Πρόληψη αποβολών: Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο
Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την περίπτωση των αποβολών, καθώς είναι ένα ζήτημα προσωπικό και εξαιρετικά ευαίσθητο.
Η απώλεια του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια συχνή συνθήκη που, σύμφωνα με έρευνες, τη βιώνει περίπου το 25% των εγκύων γυναικών. Φυσικά, δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να διαχειριστεί αυτό το γεγονός και να μην επηρεαστεί η ψυχολογία της. Για αυτό και πολλές φορές οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να έχουν ανησυχίες και να αγχώνονται για το ενδεχόμενο μιας αποβολής. Δεν είναι παράλογο.
Ωστόσο, κάθε γυναίκα που βιώνει την περίοδο της εγκυμοσύνης της μπορεί να προφυλαχθεί και να πάρει κάποια απλά μέτρα, ώστε ο κίνδυνος της αποβολής να μειωθεί και μαζί του να περιοριστεί το άγχος. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, όσα που μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτούς τους εννέα μήνες, για να αποφύγουμε ενδεχόμενους κινδύνους.
#1 Βγάζουμε το στρες από τη ζωή μας
Το ξέρουμε ότι ίσως είναι η πιο κλισέ φράση, αλλά ισχύει. Βλέπεις, το άγχος και το στρες παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία μας γενικά, και ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς το σώμα μας φιλοξενεί μία ακόμη καρδιά που χτυπά. Η αλήθεια βέβαια είναι πως, το να αποβάλλει μία γυναίκα το στρες από τη ζωή της, είναι πολύ δύσκολο σε αυτήν τη γεμάτη υποχρεώσεις και δύσκολες καταστάσεις περίοδο, αλλά μικρά και απλά βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους. Φυσικά, καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η ψυχολογική υποστήριξη και η βοήθεια των αγαπημένων μας ανθρώπων σε αυτήν την πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε.
#2 Προγεννητικός έλεγχος
Συνώνυμο της πρόληψης είναι η εξέταση. Οι προληπτικές εξετάσεις όχι μόνο σώζουν ζωές και προλαμβάνουν σοβαρές καταστάσεις, αλλά προσφέρουν και το αίσθημα της ανακούφισης όταν διαπιστώνουμε έγκαιρα μια συνθήκη που αργότερα θα μας ταλαιπωρούσε περισσότερο. Έτσι και στην εγκυμοσύνη, ο προγεννητικός έλεγχος διαδραματίζει τον πιο σημαντικό ρόλο γιατί πραγματοποιείται πριν από τη γέννηση του μωρού με σκοπό να διαπιστωθούν σοβαρές, κυρίως γενετικές παθήσεις του εμβρύου, που μερικές φορές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.
#3 Ο γιατρός είναι ο Νο.1 σύμμαχός μας
Οι συμβουλές του γιατρού μας, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι οι πιο σημαντικές που θα λάβουμε, γιατί μόνο αυτός γνωρίζει τόσο τις δικές μας ανάγκες, όσο και του μωρού. Για αυτόν τον λόγο, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του αλλά και η σωστή τήρηση των συμβουλών που μας δίνει είναι κομβικές για μια ομαλή εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Από τη διατροφή μέχρι τον ύπνο, ο προσωπικός μας γυναικολόγος ή μαιευτήρας είναι αυτός που θα μας πει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας.
#4 Σωστή και έγκυρη ενημέρωση
Υπάρχει κάτι πιο χρήσιμο από τη σωστή ενημέρωση; Όχι, θα πούμε εμείς, γιατί μόνο όταν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη μας -και το τι πρέπει να προσέχουμε σε αυτήν την πολύ όμορφη περίοδο της ζωής μας- μπορούμε να κρίνουμε σωστά και να καταλαβαίνουμε καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα μας. Και όταν λέμε «σωστή ενημέρωση» εννοούμε την επιστημονική και τεκμηριωμένη, οπότε και εδώ ο γιατρός μας είναι ο άνθρωπός μας.
Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια πολύ όμορφη και συναρπαστική περίοδο για τη ζωή της κάθε γυναίκας, γεμάτη ελπίδες και όνειρα για το μέλλον και είναι κρίμα να «παρεμβάλλεται» από άγχη και ανησυχίες για ενδεχόμενες αποβολές. Βάζοντας στη ζωή μας την πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση, μπορούμε να απολαύσουμε περισσότερο αυτό το συναρπαστικό ταξίδι χωρίς άγχος και να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα δώρο και ένα θαύμα.