Αν τρως ωμή ζύμη, αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις - άμεσα!

Αν τρως ωμή ζύμη, αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις - άμεσα!
Pexels

Έχεις ακούσει ότι δεν πρέπει να τρως ωμή ζύμη, αλλά δεν ξέρεις το λόγο και συνεχίζεις να το κάνεις σε κάθε ευκαιρία; Ώρα να μάθεις όσα μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σου αυτή η συνήθεια.

Όλοι έχουμε δοκιμάσει έστω και μια φορά στη ζωή μας ωμή ζύμη, όμως κάποιοι αγαπούν να το κάνουν κάθε φορά που έχουν την ευκαιρία. Ως παιδιά, οι γονείς μας πολλές φορές μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να τρώμε άψητη ζύμη και μας μάλωναν όταν το κάναμε, λέγοντας πως δεν είναι καλό, όμως ποτέ δεν μας εξήγησαν τον λόγο.

Αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς που όταν φτιάχνουν τη ζύμη για πίτσα, ψωμί, κουλουράκια ή οτιδήποτε άλλο, τη δοκιμάζουν πριν την ψήσουν, ή αν δίνεις στα παιδιά σου ωμή ζύμη να τη γευτούν, τότε ήρθε η ώρα να μάθεις τον πραγματικό λόγο που πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις. Και αυτό δεν αλλάζει, ακόμα κι αν αγοράζεις έτοιμη ζύμη.

zymi_mageirema.jpg

10 συνήθειες στο μαγείρεμα & την αποθήκευση τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις για την υγεία σου

Γιατί δεν πρέπει να τρως ωμή ζύμη, είτε περιέχει αυγό είτε όχι;

Λυπάμαι που στο λέω, αλλά όντως δεν κάνει καλό στην υγεία η κατανάλωση άψητης ζύμης. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Αν η ζύμη που δεν έχει ακόμα ψηθεί περιέχει αυγά, τότε μπορεί η σαλμονέλα να καραδοκεί, προκαλώντας σοβαρή εντερική ασθένεια. Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Εκτός από τα πιθανά επικίνδυνα βακτήρια στα αυγά, το αλεύρι στη ζύμη μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα. Κι αυτό γιατί το αλεύρι παρασκευάζεται από το σιτάρι που καλλιεργείται σε εξωτερικό χώρο, εκεί όπου υπάρχουν και ζώα, χωρίς καμία προσπάθεια να καθαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο αλεύρι είναι εξίσου επικίνδυνοι με τυχόν σαλμονέλα που παραμονεύει στα ωμά αυγά.

Οι ειδικοί υγείας και διατροφής αναφέρουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο των ωμών αυγών, αλλά συνεχίζουν να δοκιμάζουν ζύμη πριν τα προσθέσουν.

Το ωμό αλεύρι, όμως, είναι αρκετές φορές μολυσμένο με το βακτήριο e.coli. Αν αυτό καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.

Πώς μπορούν να σκοτωθούν τέτοιου είδους βακτήρια; «Οι διαδικασίες που σκοτώνουν τα βακτήρια είναι το βράσιμο, το τηγάνισμα και το ψήσιμο. Ωστόσο η ωμή ζύμη δεν υποβάλλεται σε καμία από αυτές, επομένως ενδέχεται να περιέχει βακτήρια», λέει η Dr. Dunn.

Τα CDC αναφέρουν, τέλος, πως δεν πρέπει να τρώμε - ούτε καν να δοκιμάζουμε - κανενός είδος ζύμη, είτε αυτή είναι για γλυκές είτε για αλμυρές παρασκευές.

Τώρα που έμαθες πως υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης όταν τρως ωμή ζύμη, μήπως να σταματήσεις να το κάνεις;

1725535432533-972958994-zymi.jpg