Πώς ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας με πάρα πολλούς τρόπους

Πώς ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας με πάρα πολλούς τρόπους
Pexels

Το μπάνιο έχει περισσότερα οφέλη από όσα μπορεί να φαντάζεσαι.

Μπορεί τα παγωμένα μπάνια και οι κρύες βουτιές να είναι της μόδας καθώς μεταξύ άλλων κάνει πολύ καλό στο δέρμα μας, αλλά σαν το ζεστό μπάνιο δεν έχει σύμφωνα με τους ειδικούς και πολλαπλές έρευνες. Η αλήθεια είναι ότι ένα ζεστό και με διάρκεια μπάνιο στην μπανιέρα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

«Το μυαλό και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες και ανταποκρίνονται το ένα στο άλλο καθώς κινούμαστε στον κόσμο», λέει η Sarah St. John, ενεργειακή θεραπεύτρια και ιδρύτρια του Grey Wolfe, ενός σπα στο Λονδίνο και προσθέτει, «Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το σώμα μας και το σώμα μας επηρεάζει τα συναισθήματά μας. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε και να απελευθερώσουμε αυτές τις αρνητικές ενέργειες από το σώμα μας είναι με θεραπευτικά τελετουργικά λουτρά».

Πέντε νόστιμες τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις ρυτίδες και να βελτιώσουν το δέρμα

Το μπάνιο μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος.

Οι ακανόνιστες διακυμάνσεις του κιρκάδιου ρυθμού -οι καθημερινές βιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας και μας λένε πότε είναι ώρα να ξυπνήσουμε και πότε να κοιμηθούμε- εμφανίζονται συχνά σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος. Οι αλλαγές σε αυτούς τους ρυθμούς σημαίνουν επίσης αλλαγές στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Το μπάνιο, εκτός από ένα χαλαρωτικό τελετουργικό από μόνο του, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος και με τη σειρά του να ξεκινήσει ο κιρκάδιος ρυθμός του οργανισμού, ώστε να επανέλθει σε πιο κανονικές βάσεις.

Μια μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία, διαπίστωσε ότι αυτό ισχύει όταν αξιολογήθηκαν 45 άτομα με διαγνωσμένη κατάθλιψη. «Η χαλάρωση στη μπανιέρα μπορεί επίσης να αναπαράγει την αίσθηση ότι βρίσκεστε στη μήτρα, κάνοντάς σας να νιώθετε ασφάλεια και παρηγοριά», λέει η St. John. Αν αισθανόμαστε συνεχώς σε κατάσταση στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης μας είναι πιθανό να είναι αυξημένα. Εκτός από το να προκαλεί διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου, η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα πάντα, από το δέρμα και την πέψη μέχρι το νευρικό σύστημα. «Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε τόσο ανακουφισμένοι αφού βγούμε από ένα ωραίο και με διάρκεια μπάνιο, επειδή μειώνει φυσικά τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι η λεγόμενη ορμόνη του στρες, οπότε όταν υπάρχει λιγότερη στον οργανισμό μας, νιώθουμε πιο άνετα», προσθέτει η St. John.

Αυτό το νόστιμο ζεστό ρόφημα πριν τον ύπνο μπορεί να ενισχύσει την ερωτική σου ζωή

Το μπάνιο μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας.

Εκτός από τη μείωση της κορτιζόλης, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα ενθαρρύνοντας το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, οι οποίοι συμβάλλουν στα συναισθήματα ικανοποίησης και ευεξίας. «Το δέρμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες ως απάντηση στο καταπραϋντικό ζεστό νερό με τον ίδιο τρόπο που απελευθερώνονται ενδορφίνες όταν νιώθετε τον ήλιο στο δέρμα σας», προσθέτει η St. John.

Το μπάνιο πιστεύεται επίσης ότι ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και χαλαροί. Μια μελέτη ανέφερε μάλιστα ότι δύο μπάνια την εβδομάδα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μια μέτρια αλλά επίμονη άνοδο της διάθεσης, αποτέλεσμα που είναι συγκρίσιμο με εκείνο της σωματικής άσκησης.

Το μπάνιο μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή.

Εκτός από μια στιγμή χαλάρωσης για το μυαλό μας, το μπάνιο είναι μια θεραπεία θερμότητας για όλο το σώμα που μπορεί να βοηθήσει σε πολλές σωματικές παθήσεις. Ένα ζεστό μπάνιο προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος στους μυς μας, βοηθώντας τους να χαλαρώσουν, ενώ η θερμότητα του νερού είναι επίσης σημαντική για την αύξηση της ευελιξίας των ινών κολλαγόνου, η οποία βοηθά στη μείωση της δυσκαμψίας που συχνά έρχεται μετά την άσκηση και βελτιώνει την κινητικότητα. Η ενισχυμένη ροή του αίματος μπορεί επίσης να υποστηρίξει την καλύτερη υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνει το ιξώδες του αίματος, το οποίο επιτρέπει την καλύτερη κίνηση σε όλο το σώμα.

Το μπάνιο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Ο αντίκτυπος ενός ζεστού μπάνιου δεν περιορίζεται στους πονεμένους μύες ή στους πόνους των άκρων, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων, οπότε είναι μια ιδιαίτερα καλή συνήθεια για τους ασθματικούς ή για όσους πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια. Η βελτίωση της ροής του αίματος σημαίνει ότι το οξυγόνο είναι σε θέση να ρέει πιο ελεύθερα μέσα στο σώμα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της χωρητικότητας των πνευμόνων και βοηθώντας μας να αναπνέουμε βαθιά και πιο εύκολα. Μπορεί επίσης να αποτελέσει μια εξαιρετική θεραπεία για το κρυολόγημα. «Ο ατμός που παράγεται σε ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να μειώσει τα αηδιαστικά συμπτώματα που έχετε όταν κρυώνετε», λέει η St. John και προσθέτει, «Απελευθερώνει τις ρινικές διόδους σας και βοηθά στον καθαρισμό του θώρακα και των ιγμορείων».

Το μπάνιο μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος είναι ένα ζωτικό εργαλείο που βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα απλό μπάνιο για 20 έως 30 λεπτά είναι αρκετό για να παραχθούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, τα οποία αποτελούν κρίσιμο μέρος της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού. Η προσθήκη φυσικών αιθέριων ελαίων που καταπολεμούν τα μικρόβια μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ισχύ του μπάνιου μας: ο ευκάλυπτος, το δεντρολίβανο και η μέντα είναι όλα αντιβακτηριδιακά και θα αρωματίσουν επίσης όμορφα το νερό μας.

pexels-koolshooters-6628848.jpg