1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού -Εσύ πότε έκανες μαστογραφία τελευταία φορά;

 Άρτεμις Σκούφου
1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού -Εσύ πότε έκανες μαστογραφία τελευταία φορά;
Pexels

Νέα μελέτη εκτιμά ότι ενώ το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί, τα κρούσματα αυξάνονται, ιδίως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Μήπως έχουμε αμελήσει να κλείσουμε ραντεβού για μαστογραφία; 

Ακούμε όλο και περισσότερες γυναίκες να μιλούν ανοιχτά πλέον για την περιπέτειά τους με τον καρκίνο του μαστού. Τόσο γυναίκες από τον περίγυρό μας όσο και διάσημες «σπάνε» τη σιωπή τους και δίνουν την εκδοχή τους για το πώς έζησαν την περιπέτεια με τον καρκίνο, ενώ παρακινούν και άλλες γυναίκες να πραγματοποιούν τα ετήσια ραντεβού τους στο γιατρό, γιατί η πρόληψη είναι το κλειδί.

Και μπορεί τόσο καιρό να μας φαινόταν απλά πως οι περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν αυξηθεί, αλλά τελικά δεν είναι η ιδέα μας. Μια νέα έκθεση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δίνει στο φως νέα στατιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι ο καρκίνος βρίσκεται σε άνοδο - ιδιαίτερα στις νεότερες γυναίκες.

«Η επίπτωση του καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά τη δεκαετία 2012-2021 κατά 1% ετησίως συνολικά, με πιο απότομη αύξηση στις γυναίκες κάτω των 50 ετών (1,4% ετησίως) από ό,τι στις γυναίκες 50 ετών και άνω (0,7% ετησίως)», αναφέρει η έκθεση.

Η Jenna Fischer μίλησε στην καρδιά κάθε γυναίκας που παλεύει κόντρα στον καρκίνο

1 στις 8 γυναίκες θα περάσουν καρκίνο του μαστού

Η μελέτη ανακοίνωσε αυτό που ίσως καμιά μας δεν ήθελε να ακούσει. 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με επιθετικό καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της, αναφέρει η έκθεση.

https://www.instagram.com/p/DA5aJazIqei/

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί κατά 44% από το 1989, λόγω των εξελίξεων στη θεραπεία και την έγκαιρη ανίχνευση - αλλά ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι η κύρια μορφή διάγνωσης καρκίνου μεταξύ των γυναικών στις ΗΠΑ και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ένα περίεργο εύρημα της μελέτης ήταν πως ενώ οι μαύρες γυναίκες βρέθηκε να έχουν 5% χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις λευκές γυναίκες, είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν - κυρίως λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης και της πρόσβασης στη θεραπεία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, εκτιμάται ότι 42.250 γυναίκες θα πεθάνουν φέτος από καρκίνο του μαστού και κάπως σφίχτηκε η καρδιά μας διαβάζοντάς το.

Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Περίπου το 30% των περιπτώσεων μπορεί να αποδοθεί σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως το υπερβολικό σωματικό βάρος (μετεμμηνοπαυσιακός καρκίνος του μαστού), η σωματική αδράνεια και η κατανάλωση αλκοόλ.

Αλλά δεν παίζουν μόνο αυτά ρόλο στην εμφάνιση και επιδείνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η ύπαρξη μιας κληρονομικής γενετικής μετάλλαξης BRCA μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Όπως σημειώνουν τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, «περίπου 50 στις 100 γυναίκες με μετάλλαξη του γονιδίου BRCA θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού μέχρι να γίνουν 70 ετών, σε σύγκριση με μόνο 7 στις 100 γυναίκες του γενικού πληθυσμού».

karkinos-mastou.jpg

12 σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Η θεραπεία από τον καρκίνο του μαστού έχει εξελιχθεί. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βγάλει τις γυναίκες νικήτριες από τη μάχη τους. Όταν, λοιπόν, εντοπίζεται έγκαιρα, δηλαδή πριν εξαπλωθεί, το ποσοστό θεραπείας αγγίζει έως και 99% μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Η πρόληψη είναι το κλειδί για να βγει μια γυναίκα νικήτρια.

«Για πολλές γυναίκες, οι μαστογραφίες είναι ο καλύτερος τρόπος για την έγκαιρη ανεύρεση του καρκίνου του μαστού, όταν είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Η μαστογραφία μπορεί να βρει τον καρκίνο πριν αυτός γίνει αρκετά μεγάλος ώστε να τον αισθανθεί ή να προκαλέσει συμπτώματα», αναφέρει το CDC, του οποίου το Εθνικό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας (NBCCEDP) παρέχει εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες σε γυναίκες που είναι ανασφάλιστες ή βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.