Τι θα συμβεί στο σώμα μου αν δεν πλένομαι κάθε μέρα; Οι ειδικοί απαντούν

Γεωργία Βλαχοπούλου

Υπάρχει τελικά σωστή συχνότητα για το πότε κάποιος πρέπει να κάνει μπάνιο; Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν κάνουμε κάθε μέρα μπάνιο και τι αν αφήνουμε τις μέρες να περνούν;

Ένα από τα πράγματα που σχετίζονται με την υγεία μας είναι και η υγιεινή του σώματός μας. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο, αναρωτιούνται κάθε πότε είναι το «σωστό» να κάνει κανείς μπάνιο αλλά και αν υπάρχουν επιπτώσεις στην επιδερμίδα μας αν επιλέξουμε να κάνουμε καθημερινά, όπως για παράδειγμα να βλάψουμε το pH μας.

Η αλήθεια είναι, όπως λένε οι δερματολόγοι πως δεν υπάρχει πραγματικά ένας «τέλειος» αριθμός για το πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο, αφού όλα εξαρτώνται πραγματικά από διάφορους παράγοντες, από τον καθημερινό μας τρόπο ζωής μέχρι τον τύπο του δέρματός μας.

Παρ' όλα αυτά ας δούμε αν οι ειδικοί πιστεύουν ότι παίζει ρόλο το αν κάνουμε καθημερινά μπάνιο ή πιο αραιά στην υγεία μας.

Σύμφωνα με την πιστοποιημένη δερματολόγο Dr. Ava Shamban, ενώ οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν ντους μία φορά την ημέρα κατά μέσο όρο, η συχνότητα εξαρτάται πραγματικά από τον καθένα και τον τρόπο που κάνει ντους. Είτε ο σωστός αριθμός για εσένα είναι κάθε μέρα, κάθε δεύτερη μέρα ή μερικές φορές την εβδομάδα, ορίστε τι πρέπει να έχεις υπόψη:

Τον τύπο του δέρματός σου:

«Όλοι φτιάχνουμε τη δική μας φυσική ενυδατική κρέμα που ονομάζεται σμήγμα», λέει η Dr. Ava Shamban. «Μερικοί άνθρωποι παράγουν περισσότερο σμήγμα από άλλους». Έτσι, εάν έχεις περισσότερο σμήγμα θα έχεις και πιο λιπαρή επιδερμίδα και, πιθανότατα θα σου αρέσει να κάνεις και ντους πιο συχνά από όσους έχουν πιο ξηρό δέρμα. Επιπλέον, η Dr. Arielle Nagler, επίσης δερματολόγος και επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο NYU Langone Health, προσθέτει ότι το συχνό ντους σίγουρα σαφυδατώνει. Η ίδια λέει χαρακτηριστικά: «Αν είστε επιρρεπείς στο να έχετε ξηρό δέρμα, προσπαθήστε να περιορίσετε τη συχνότητα και τη διάρκεια των ντους σας».

Τα προϊόντα που χρησιμοποιείς

Ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι η χρήση ενός απλού σαπουνιού κάνει «δουλειά», οι δερματολόγοι στην πραγματικότητα συνιστούν να χρησιμοποιείς απαλά καθαριστικά για να πλένεις το σώμα σου, ειδικά αν προτιμάς να κάνεις συχνά ντους. Παρ' όλα αυτά, αν είσαι πραγματικά «κολλημένη» με το σαπούνι που χρησιμοποιείς, το οποίο δεν πληρεί αυτή την προϋπόθεση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλά να ξέρεις ότι επειδή ενδέχεται να είναι λίγο πιο «σκληρό» και να σε αφυδατώσει, είναι καλή ιδέα να κάνεις ντους λιγότερο συχνά. Ειδικά αν απολαμβάνεις το καθημερινό ντους, δεν πρέπει μόνο να αποφεύγεις τα «σκληρά» προϊόντα, αλλά και τα εργαλεία καθαρισμού όπως η λούφα.

Φυσικά, είναι απαραίτητο πάντα μετά το ντουζ να ενυδατώνεσαι.

Είναι κακό όμως να κάνεις ντους καθημερινά;

Και πάλι, η συχνότητα με την οποία κάνεις ντους εξαρτάται πραγματικά από εσένα και τον τρόπο ζωής σου. Οι δερματολόγοι πάντως, συμφωνούν ότι ως επί το πλείστον, το ντους κάθε μέρα είναι απολύτως εντάξει.

Ωστόσο, παίζει ρόλο η θερμοκρασία του νερού και η διάρκεια του ντους σου. Σύμφωνα με την Dr Shamban, αν απλά μπαίνεις και βγαίνεις από το ντους σε 10 λεπτά περίπου, το δέρμα σου θα είναι καλά. Αλλά εάν πλένεσαι σε εξαιρετικά ζεστό νερό, θα πρέπει είτε να αποφύγεις να κάνεις συχνά ντους είτε να μειώσεις τη θερμοκρασία του νερού ώστε να είναι ήπια ζεστό.

«Αν κάνεις αφρόλουτρο δύο φορές την ημέρα σε εξαιρετικά ζεστό νερό, θα αφαιρέσεις το δέρμα σου από όλα τα φυσικά λιπίδια και θα διαταράξεις τη λειτουργία φραγμού του δέρματός σου», λέει η δερματολόγος. Και αν έχεις εξαιρετικά ξηρό δέρμα, ίσως θέλεις να περιορίσεις πόσο συχνά κάνεις ντους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξηρό δέρμα και το πολύ νερό μπορούν επίσης να βλάψουν τον φραγμό του δέρματος, λέει ο Dr Nagler. Εάν το δέρμα σου είναι ξηρό, δεν μπορεί εύκολα να κρατά έξω τα βακτήρια και τις χημικές ουσίες, διατηρώντας την υγρασία στο δέρμα σου.

Είναι κακό να κάνουμε πολύ αραιά ντους;

Εκτός από το να φροντίζεις την υγιεινή και την οσμή σου, γενικά δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα και την υγεία σου από το να μην κάνεις συχνά ντους. Ωστόσο, η Dr Gohara λέει ότι το ντους είναι το κλειδί για «να απαλλαγούμε από τα βακτήρια του περιβάλλοντος και τα σωματίδια από τη ρύπανση».

Ορίστε λοιπόν!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης