Αντιμετώπισε το προεμηνορρυσιακό σύνδρομο!
Και απαλλάξου από τον πόνο
Το λεγόμενο προεμηνορρυσιακό σύνδρομο (γνωστό και ως ΠΕΣ) είναι μια σειρά δυσάρεστων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που κάνουν την εμφάνισή τους περίπου 5 ημέρες πριν την εμμηνορρυσία και διαρκούν έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνισή της. Οι γυναίκες που υποφέρουν από ΠΕΣ το βιώνουν ακόμη πιο έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τουλάχιστον 1 στις 20 γυναίκες περιγράφει το διάστημα αυτό ως εφιαλτικό αφού οι μεταβολές που παρατηρούνται στις ορμόνες είναι βασανιστικές. Υπάρχουν βέβαια κάποια απλά tips που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσης το κάθε σύμπτωμα ξεχωριστά, αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία αυτών που υποφέρουν.
Κατάθλιψη: Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τον ερχομό της περιόδου. Ταυτόχρονα, μην αμελείς τη γυμναστική που βοηθά στην απελευθέρωση των ενδορφινών που σου ανεβάζουν τη διάθεση, μειώνουν τον πόνο και δίνουν την αίσθηση της ευεξίας.
Πρησμένο στήθος: Κόψε την καφεΐνη και προτίμησε ένα σουτιέν που να σου προσφέρει τη στήριξη που χρειάζεσαι. Ταυτόχρονα, μπορείς να δοκιμάσεις ξαφνικές εναλλαγές κρύου ή ζέστης στο ντους πάνω στην περιοχή.
Φούσκωμα και πρήξιμο σε στομάχι και κοιλιά: Περιόρισε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι περίπου 2 εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδός σου.
Κράμπες: Γυμνάσου και συγκεκριμένα προτίμησε οποιαδήποτε αερόβια άσκηση (χορός, βάδισμα,ποδήλατο, τένις) τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα και όχι μόνο πριν την περίοδο. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσεις το ενοχλητικό και επώδυνο χτύπημα των κραμπών.
Πόνοι στην πλάτη και τη μέση: Κάνε ένα ζεστό μπάνιο και χρησιμοποίησε το τηλέφωνο της ντουζιέρας για να ρίξεις τρεχούμενο νερό πάνω στις περιοχές που πονούν. Η θερμοκρασία μπορεί να κάνει θαύματα και κατά των κραμπών, οπότε μια ζεστή πετσέτα χαμηλά στην κοιλίτσα θα βοηθούσε την κατάσταση σε σένα που είσαι τεμπέλα και δεν γυμνάζεσαι.
Λαιμαργία και υπογλυκαιμίες: Κατανάλωσε πολλά μικρά γεύματα. Αν βλέπεις ότι σου λείπει πολύ η σοκολάτα μπορεί να έχεις χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Προσπάθησε να καταναλώσεις μπόλικο σπανάκι ή δοκίμασε μια πολυβιταμίνη που να περιέχει τουλάχιστον 1000 μιλιγκράμ μαγνησίου.
Stress: Κάνε γιόγκα και αξιοποίησε οποιαδήποτε τεχνική χαλάρωσης γνωρίζεις. Δεν χρειάζεται να βρεις κάτι πολύπλοκο, αρκούν και μερικές βαθιές αναπνοές πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Αν ψάξεις στο εμπόριο, μπορείς να βρεις και να κάψεις ένα κεράκι με άρωμα σαφράν. Έρευνες έχουν δείξει πως το σαφράν ή ο δικός μας ελληνικός κρόκος, μπορεί να μειώσει την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλης, που αποτελεί το βασικό μοχλό πρόκλησης στρες λίγο πριν την περίοδό σου.
Αν έχεις γενική ατονία, πιες άπαχο γάλα ή με χαμηλά λιπαρά και πάρε ένα χάπι ασβεστίου. Ακόμα, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την ενεργητικότητά σου ενώ και οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι εξίσου βοηθητικές. Μην ξεχνάς πως τουλάχιστον οι γυναίκες που λαμβάνουν τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία, αντιμετωπίζουν τις μισές πιθανότητες να υποφέρουν από το προεμηνορρυσιακό σύνδρομο σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν συμπληρώματα και δεν προσέχουν τη διατροφή τους.
Αν τα συμπτώματα του ΠΕΣ είναι σαν να σε παιδεύουν όλο το μήνα, υπάρχει περίπτωση να συνδυάζονται με μια διαταραχή του θυροειδή ή μια αλλεργία. Μπορείς να διατηρείς ένα ημερολόγιο που θα καταγράφεις τα συμπτώματα που νιώθεις για 2 με 3 μήνες και να διαπιστώσεις αν όντως οφείλονται στην περίοδο. Αν τα συμπτώματα γίνονται ανυπόφορα, επισκέψου το γυναικολόγο σου και μίλησε μαζί του για τις κινήσεις που μπορείτε να κάνετε. Εκείνος ίσως να σου προτείνει και τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή κάποια άλλη θεραπεία που θα σε ανακουφίσει.