Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο και ο λόγος δεν θα αρέσει στους άντρες

Unsplash

Νεότερες μελέτες απέδειξαν πως οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τη στέρηση του ύπνου, σε σύγκριση με τους άντρες, και αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους - sorry guys!

Σύμφωνα με το περιοδικό Duke, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας θέλουν τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας όταν στερούνται ύπνου από όσα αντιμετωπίζουν άντρες σε ανάλογη ηλικία.

Λιγότερος ύπνος περισσότερα προβλήματα

Η έρευνα που διεξήχθη από τους ανθρώπους του Duke Medical University, εξέτασε 210 μεσήλικες άντρες και γυναίκες και συμπέρανε, μεταξύ άλλων, πως οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν μεγάλη τάση προς την κατάθλιψη, τον θυμό και γενικότερη ψυχολογική ανισορροπία.

«Προέκυψε πως για τις γυναίκες, ο ανεπαρκής ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα υψηλά επίπεδα ψυχολογικής αναστάστωσης και πιο δυνατά συναισθήματα εχθρότητας, κατάθλιψης και θυμού», διαβάζουμε στα συμπεράσματα της ομάδας όπου τονίζεται πως στην περίπτωση των ανδρών, τα ποσοστά αυτά ήταν πολύ πολύ μικρότερα.

Ένα άλλο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί ύπνου από τον Duke University είναι πως οι γυναίκες χρειάζονται, τελικά, περισσότερο ύπνο από τους άντρες και εξήγησαν το γιατί.

Η ελάχιστα γνωστή ρουτίνα των 20 δευτερολέπτων που θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς σαν μωρό

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους περισσότερο από ό,τι οι άντρες

Φαίνεται λοιπόν πως ο ύπνος δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να ανακάμψει και να διορθώσει τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν από το στρες της καθημερινής δραστηριόητας και καθώς οι γυναίκες τον χρησιμοποιούν περισσότερο από τους άντρες, η ανάγκη για επανόρθωση, άρα για ύπνο, είναι μεγαλύτερη.

Ο καθηγητής Jim Horne, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Loughboroug, δημοσίευσε μία ανάλυση με τον τίτλο «Sleepfaring: A Journey Through The Science Of Slee», όπου, επίσης, επισημαίνεται πως οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο. «Οι γυναίκες από τη φύση τους σκέφτονται περισσότερο και τείνουν να έχουν μια πιο αυξημένη και απαιτητική δραστηριότητα του εγκεφάλου από ό,τι οι άντρες», διαβάζουμε στην ανάλυση, όπου υπάρχει και συνέχεια.

«Οι γυναίκες είναι ειδικές στο multi-tasking και κάνουν ταυτόχρονα ένα σωρό πράγματα με ευκολία, πράγμα που πρακτικά συμβαίνει πως χρησιμοποιούν περισσότερο από τον εγκέφαλό τους από όσο το κάνουν οι άντρες. Και εξαιτίας αυτού, η ανάγκη τους για ύπνο είναι μεγαλύτερη, είπε ο καθηγητής Horne συπληρώνοντας πως ένας άντρας που έχει μία πολύ απαιτητική και πολύπλοκη δουλειά σίγουρα χρειάζεται περισσότερο ύπνο από τον μέσο άντρα, αλλά και πάλι όχι όσο χρειάζεται μια γυναίκα.
«Και αυτό γιατί οι εγκέφαλοι των γυναικών έχουν διαφορετικές συνδέσεις από αυτές των ανδρών και είναι πιο περίπλοκοι, οπότε, εκ των πραγμάτων η ανάγκη τους για ύπνο είναι κάπως διαφορετική».

Woman sleeping. Beautiful young smiling woman sleeping in bed

«Κατά μέσο όρο, αυτό το περισσότερο, μεταφράζεται σε 20 λεπτά, αλλά αυτό μπορεί να είναι πιο πολύ για μερικές γυναίκες», λέει ο καθηγητής Horne εξηγώντας πως οι διαφορετικές ανάγκες στον ύπνο μπορεί να δίνουν την απάντηση στο γιατί οι εγκέφαλοι των ανδρών γερνούν πιο γρήγορα από αυτούς των γυναικών.

«Μία τυπική 75χρονη γυναίκα άνετα συγκρίνεται στην εγκεφαλική ηλικία με έναν 70χρονο άντρα», λέει ο ειδικός τονίζοντας πως παρόλο που δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, το γεγονός ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας της γυναίκας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χαλαρώσει και να αυτορυθμιστεί, μπορεί να δίνει μόνο του την απάντηση.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάσαι ποτέ με το στόμα ανοιχτό

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε τελικά

Το πόσο ύπνος είναι αρκετός για τον καθένα, βέβαια, εξαρτάται. «Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται από έξι έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα», λέει ο καθηγητής Horne. «Αλλά οι ατομικές ανάγκες διαφέρουν πολύ - μερικοί άνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​εύκολα σε έξι ώρες, ενώ άλλοι όχι», προσθέτει.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι να κοιμάται ο καθένας αρκετά, όσο, δηλαδή χρειάζεται για να εξασφαλίσει ότι δεν θα "κοιμάται όρθιος" κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Το πρόβλημα λοιπόν είναι πως οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, αλλά αφενός δεν τον έχουν, αφετέρου δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι αυτό, καθώς και πόσο σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψή του. Ας ξεκινήσουμε από εκεί λοιπόν για να φτάσουμε και στην αύξηση ωρών αυτή καθαυτή.

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης