5 απορίες για τα αντισυλληπτικά χάπια
Παχαίνουν; Μπορεί να πάθω κατάθλιψη; Ο γυναικολόγου Dr. Ναούμ απαντά στις πιο κοινές ερωτήσεις των γυναικών
Ενεργή και ελεύθερη σεξουαλική ζωή με μόνιμο σύντροφο; Θα πρέπει να σκεφθείτε το αντισυλληπτικό χάπι. Αν λοιπόν έχετε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δεν υπάρχει φόβος να κολλήσετε, τότε το αντισυλληπτικό χάπι είναι πολύτιμος σύμμαχος για να αποφύγετε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Πώς λειτουργούν και πόσο αποτελεσματικά είναι;
Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, τα αντισυλληπτικά χάπια «ξεγελούν» κατά κάποιο τρόπο τον οργανισμό και εμποδίζουν την ωορρηξία. Επίσης, παρεμποδίζουν τη δημιουργία ενδομητρίου (το εσωτερικό στρώμα της μήτρας που εμπλουτίζεται με πολύτιμα στοιχεία κάθε μήνα για να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο). Ταυτόχρονα, τα αντισυλληπτικά δημιουργούν πυκνή τραχηλική βλέννα που δυσχεραίνει τη διέλευση του σπέρματος προς το ωάριο. Θεωρούνται από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης, όπου το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 98%.
Προκαλούν αύξηση βάρους;
Τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνει η κάθε γυναίκα είναι ιδανικά για τη δική της περίπτωση. Σε γενικές γραμμές όμως, τα αντισυλληπτικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα άρα δεν προκαλούν αύξηση βάρους. Αν παρατηρηθεί αίσθηση «φουσκώματος» αυτή οφείλεται σε κατακράτηση υγρών που ενδεχομένως να γίνεται ή στην μεγαλύτερη όρεξη που μπορεί να δημιουργηθεί. Όπως και να έχει, με μία απλή παρακολούθηση και αλλαγή του χαπιού αν κριθεί απαραίτητο, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Μπορεί να πάθω κατάθλιψη;
Υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που έχουν αναφέρει μεταπτώσεις στην ψυχολογία τους, κατά τον πρώτο καιρό που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι αρκετά σπάνιες, ενώ συνήθως η κατάθλιψη προϋπήρχε και ίσως επιδεινώθηκε μετά τη λήψη των χαπιών.
Μπορεί να έχω πρόβλημα με τον κύκλο μου;
Μην ξεχνάτε ότι αρκετές γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια για να φτιάξουν τον κύκλο τους, όχι να τον χαλάσουν! Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλείται καμία ανωμαλία στον κύκλο, αφού οργανισμός της γυναίκας δρα κανονικά κατά την έμμηνο ρύση.
Μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα;
Τα αντισυλληπτικά δεν επηρεάζουν ούτε τη γονιμότητα, ούτε μία μελλοντική κύηση. Αντίθετα, μετά τη διακοπή τους οι πιθανότητες για σύλληψη είναι σημαντικά αυξημένες.
Η γνώμη του γυναικολόγου Dr. Νικόλαου Ναούμ
«Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου γυναικολόγου. Με τα κατάλληλα χάπια η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα και θα μπορέσει να απολαύσει την ερωτική της ζωή χωρίς τον φόβο της ανεπιθύμητης κύησης. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι από μία απόξεση είναι στατιστικά πολύ μεγαλύτεροι, από οποιαδήποτε σπάνια παρενέργεια των αντισυλληπτικών που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη με μία επίσκεψη σε γυναικολόγο».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.ananeosi.gr