Ανδρική υπογονιμότητα: Τρεις ερωτήσεις και απαντήσεις που πρέπει να γνωρίζετε
Ποιες είναι οι ενδείξεις της ανδρικής υπογονιμότητας; Ποια είναι τα αίτια αυτής και πώς γίνεται η διάγνωση.
Η υπογονιμότητα δεν κάνει διακρίσεις ως προς το φύλο. Είναι κάτι που αφορά σε γυναίκες, αλλά και σε άνδρες. Είναι επομένως απαραίτητο, να εξετάζουμε το θέμα τόσο από την γυναίκεια πλευρά όσο και από την ανδρική. Για αυτό το λόγο, σήμερα θα απαντήσουμε στα 3 πιο δημοφιλή ερωτήματα γύρω από την ανδρική υπογονιμότητα: Ποιες είναι οι ενδείξεις της ανδρικής υπογονιμότητας; Ποια είναι τα αίτια αυτής και πώς γίνεται η διάγνωση.
#1 Ποιες είναι οι ενδείξεις της ανδρικής υπογονιμότητας;
Πολλοί νομίζουν ότι η ανδρική υπογονιμότητα δεν έχει εμφανή σημάδια και γίνεται αντιληπτή μόνο όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με τη γονιμότητα ενός άνδρα. Οι αλλαγές στην ανάπτυξη των μαλλιών είναι μία από αυτές. Η τριχόπτωση, ιδιαίτερα στην περιοχή της γενειάδας ή του σώματος, μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν και τη γονιμότητα. Οι διακυμάνσεις στην σεξουαλική επιθυμία είναι μία ακόμη ένδειξη. Η μειωμένη λίμπιντο ή η δυσκολία στην επίτευξη στύσης μπορεί να σχετίζονται με ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την παραγωγή σπέρματος. Τέλος, οποιοδήποτε οίδημα στην περιοχή των όρχεων (πρήξιμο ή πόνος) μπορεί να επηρεάσει την υγεία του σπέρματος.
Εκτός από τα προαναφερθέντα, άλλα σημάδια που μπορεί να σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα είναι:
Προβλήματα εκσπερμάτισης: Δυσκολία στην εκσπερμάτιση, μειωμένη ποσότητα σπέρματος ή απουσία σπέρματος (ασπερμία) μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές διαταραχές, αποφράξεις στο αναπαραγωγικό σύστημα ή ψυχολογικούς παράγοντες.
Υποκείμενες παθήσεις: Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, είναι μερικές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.
#2 Ποιες είναι οι αιτίες της υπογονιμότητας;
Σε περίπου 30 με 40% των περιπτώσεων, το πρόβλημα της ανδρικής υπογονιμότητας οφείλεται σε δυσλειτουργία των αδένων που παράγουν το σπέρμα και την τεστοστερόνη, όμως οι αιτίες δεν περιορίζονται εκεί. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γονιμότητα των ανδρών ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή. Ακόμα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, στεροειδή ή αντικαταθλιπτικά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, πολλές φορές η υπογονιμότητα στους άνδρες οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, επομένως δεν πρέπει να αναζητούμε τη μία «πηγή του κακού».
#3 Πώς γίνεται η διάγνωση της υπογονιμότητας;
Μια ακριβής διάγνωση σχετικά με τα αίτια που προκαλούν ανδρική υπογονιμότητα περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες και εξετάσεις, όπως λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και εξέταση των γεννητικών οργάνων, ανάλυση σπέρματος, υπερηχογράφημα τρίπλεξ οσχέου, διορθικό υπέρηχο και ορμονικό έλεγχο.
Γενικά, ο γιατρός θα ξεκινήσει με την ανάλυση του ιατρικού ιστορικού, με ερωτήσεις για την ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, καθώς και για θέματα που αφορούν παρελθοντικές λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και υπερέκθεση σε φάρμακα ή χημικά που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.
Έπειτα, θα γίνει η κλινική εξέταση με σκοπό την εύρεση πιθανών σημαδιών χαμηλής τεστοστερόνης ή άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τη γονιμότητα και ύστερα ανάλυση του σπέρματος για να αξιολογηθεί. Ύστερα, θα πρέπει να γίνουν και ορμονικές εξετάσεις με σκοπό να διερευνηθεί η πιθανή ανεπάρκεια ορμονών και το υπερηχογράφημα οσχέου για τυχών όγκους ή εύρεση κάποιου πιθανού προβλήματος στους σπερματικούς πόρους.
Η ανδρική γονιμότητα είναι ένα ευαίσθητο θέμα, όπως άλλωστε και η γυναικεία. Ωστόσο, η συζήτηση, η σωστή ενημέρωση και η αναζήτηση ενός εξειδικευμένου ιατρού μπορεί να λύσει κάθε απορία και να βοηθήσει ένα ζευγάρι να κάνει το όνειρό της δημιουργίας οικογένειας πραγματικότητα.