Πώς η έλλειψη ύπνου στην εφηβεία μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων στη συνέχεια

Σύμφωνα με νέα έρευνα οι δύο καταστάσεις συνδέονται

Καναδοί ερευνητές παρακολούθησαν τις συνήθειες περισσότερων από 4.100 εφήβων και ανακάλυψαν ότι αυτοί, κατά μέσο όρο, κοιμούνται 7.9 ώρες κάθε βράδυ τις καθημερινές, και 9.4 ώρες κάθε βράδυ τα Σαββατοκύριακα. Από αυτούς, το 20% δήλωσε ότι δεν κοιμάται καλά τις καθημερινές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα Σαββατοκύριακα ήταν 10%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 6% των εφήβων που συμμετείχαν, προκειμένου να κοιμηθεί, κάνει χρήση φαρμάκων.

Οι διαταραχές στον ύπνο, οι οποίες συνήθως μεταφράζονται ως συχνό ξύπνημα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή πολύ νωρίς το πρωί, δυσκολία στον ύπνο, αλλά και εφιάλτες, σχετίζονται με συγκεκριμένους παράγοντες. Αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, η υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών φαγητών, αναψυκτικών, γλυκών και ροφημάτων πλούσιων σε καφεΐνη, και πολλές ώρες μπροστά σε κάθε λογής οθόνες- είτε πρόκειται για το pc, το smartphone, την τηλεόραση ή το tablet τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Dr. Indra Narang, «τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού οι διαταραχές στον ύπνο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες κατά την περίοδο της εφηβείας και παίζουν καθοριστικό ρόλο, στην συνέχεια, στην σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος». Σύμφωνα με την επιστήμονα, οι προσπάθειες βελτίωσης των συνηθειών ύπνου, από τα πρώτα χρόνια της ζωής των ανθρώπων, μπορεί να είναι ένας δραστικός τρόπος να αποφευχθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα στη συνέχεια.

Διαβάστε ακόμα:
5 ενδείξεις ότι βρίσκεστε στα πρόθυρα κατάρρευσης
Αποκτήστε το πιο νεανικό χαμόγελο με τη βοήθεια του οδοντιάτρου σας
Αυτές είναι οι σημαντικότερες «φωλιές» μικροβίων που απειλούν την υγεία σας!

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης