Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Τέσσερα facts για την εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων
Γράφει ο ειδικός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς.
Η γονιμότητα για πολλά ζευγάρια (ένα στα τέσσερα) συναντά εμπόδια και η φυσική αυτή, κατά τα άλλα, διαδικασία μπορεί να αποβεί μεγάλη δοκιμασία.
Οι δυσκολίες αφορούν κυρίως περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν κάνει πολλές αναποτελεσματικές προσπάθειες, γυναίκες στην 4η δεκαετία της ζωής τους, γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση η εμμηνόπαυση γενικότερα, και σπανιότερα γυναίκες με πτωχής ποιότητας ωάρια.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η λύση είναι μία και ιδιαίτερα ρεαλιστική και επιτυχής.
Η χρήση δανικών ωαρίων από μία νέα γόνιμη γυναίκα.
Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, την σύγχρονη τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεά ωαρίων ας δούμε αναλυτικότερα τις πτυχές αυτής της πολύ επιτυχούς διαδικασίας
#1 Πώς πραγματοποιείται η εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων;
Κατ΄αρχήν να τονίσουμε ότι η δωρεά ωαρίων είναι σύννομη τεχνική που διέπεται από την σχετική νομοθεσία που προβλέπει τα πάντα και κυρίως την ανωνυμία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών. Η δότρια πρέπει να είναι από 18-35 ετών. Μπορεί να είναι επώνυμη μόνο στην περίπτωση πλάγιας συγγένειας δηλ. αδελφή, ξαδέλφη κοκ.
Η δότρια υποβάλλεται σε πλήρη εργαστηριακό και γενετικό έλεγχο και έλεγχο υγείας, μελετάται το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της και εξετάζεται για την ψυχική της υγεία από ειδικό επιστήμονα.
Όπως είναι φυσικό δίδεται μέριμνα και στην εξωτερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να ταιριάζουν ανάμεσα στα δύο μέρη.
Για την δότρια η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν διαφέρει από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση και αφορά την διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή ικανού αριθμού ωαρίων που θα γονιμοποιηθούν με το σπέρμα του συντρόφου της λήπτριας και στη συνέχεια τα έμβρυα θα καταψυχθούν την πέμπτη ημέρα δηλ. σε στάδιο βλαστοκύστης αναμένοντας να μεταφερθούν στην μήτρα της λήπτριας.
Η λήπτρια απλά κάνει από την αρχή του κύκλου της μία από του στόματος ορμονοθεραπεία για την προετοιμασία του ενδομητρίου προκειμένου να είναι φιλικό στην εγκατάσταση του/των εμβρύων.
Περίπου 16-20 ημέρες από την αρχή του κύκλου η μήτρα είναι έτοιμη για την εμβρυομεταφορά.
#2 Ποιες γυναίκες μπορούν να επιλέξουν τη λύση των δανεικών ωαρίων;.
Οι πιο συχνές περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης με δανεικά ωάρια αφορούν γυναίκες πάνω από 42-43 ετών με πτωχό αναπαραγωγικό δυναμικό , γυναίκες που βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, γυναίκες που έχουν υποβληθεί παλαιότερα σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και δεν είχαν επιτυχία για διάφορες αιτίες. Μια από αυτές είναι η εν γένει παρουσία πτωχής ποιότητας ωαρίων.
Περιπτώσεις ωοθηκικής ανεπάρκειας εμφανίζουν επίσης, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες ή πάσχουν από κάποιο γενετικό νόσημα.
#3 Πώς θα είσαι σίγουρη για την απόφασή σου να προχωρήσεις σε εξωσωματική με δανεικά ωάρια;
Είναι φυσικό αρχικά η απόφαση για εξωσωματική γονιμοποίηση με δανεικά ωάρια να φαίνεται μια ΄ψυχρή’ διαδικασία, που γεννά πολλές ανασφάλειες και ηθικά/κοινωνικά διλλήματα και ερωτηματικά. Εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος της θεραπευτικής ομάδας αλλά και η συμβουλευτική με έναν ειδικό κοινωνιολόγο/ψυχολόγο
Στην τριαντάχρονη καριέρα μου έχω ασχοληθεί με χιλιάδες ζευγάρια που είχαν τον ρεαλισμό την γενναιότητα αλλά και την αγάπη πού τους ώθησε να προβούν σε αυτήν την διαδικασία και σήμερα έχουν ευτυχισμένες οικογένειες. Δεν θυμάμαι ούτε μία περίπτωση όπου να υπήρξαν δεύτερες σκέψεις μετά την γέννηση του παιδιού τους. Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι 20% του DNA της λήπτριας μητέρας περνάει μέσω του ομφαλίου λώρου στο κύημα.
#4 Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας με τη χρήση δανεικών ωαρίων;
Τα ποσοστά επιτυχίας της τεχνικής με δωρεά ωαρίων είναι τα υψηλότερα που μπορεί σήμερα να έχει η εξωσωματική Γονιμοποιήση και αγγίζουν το 70%.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μήτρα παραμένει λειτουργική ανεξαρτήτως ηλικίας και μία δότρια π.χ 25 ετών έχει για τον εαυτό της ποσοστό επιτυχίας 70%. Το ίδιο ποσοστό επιτυχίας κληροδοτείται.
και στην λήπτρια. Η μόνη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτή είναι η παρουσία μίας υγιούς μήτρας.
Επομένως είναι βασική προϋπόθεση να ελέγχεται διεξοδικά η μήτρα πριν από κάθε προσπάθεια όπως και γενικότερα η υγεία της λήπτριας.
Καταλήγοντας η δωρεά ωαρίων είναι πολύ επιτυχής και ασφαλής και ανεπιφύλακτα συνιστάται πριν την σκέψη της υιοθεσίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για τα εκατομμύρια ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην τεκνοποίηση. Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία, που συχνά φέρνει μαζί της απογοήτευση και αβεβαιότητα, ωστόσο, η επιστήμη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πάντα με τη βοήθεια των ειδικών, προσφέρει ελπίδα σε πολλά ζευγάρια. Επομένως, να θυμάσαι πως η ενδελεχής γνώση γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση με δανεικά ωάρια αποτελεί μια επιλογή που μπορεί να βοηθήσει γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας να αποκτήσουν το δικό τους παιδί.