Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και πόσο πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε;

Άρτεμις Σκούφου

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων (mpox), πώς μεταδίδεται και πόσο να ανησυχούμε; 

Καμπανάκι κρούει ο ΠΟΥ για την εξάπλωση των κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων (mpox). Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο οργανισμός κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσα σε δύο χρόνια - η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2022.

Τι είναι η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

«Εκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος» είναι η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ και ανακοινώνεται όταν οι ασθένειες εξαπλώνονται με νέους ή ασυνήθιστους τρόπους και αποσκοπεί στην κινητοποίηση της διεθνούς συνεργασίας και της διάθεσης πόρων για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας.

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων (mpox) να υπάρχει εδώ και δεκαετίες, όμως τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα είναι ολοένα και αυξανόμενα σε περιοχές της Αφρικής.

Το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) εντοπίστηκε σε χώρα εκτός Αφρικής και συγκεκριμένα, στη Σουηδία.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας, το άτομο μολύνθηκε κατά τη διάρκεια παραμονής του σε μια περιοχή της Αφρικής όπου υπάρχει επί του παρόντος μια μεγάλη επιδημία του mpox Clade 1.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στη Σουηδία έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για συνεργασία, καθώς και ότι ο οργανισμός συνεχίζει να εκδίδει οδηγίες για περιορισμούς στα ταξίδια προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού mpox.

Το Πακιστάν εντόπισε τρεις ασθενείς με τον ιό της mpox, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία υγείας στη βόρεια επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα.

Η μόλυνση διαπιστώθηκε στους ασθενείς κατά την άφιξή τους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων (mpox) και πότε είναι απαραίτητο το εμβόλιο;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού, η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής νόσος που προκαλεί συμπτώματα οξείας ιογενούς λοίμωξης (όπως: πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους) και στο δέρμα εμφανίζεται εξάνθημα με βλατίδες ή φυσαλίδες.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Αναλυτικά τα συμπτώματα της ασθένειας είναι: πυρετός, κεφαλαλγία, ρίγος, εξάντληση, οίδημα των λεμφαδένων, οσφυαλγία και μυϊκοί πόνοι, βλάβες των βλεννογόνων και δερματικό εξάνθημα.

Σε ποιους συστήνεται το εμβόλιο;

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
  • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.

Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox.

Πού μπορείς να εμβολιαστείς;

Ο εμβολιασμός έναντι του mpox πραγματοποιείται προς το παρόν στην Αθήνα στα παρακάτω εμβολιαστικά κέντρα:

  • Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ
  • Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: ΑΤΤΙΚΟN
© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης