Τώρα εσύ αποφασίζεις για την επόμενη ημέρα με σύμμαχό σου το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Ευτυχώς, η κατάσταση του πανικού δεν κράτησε για πολύ, μιας και -για καλή μου τύχη- το αγόρι μου ήταν ο ψύχραιμος της υπόθεσης, θυμίζοντάς μου κάτι που μέσα στον πανικό μου είχα ξεχάσει εντελώς.

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπη με την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης, μια πιθανότητα που η αλήθεια είναι πως με βρήκε αρκετά απροετοίμαστη. Και αυτό διότι είμαι 20 χρονών, έχω σχέση σχεδόν ενάμιση χρόνο και, ενώ ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχα διανοηθεί την πιθανότητα μίας ενδεχόμενης εγκυμοσύνης, έναν μήνα πριν συνέβη κάτι που είχα ακούσει μόνο από ιστορίες φίλων: Έσπασε το προφυλακτικό.

Ναι, τελικά μπορεί να συμβεί στον καθένα. Και παρά το γεγονός πως στην αρχή πανικοβλήθηκα -δεν θα στο κρύψω- κάνοντας εκατοντάδες σενάρια στο μυαλό μου, η αλήθεια είναι πως όλα μα όλα τα σενάρια κατέληγαν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Το γεγονός πως δεν είμαι καθόλου έτοιμη να κάνω τη δική μου οικογένεια - πόσο μάλλον να φροντίσω ένα μωρό.

Ευτυχώς, η κατάσταση του πανικού δεν κράτησε για πολύ, μιας και -για καλή μου τύχη- το αγόρι μου ήταν ο ψύχραιμος της υπόθεσης, θυμίζοντάς μου κάτι που μέσα στον πανικό μου είχα ξεχάσει εντελώς. Το χάπι της επόμενης ημέρας ή αλλιώς, χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Δεν είχε χρειαστεί να το πάρω έως τότε και η αλήθεια είναι ότι ένιωθα κάπως αμήχανα στη σκέψη να το ζητήσω από το φαρμακείο. Δεν ξέρω γιατί, μάλλον υπάρχουν ακόμη πολλά ταμπού, που ως άτομα και ως κοινωνία δεν έχουμε ξεπεράσει.

Η στιγμή που πήρα την απόφαση

Τέλος πάντων, τελικά πήγαμε στο φαρμακείο με το αγόρι μου, αγοράσαμε το χάπι της επόμενης ημέρας και φυσικά η όλη διαδικασία ήταν πολύ πιο «ανώδυνη» από ό,τι είχα φανταστεί, ούσα ταραγμένη. Κανένα περίεργο βλέμμα ή συμπεριφορά που να με κάνει να νιώσω ενοχή για το οτιδήποτε. Αντιθέτως, η φαρμακοποιός μου εξήγησε τα πάντα σχετικά με το χάπι και μου έλυσε όλες τις απορίες -ακόμη και εκείνες που δεν είχα καν σκεφτεί.

Φυσικά και είχα άγχος πριν το πάρω! Είμαι ήδη από μόνη μου πολύ αγχώδης, οπότε αυτό ήταν «το κερασάκι στην τούρτα». Σκεφτόμουν τις «παρενέργειες» που θα μπορούσε να φέρει στην καθημερινή μου ρουτίνα, αν θα λειτουργήσει, τι θα γίνει αν χρειαστεί να το ξαναπάρω. Φόβοι και άγχη που προφανώς προέρχονταν από την άγνοια και την έλλειψη παιδείας ήδη από τα σχολικά χρόνια, σε θέματα σεξουαλικής αγωγής.

Ευτυχώς όμως, οι παραπάνω σκέψεις δεν κράτησαν για πολύ. Μετά από λίγο πήρα το χάπι της επόμενης ημέρας και πραγματικά ανακουφίστηκα. Πίστεψέ με, είναι πολύ σημαντικό σε στιγμές που αισθάνεσαι μετέωρη και ανασφαλής, να υπάρχει εκεί έξω μια εντελώς άμεση και εύκολη λύση: Το χάπι της επομένης ημέρας που, με πολύ μικρές πιθανότητες αποτυχίας, ενδείκνυται σε τέτοιες καταστάσεις. Διότι, όταν δεν είσαι έτοιμη να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, πρέπει να υπάρχουν τριγύρω σου σύμμαχοι, πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι η ιατρική και η επιστήμη.

Ναι, η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είναι κάτι που μπορεί να τύχει σε όλες μας και αυτό είναι «οκ». Και μπορεί να συμφωνούμε στο ότι είναι καλό να μην συμβαίνει, η αλήθεια όμως είναι πως είμαστε άνθρωποι και είτε ξέχασες να χρησιμοποιήσεις κάποια μέθοδο αντισύλληψης, είτε συνέβη ένα «ατύχημα», το σημαντικό είναι να μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Αρκεί να είσαι και εσύ ενημερωμένη για οποιοδήποτε απρόοπτο συμβάν, ώστε εκείνη την ώρα να το χειριστείς κατάλληλα και να μην σε κυριεύσει ο πανικός, όπως εμένα.

Πόσο σημαντικό είναι το χάπι της επόμενης ημέρας για τις γυναίκες;

Έναν μήνα μετά το περιστατικό και ακόμη σκέφτομαι πόσο σωστά έπραξα τότε και πήρα το χάπι της επόμενης ημέρας. Δεν ήμουν έτοιμη να γίνω μητέρα και -όπως καταλαβαίνεις- δεν μπορούσα να το διακινδυνέψω με μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Φυσικά, εξίσου σημαντικό με το χάπι της επομένης ημέρας, ήταν και το γεγονός πως είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο που μου φέρθηκε ακριβώς όπως έπρεπε: Με ενσυναίσθηση! Το ξέρω πως αυτό θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο το 2024, αλλά η παραπληροφόρηση και η ημιμάθεια συντηρούν ακόμα πολλά στερεότυπα και φόβους.

Τι σημαίνει αυτό; Πως υπάρχουν ακόμα πολλοί μύθοι γύρω από το χάπι της επόμενης ημέρας. Γι’ αυτό και όταν το εκμυστηρεύτηκα στον περίγυρο μου, παρατήρησα διάφορες αντιδράσεις, μερικές από τις οποίες περιείχαν φόβο για την υγεία μου μετά την χορήγησή του, αλλά και αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα του: «Μου προκάλεσε ναυτία;», «Θα επηρεάσει την γονιμότητά μου;», «Θα δημιουργήσει πρόβλημα στον κύκλο μου;». Το μόνο που χρειάστηκε λοιπόν, ήταν να διαβεβαιώσω τους αγαπημένους μου πως για όλα υπάρχουν απαντήσεις, προτείνοντάς τους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ellaOne, που θα τους λύσει κάθε απορία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του και το προφίλ ασφάλειας/ανοχής του.

Και για εσένα, που έχεις ακόμη κάποια αναπάντητα ερωτήματα, μάθε πως ανεξάρτητα από όλα αυτά, το χάπι της επόμενης ημέρας είναι πολύ πιο οικονομικό από ό,τι πιστεύεις και φυσικά πιο οικονομικό από άλλες διαδικασίες που μπορεί να ακολουθήσουν σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην αποτροπή της κύησης πριν την έναρξή της, αναβάλλοντας την ωορρηξία. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να περιμένεις και να καθυστερείς εάν βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση με εμένα -ένα μήνα πριν-, καθώς δεν χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Πίστεψέ με, είναι όντως μια περίπτωση επείγουσας αντισύλληψης, που μπορεί να σου δώσει τη λύση που χρειάζεσαι, τη στιγμή που τη χρειάζεσαι.

Το περιεχόμενο της παρούσας ιστοσελίδας επιχορηγείται από την εταιρία ΒΙΑΝ και έχει ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα, δε συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή για τη χρήση ενός προϊόντος. Συμβουλευτείτε το Γιατρό ή το Φαρμακοποιό σας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ : ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.

Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Το ellaOne προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.

Επικοινωνία για ιατρικές πληροφορίες, ασφάλεια και ποιότητα σχετικά με το ellaone στην Ελλάδα.

Για να αναφέρετε μια ανεπιθύμητη ενέργεια ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, παράπονα ποιότητας, καθώς και για ερωτήσεις σχετικά με ιατρικές πληροφορίες (πληροφορίες προϊόντος) μπορείτε να καλέσετε: (+30) 210 8009111 (24ωρη γραμμή) ή να αποστείλετε ηλεκτρονική αλληλογραφία στην διεύθυνση: pvvnx@vianex.gr .

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου επικοινωνείτε απευθείας με την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, η οποία είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος / διανομέας στην Ελλάδα, υπεύθυνος για τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τις ιατρικές πληροφορίες και ενεργεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας για τα προσωπικά δεδομένα που παρέχετε.

Τα προσωπικά δεδομένα που ενδέχεται να παρέχετε χρησιμοποιώντας την παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου θα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Για πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα σας στην προστασία δεδομένων, επικοινωνία με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε ή περισσότερες πληροφορίες για την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων από την ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο που είναι διαθέσιμος εδώ: https://www.vianex.gr/confidentiality

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι υπεύθυνη μόνο για προσωπικά δεδομένα που παρέχονται στην παραπάνω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τον αριθμό τηλεφώνου και όχι για οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του παρόντος ιστότοπου (π.χ. προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από cookies).

VI-24224-ELLAONE-04/2024.

Tags
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης