Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τα taboo και τις προκαταλήψεις γύρω από το χάπι της επόμενης ημέρας!

Η παραπληροφόρηση και η άγνοια διατηρούνται ακόμα και σήμερα, εν έτει 2024, που όλοι έχουμε άμεσα πρόσβαση στην πληροφορία και δημιουργούν μύθους και ταμπού για το «χάπι της επόμενης ημέρας».

Όλες μας ξέρουμε για το χάπι της επόμενης ημέρας, σίγουρα το έχουμε ακούσει από φίλες μας ή το έχουμε πάρει και εμείς κάποια στιγμή στη ζωή μας. Γνωρίζουμε όμως τα πάντα γι’ αυτό ή μήπως έχουμε πέσει στην παγίδα να πιστέψουμε τους μύθους και τα στερεότυπα για το χάπι επείγουσας αντισύλληψης;

Η παραπληροφόρηση και η άγνοια διατηρούνται ακόμα και σήμερα, εν έτει 2024, που όλοι έχουμε άμεσα πρόσβαση στην πληροφορία και δημιουργούν μύθους και ταμπού για το «χάπι της επόμενης ημέρας».

Για εσένα λοιπόν, που δεν θέλεις να έρθει μία στιγμή στη ζωή σου που το άγχος και η ανασφάλεια θα σε κυριεύσουν, αρκεί να ανακαλύψεις τον «σύμμαχο» που θα διώξει μακριά τις προκαταλήψεις και τα taboo, ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Έλλειψη εκπαίδευσης και γνώσης

Η αλήθεια είναι πως συχνά παρατηρείται ένα «κενό» στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, με αποτέλεσμα από μικρότερες έως και μεγαλύτερες ηλικίες να υπάρχει άγνοια ή ημιμάθεια γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα. Τι σημαίνει αυτό; Πως τα παιδιά δεν εκπαιδεύονται και δεν ενημερώνονται επαρκώς, έτσι ώστε στη συνέχεια, ως ενήλικες, να ξέρουν να χειριστούν σωστά ορισμένες καταστάσεις.

Τα θέματα του σεξ θεωρούνται ακόμα και σήμερα ταμπού για να συζητηθούν στα σχολεία, ενώ θα έπρεπε να αποτελούν σημαντικό ζήτημα, μιας και καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να εκπαιδευόμαστε, ώστε να έχουμε σωστή συμπεριφορά στη σεξουαλική μας ζωή.

Ειδάλλως, η ελλιπής σεξουαλική αγωγή δημιουργεί στερεότυπα που, μεταξύ άλλων, προκαλούν άγχος και ανησυχία στις γυναίκες όταν έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης (μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις), και να αναζητήσουν το χάπι της επόμενης ημέρας. Αντιθέτως, εάν όλες μας γνωρίζαμε από την αρχή τι είναι αυτό το χάπι και πως λειτουργεί, καμία μας δεν θα πανικοβαλλόταν αλλά ούτε και θα επηρεαζόταν από την κάθε λανθασμένη άποψη.

Όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζεις ήδη για την επείγουσα αντισύλληψη

Ναι, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί μύθοι γύρω από την επείγουσα αντισύλληψη που πρέπει να καταρριφθούν asap. Από τις ανεπιθύμητες ενέργειες μέχρι τις επιπτώσεις στη γονιμότητα και την έκρηξη μίας «ορμονικής βόμβας», υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με τη δράση του χαπιού της επόμενης ημέρας.

Εάν θέλεις λοιπόν να είσαι έτοιμη να συμβουλεύσεις μία φίλη σου ή ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό στην πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αρκεί να έχεις κατά νου μερικές basic πληροφορίες αναφορικά με το χάπι της επόμενης ημέρας. Εάν δεν βλέπεις την ώρα να επεκτείνεις τις γνώσεις σου και στο task της επείγουσας αντισύλληψης, συνέχισε να διαβάζεις και σε λίγα μόλις λεπτά θα μπορείς και εσύ να καταρρίψεις όλες τις ανακρίβειες για το χάπι της επόμενης ημέρας!

#1 Το χάπι της επόμενης ημέρας θα σου προκαλέσει ναυτία

Εξαρτάται. Η ναυτία βρίσκεται μέσα στις ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσει η λήψη του χαπιού. δεν είναι λοιπόν δεδομένο ότι θα συμβεί ενώ, σε περίπτωση που εμφανιστεί, τις περισσότερες φορές είναι πολύ ήπια.

#2 Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μία μορφή άμβλωσης

Προφανώς όχι. Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί μόνο να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη καθυστερώντας την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ωάριο στη σάλπιγγα για να συναντηθεί με σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Εάν το χάπι της επόμενης ημέρας ληφθεί από μία γυναίκα που είναι ήδη έγκυος, η επείγουσα αντισύλληψη δεν θα διακόψει αυτήν την εγκυμοσύνη.

#3 Το χάπι της επόμενης ημέρας θα επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητά σου

Η χρήση επείγουσας αντισύλληψης δεν έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητα, καθώς αυτή επανέρχεται πολύ γρήγορα – τόσο γρήγορα που μετά τη λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας συνιστάται η χρήση μηχανικής μεθόδου αντισύλληψης για το υπόλοιπο του κύκλου.

#4 Η -δια του στόματος- επείγουσα αντισύλληψη, είναι μία «ορμονική βόμβα»

Η επείγουσα αντισύλληψη επηρεάζει μόνο την ωορρηξία στον τρέχοντα κύκλο μας. Αυτό μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου ή να προκαλέσει περισσότερη ή λιγότερη αιμορραγία από ό,τι συνήθως. Ωστόσο, στον μεθεπόμενο κύκλο, όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τους ρυθμό.

#5 Το χάπι της επόμενης ημέρας είναι το ίδιο με μία τακτική μέθοδο αντισύλληψης

Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις - δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως τακτική αντισύλληψη.

#6 Το χάπι της επόμενης ημέρας με προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Όχι, όχι και όχι! Το χάπι δεν μας προστατεύει και σίγουρα πρέπει να προσέχουμε και να προστατευόμαστε με την βοήθεια κατάλληλων μεθόδων αντισύλληψης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

#7 Η λήψη του χαπιού της επόμενης ημέρας με προστατεύει από οποιονδήποτε κίνδυνο εγκυμοσύνης μέχρι το πέρας του καταμήνιου κύκλου μου

Φυσικά και όχι. Το χάπι της επόμενης ημέρας μας καλύπτει, με πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, μόνο για τη συγκεκριμένη σεξουαλική μας επαφή χωρίς προφυλάξεις.

#8 Μπορείς να πάρεις -δια του στόματος- επείγουσα αντισύλληψη δύο φορές κατά τη διάρκεια του ίδιου καταμήνιου κύκλου

Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι σωστό και λάθος. Αυτό το χάπι συνίσταται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και όχι για συστηματική χρήση. Παρόλα αυτά, μπορεί να συμβεί ξανά κάτι επείγον τον ίδιο μήνα και να χρειαστεί να ληφθεί πάλι το χάπι της επόμενης ημέρας. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει πάντα να ρωτάμε τον προσωπικό μας γιατρό ή τον φαρμακοποιό.

Καταρρίπτοντας τους μύθους για την επείγουσα αντισύλληψη, καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει λόγος άγχους, και ειδικά αμηχανίας και ντροπής. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να συμβούν στην καθεμία από εμάς και αυτό το γεγονός δεν μας καθιστά σε καμία περίπτωση ανεύθυνες. Η ερωτική επαφή είναι μέρος της ζωής μας. Και επειδή είμαστε άνθρωποι, η ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις είναι και αυτή μέρος της ζωής μας. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, έχει προβλέψει η επιστήμη και υπάρχει το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, το ellaOne.

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας επιχορηγείται από την εταιρία ΒΙΑΝ και έχει ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα, δε συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή για τη χρήση ενός προϊόντος. Συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.

Επικοινωνία για ιατρικές πληροφορίες, ασφάλεια και ποιότητα σχετικά με το ellaone στην Ελλάδα.

Για να αναφέρετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, παράπονα ποιότητας, καθώς και για ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές πληροφορίες (πληροφορίες προϊόντος) μπορείτε να καλέσετε: (+30) 210 8009111 (24ωρη γραμμή) ή να αποστείλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στην διεύθυνση: pvvnx@vianex.gr .

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνείτε απευθείας με την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος / διανομέας στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τις ιατρικές πληροφορίες και ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας για τα προσωπικά δεδομένα που παρέχετε.

Τα προσωπικά δεδομένα που ενδέχεται να παρέχετε χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Για πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα σας στην προστασία δεδομένων, επικοινωνία με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ή περισσότερες πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο που είναι διαθέσιμος εδώ: https://www.vianex.gr/confidentiality

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι υπεύθυνη μόνο για προσωπικά δεδομένα που παρέχονται στην παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου και όχι για οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του παρόντος ιστότοπου (π.χ. προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από cookies).

VI-24225-ELLAONE-04/2024.

Tags
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης