Απαντήσεις στις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων
Ο παιδίατρος Θεοχάρης Λώλης απαντά σε συχνές ερωτήσεις των γονιών.
- Πρώτα από όλα για την πιπίλα.
Γιατρέ βλάπτει η πιπίλα; Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλές φορές διαφόρους. Η απάντηση είναι ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν πιπίλα, παρουσιάζουν συχνότερα επεισόδια διαρροιών, αναπνευστικών λοιμώξεων, εμετών κλπ. Όσον αφορά στις διάρροιες, μπορεί να πέφτει κάτω η πιπίλα και να μην αποστειρώνεται καλά. Για τις άλλες λοιμώξεις δεν υπάρχει πειστική απάντηση ότι βλάπτει. Η δική μου θέση είναι ότι η καλή χρήση της πιπίλας σε ένα βρέφος που είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση και να το ηρεμήσει. Θα αναφερθώ στην κακή χρήση της πιπίλας όπως μέλι και πιπίλα,ζ άχαρη και πιπίλα, 24 ώρες το 24ωρο την πιπίλα στο στόμα και χρήση της πιπίλας σε ηλικία άνω των 15 μηνών. Αν αποφεύγουμε τα παραπάνω και την δίνουμε για λίγη ώρα δεν νομίζω ότι προκαλούμε κάτι το μη επιθυμητό στο παιδί. Ακόμη και η χασμοδοντία δεν μπορεί να γίνει στο παιδί με την καλή χρήση της πιπίλας.
- Δύσοσμη αναπνοή.
Συχνά τα παιδάκια 2-3 ετών παρουσιάζουν κάποια περίοδο στην αναπνοή τους δυσοσμία. Ποια είναι τα αίτια ; Συχνά είναι κακή υγιεινή του στόματος, άλλες φορές αναπνευστικές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ξένο σώμα στη μύτη και ποιο συχνά από όλες τις αιτίες η παλινδρόμηση των τροφών στο στομάχι του παιδιού. Σιγά σιγά η εικόνα βελτιώνεται, η δυσοσμία απομακρύνεται και προ της εφηβείας το παιδί δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την αναπνοή του.
- Θέση ύπνου στα βρέφη. Μπρούμυτα ή ανάσκελα;
Μέχρι πριν μερικά χρόνια τα παιδιά κοιμόντουσαν μπρούμυτα. Τα τελευταία χρόνια η θέση άλλαξε. Τα βάζουμε πλάγια και αν γυρίσουν ανάσκελα δεν πειράζει. Ο λόγος είναι πως μειώθηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στα νεογνά τους πρώτους 6 μήνες ζωής τους. Μπρούμυτα κοιμάται ένα παιδί που έχει κάποιο πρόβλημα στα ισχία π.χ. πάνες σε Συγγενές Εξάρθρημα του ισχίου.