Πανάδες: Τι είναι, πώς θα τις αντιμετωπίσουμε
Η έκθεση στον ήλιο δεν έχει μόνο τα επιθυμητά αποτελέσματα
Είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη έκθεση του δέρματός μας στις ακτίνες UV του ηλίου γίνεται, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και πιο βλαβερή. Το μαύρισμα είναι υπέροχο, αλλά, αν δεν προσέχουμε, μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες, πανάδες, φακίδες ενώ, η χειρότερη εκδοχή είναι αυτή της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Οι πανάδες εμφανίζονται συνήθως στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο (στο πρόσωπο, τα χέρια, τους ώμους και το ντεκολτέ) λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κηλίδες, καφέ χρώματος. Καλό είναι η αντιηλιακή μας προστασία, αλλά και η έκθεσή μας στον ήλιο να γίνονται με σύνεση, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνισή τους. Ας δούμε, όμως, τι κάνουμε σε περίπτωση που, τελικά, δεν τις αποφύγουμε.
Καταρχήν, για οποιαδήποτε αλλαγή στην όψη του δέρματός μας, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από την ηλιοθεραπεία, είναι ανάγκη να επισκεφθούμε πρώτα τον γιατρό μας, που θα μας επιβεβαιώσει ότι πρόκειται όντως για πανάδες και όχι κάποια άλλη δερματική πάθηση. Οι πανάδες αντιμετωπίζονται είτε με ειδικές λευκαντικές κρέμες, είτε με θεραπεία, που γίνεται από αισθητικούς ή δερματολόγους, με οξέα φρούτων (AHA). Αυτή γίνεται μόνο τους χειμερινούς μήνες και, μετά την θεραπεία, είναι απαραίτητο να φοράμε αντιηλιακή κρέμα, γιατί αλλιώς ελοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστούν δυσχρωμίες. Μία τρίτη μέθοδος είναι το laser, το οποίο επίσης εφαρμόζεται μόνο από ειδικούς, και δημιουργεί μικρά εγκαύματα στις περιοχές, τα οποία, όταν επουλωθούν, αφήνουν το δέρμα στην αρχική του κατάσταση.