΙΥΑ “Ευγονίας”.

*ΜΙΥΑ: Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης