Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα των κουνουπιών
Το αναγκαίο κακό της υπέροχης, κατά τ' άλλα αυτής εποχής...
Mπορεί το καλοκαίρι να είναι η πιο αγαπημένη και ξένοιαστη εποχή του χρόνου, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Ένας από αυτός είναι τα διάφορα έντομα τα οποία κατά τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται! Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι άνθρωποι φορούν λιγότερα ρούχα με όλο και μεγαλύτερο μέρος του δέρματος εκτεθειμένο, εξηγεί απόλυτα γιατί οι περισσότεροι το καλοκαίρι μετρούν τσιμπήματα σε όλο τους το κορμί!
Τα συνηθέστερα είδη εντόμων στη χώρα μας είναι τα κουνούπια, οι μέλισσες και οι σφήκες. Τα κουνούπια τσιμπούν όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους ανάλογα με την μυρωδιά του ιδρώτα τους. Τσιμπούν δηλαδή πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που ιδρώνουν σε σχέση με αυτούς που πάσχουν από ανιδρωσία αλλά και τις έγκυες γυναίκες, σε σχέση με τις μη εγκυμονούσες.
Τα κουνούπια όταν τσιμπούν κάποιον απελευθερώνουν μέσα στο δέρμα ουσίες που έχουν φαρμακολογική και αντιγονική δράση. Η πρώτη έχει σαν αποτέλεσμα την απευθείας επίδραση σε μηχανισμούς του δέρματος, ενώ η δεύτερη δράση είναι αυτή που ευθύνεται για την εμφάνιση του ψηλαφητού στοιχείου της βλάβης τις επόμενες μέρες. Κάθε άτομο απευαισθητοποιείται σταδιακά και με τον καιρό συνηθίζει στα συγκεκριμένα τσιμπήματα, χωρίς να παρουσιάζει σημαντικές επιπλοκές. Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για το τσίμπημα του κουνουπιού η συχνότερη επιπλοκή είναι η μικροβιακή μόλυνση της βλάβης από το συνεχές ξύσιμό της από το ίδιο το άτομο.
Η θεραπεία στα τσιμπήματα του κουνουπιού δεν είναι απαραίτητη. Αν ωστόσο το αίσθημα του κνησμού είναι έντονο, μπορείτε να τοποθετήσετε πάγο πάνω στο τσίμπημα, κάτι που θα σας ανακουφίσει αρκετά, καθώς και μία ήπια κορτιζονούχα αλοιφή η οποία θα περιορίσει σημαντικά τη βλάβη. Και θυμηθείτε: Στο θερινο κινηματογράφο προτιμήστε παντελόνι!