Μπορείς να καθαρίσεις το σφουγγαράκι στο πλυντήριο πιάτων;

Πατούλια Κατερίνα
Μπορείς να καθαρίσεις το σφουγγαράκι στο πλυντήριο πιάτων;

Η κουζίνα μας είναι πολύ πιθανό να είναι πιο βρώμικη από την λεκάνη της τουαλέτας.

Στις επιφάνειες προετοιμασίας υλικών και μαγειρέματος, στους νεροχύτες μας, στα εργαλεία μας, και πιο συγκεκριμένα, πάνω και μέσα στα σφουγγάρια της κουζίνας μας κυκλοφορούν πολλοί μικρο-οργανισμοί.

Η έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας υποστηρίζει πως η σαλμονέλα, ο Staphylococcus aureus και το E. coli μπορούν να ζήσουν έως και 16 ημέρες πάνω ή μέσα σε ένα σφουγγάρι κουζίνας. Τα πειράματα του ινστιτούτου για την ανάπτυξη βακτηρίων περιελάμβαναν πετσέτες πιάτων από μικροΐνες, οι οποίες είναι σχεδόν εξίσου γεμάτες από παθογόνους μικρο-οργανισμούς και μετά από 13 ημέρες.

Το «πρόβλημα του σφουγγαριού» έχει να κάνει με το γεγονός πως σπάνια μπαίνουμε στη διαδικασία να το καθαρίσουμε ή απλά δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε.

Το σφουγγάρι είναι αυτό το ιδιαίτερο αντικείμενο στην κουζίνα που δεν στεγνώνει σχεδόν ποτέ, είναι διαρκώς ζεστό και, το πιο επικίνδυνο, έχει τακτικά υπολείμματα από το φαγητό πάνω του μετά από κάθε φορά που καθαρίζεις ένα τηγάνι ή ένα πιάτο ή σκουπίζεις με αυτό μια επιφάνεια κοπής.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα σφουγγάρια και να κάνουμε κάτι απλό, να τα καθαρίσουμε επιτέλους.

Στέγνωσε το σφουγγάρι:

Μην στοιβάζεις τα σφουγγάρια το ένα πάνω στο άλλο. Μεταξύ των χρήσεων,τα σφουγγάρια πρέπει να στεγνώνουν.

Χρησιμοποίησε μαγειρική σόδα

Πάρε ένα μικρό μπολ και φτιάξε μια πάστα με μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και λίγο νερό και ρίξε την πάστα στο σφουγγάρι για λίγα λεπτά. Στύψε και αφήσε να στεγνώσει.

Το ξύδι λειτουργεί επίσης

Το ξύδι, το οποίο είναι όξινο, θα μειώσει δραματικά το pH στο σφουγγάρι. Ξέπλυνε το σφουγγάρι με λευκό ξύδι για πέντε λεπτά σε ένα πιάτο ή ένα μικρό μπολ. Η τακτική αυτή σκοτώνει περίπου το 99,6% των βακτηρίων.

sfouggari2.jpg

Το ζεστό νερό βοηθάει.


Από μόνο του, το βράσιμο του σφουγγαριού για λίγα λεπτά μειώνει το βακτηριακό του φορτίο.

Το πλυντήριο πιάτων είναι μια επιλογή.

Ναι μπορείς να βάλεις το σφουγγάρι να καθαριστεί σε έναν κύκλο πλύσης του πλυντηρίου πιάτων αλλά το χέρι μπορεί να σφίξει το σφουγγάρι καθώς το ξεπλένεις, απομακρύνοντας τα νεκρά βακτήρια.