Ο λόγος που τα δόντια σου δεν είναι τόσο λευκά παρά το γεγονός πως ακολουθείς όλους τους κανόνες

Pexels

Οδοντίατρος αποκαλύπτει το απλό λάθος που κάνει τα δόντια σου κίτρινα - και πώς να το διορθώσεις.

Το βούρτσισμα των δοντιών ιδανικά θα αποτελούσε μέρος της πρωινής, μεσημεριανής και βραδινής μας ρουτίνας. Δεδομένου ότι το μεσημέρι πολλοί απουσιάζουν από το σπίτι τους, οι οδοντίατροι προτείνουν να ην παραλείπεται ποτέ το πρωινό και βραδινό βούρτσισμα δοντιών.

Το να παραλείπουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια τελετουργία δύο φορές την ημέρα μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα στα δόντια μας, με τον αποχρωματισμό να αποτελεί βασική αιτία ανησυχίας. Εδώ, ένας κορυφαίος οδοντίατρος αναλύει το ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι και μπορεί να οδηγήσει σε κιτρινισμένα δόντια. Ακόμη, εξηγεί πώς να το αποφύγουμε.

Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου πρωινού θα μπορούσε να μας κάνει πιο ελκυστικούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι το να μην βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αποχρωματισμό αλλά και σε πληθώρα άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων.

Η παραίτηση από αυτό που θα έπρεπε να είναι μια τελετουργία δύο φορές την ημέρα μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία πλάκας, η οποία μπορεί να σκληρύνει και να μετατραπεί σε πέτρα γεμάτη βακτήρια. Με την πάροδο του χρόνου, τα πλεονάζοντα οξέα μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, αποκαλύπτοντας την κιτρινωπή οδοντίνη από κάτω. Επιπλέον, χωρίς τακτικό βούρτσισμα, οι λεκέδες από τρόφιμα, ποτά και καπνό μπορούν να προσκολληθούν στα κάποτε λευκά μαργαριταρένια δόντια μας, συμβάλλοντας περαιτέρω στον αποχρωματισμό και την κιτρινωπή όψη.

Εδώ, ο οδοντίατρος Dr Ferakh Hamid -από την Aesthetique Dental Care- συζητά το ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι που μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών.

Ο λόγος που το να πίνεις γάλα πριν κοιμηθείς ίσως δεν είναι και πολύ καλή ιδέα

Το βρέξιμο της οδοντόβουρτσας πριν από το βούρτσισμα

«Πριν ξεκινήσετε το βούρτσισμα, καλό είναι να βρέξετε την οδοντόβουρτσά σας. Αυτό το μικρό βήμα διευκολύνει την εξάπλωση της οδοντόκρεμας σε όλα τα δόντια σας, κάνοντας τον καθαρισμό πιο αποτελεσματικό. Επίσης, όταν βρέχετε τις τρίχες, μαλακώνουν. Αυτό σημαίνει ότι όταν βουρτσίζετε, είναι πιο ήπια για τα ούλα και τα δόντια σας, βοηθώντας να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς ή ζημιές. Έτσι, θυμηθείτε, μια γρήγορη βουτιά νερού στη βούρτσα σας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διατήρηση της καθαριότητας του στόματός σας. Το βούρτσισμα των δοντιών σας με ορισμένους τρόπους, όπως χωρίς νερό ή αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών, μπορεί στην πραγματικότητα να τα κάνει να φαίνονται λιγότερο λευκά με την πάροδο του χρόνου. Το στεγνό βούρτσισμα μπορεί να φαίνεται καλό για να απαλλαγείτε από τους επιφανειακούς λεκέδες στην αρχή, αλλά χωρίς νερό, η οδοντόκρεμα δεν απλώνεται καλά, με αποτέλεσμα τα δόντια να γίνονται θαμπά.

Βούρτσισμα τη σωστή στιγμή

Επίσης, το βούρτσισμα πολύ σύντομα μετά την κατανάλωση όξινων τροφών μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας. Αυτό αποκαλύπτει το πιο κίτρινο στρώμα που βρίσκεται από κάτω και κάνει τα δόντια σας να φαίνονται πιο κίτρινα. Αυτό δείχνει γιατί το βούρτσισμα με το σωστό τρόπο και τη σωστή στιγμή είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το φυσικό χρώμα και τη λάμψη των δοντιών σας. Το οξύ μαλακώνει το σμάλτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ευαίσθητα δόντια ή να τα κάνει να αλλάξουν χρώμα. Για να το αποφύγετε αυτό, είναι προτιμότερο να περιμένετε λίγο μετά την κατανάλωση όξινων τροφών πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, διασφαλίζοντας ότι το σμάλτο σας παραμένει ισχυρό και τα δόντια σας υγιή».

Πέντε νόστιμες τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και να βελτιώσουν το δέρμα

Γενικές συμβουλές στοματικής υγιεινής

Σύμφωνα με τον ειδικό, «για φρέσκια αναπνοή και υγιές στόμα, είναι σημαντικό να έχετε μια καλή ρουτίνα καθαρισμού. Αυτό σημαίνει να βουρτσίζετε απαλά τα δόντια και τα ούλα σας για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα, να χρησιμοποιείτε προϊόντα όπως αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα ή οδοντόκρεμα για την καταπολέμηση των μικροβίων, να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρό σας, να καθαρίζετε τη γλώσσα σας κάθε μέρα και να φροντίζετε τις οδοντοστοιχίες που μπορεί να έχετε. Η τήρηση αυτών των βημάτων θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τα οδοντιατρικά προβλήματα και να διατηρήσετε το στόμα σας σε άριστη κατάσταση».

Πώς να καθαρίζεις καλύτερα τα δόντια σου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα για περίπου δύο λεπτά για να διατηρήσουμε τα δόντια και το στόμα μας υγιή.

Η πλάκα είναι μια μεμβράνη βακτηρίων που καλύπτει τα δόντια εάν δεν τα βουρτσίζουμε σωστά- και συμβάλλει στην ασθένεια των ούλων και στη φθορά των δοντιών.

«Το βούρτσισμα των δοντιών σταματά τη δημιουργία πλάκας. Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε κάθε επιφάνεια όλων των δοντιών σας» τονίζει ο Οργανισμός Υγείας. Συνιστάται επίσης να μην ξεπλένουμε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα.

«Μετά το βούρτσισμα, φτύστε την περίσσεια οδοντόκρεμας. Μην ξεπλένετε το στόμα σας αμέσως μετά το βούρτσισμα, καθώς θα ξεπλύνει το συμπυκνωμένο φθόριο της εναπομείνασας οδοντόκρεμας. Το ξέπλυμα το αραιώνει και μειώνει την προληπτική του δράση», συμβουλεύουν. Η τακτική χρήση οδοντικού νήματος μπορεί επίσης να μειώσει τις ασθένειες των ούλων και την κακή αναπνοή, αφαιρώντας την πλάκα που σχηματίζεται κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Όσον αφορά τη χρήση στοματικού διαλύματος, το NHS συμβουλεύει να χρησιμοποιούμε ένα που περιέχει φθόριο.

«Μην χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα (ακόμη και φθοριούχο) αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας, γιατί θα ξεπλύνει το συμπυκνωμένο φθόριο της οδοντόκρεμας που έχει μείνει στα δόντια σας», προειδοποιούν.

Ο λόγος που πίνεις με εντελώς λάθος τρόπο το κρασί και το 20/20 hack για μέγιστη γευστική εμπειρία

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης