24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Αρρώστια του παρελθόντος ή σύγχρονη μάστιγα;
Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, σε ανάμνηση της ανακάλυψης του μικροβίου που προκαλεί την αρρώστια, του βακίλου της Φυματίωσης, από τον Γερμανό γιατρό Ρόμπερτ Κοχ στις 24 Μαρτίου του 1882. Την εποχή εκείνη αποτελούσε μάστιγα που προκαλούσε ένα θάνατο ανά επτά ανθρώπους.
Εξαιτίας των ιατρικών επιτευγμάτων και των νέων φαρμάκων που ανακαλύφθηκαν στα μέσα του 20ού αιώνα, θεωρούσαμε ότι ήταν μια αρρώστια του παρελθόντος που είχε πλέον ξεπεραστεί. Όμως, μετά το 1985, η φυματίωση επανέκαμψε ενισχυμένη, εξαιτίας της ανθεκτικότητας του μικροβίου αλλά κυρίως από την εξάπλωση του ιού του AIDS. Το χειρότερο είναι ότι η φυματίωση εμφανίζεται με πολυανθεκτική μορφή στα υπάρχοντα φάρμακα.
Η φυματίωση προκαλείται από το βάκιλο του Κωχ, που εισβάλει στους πνεύμονες και σιγά-σιγά αλλοιώνει τους ιστούς. Όταν οι βάκιλοι «εκτοξεύονται» στον αέρα με το φτέρνισμα ή το βήχα, παραμένουν ενεργοί για μερικές ώρες και μπορούν να μολύνουν και άλλους ανθρώπους που τους εισπνέουν.
Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο από το βάκιλο, αλλά μόνο το 10% εκδηλώνει την ασθένεια. Τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, απώλεια βάρους και επίμονος βήχας με φλέγματα ή αίμα. Χωρίς την κατάλληλη και έγκαιρη αντιμετώπιση, η φυματίωση πάντα επιφέρει το θάνατο, μέσα σε δύο έως πέντε χρόνια.
Περιοχές με σοβαρό πρόβλημα φυματίωσης είναι η Αφρική, η Ασία, η Νότιος Αφρική και πολλές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης. 2-3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από φυματίωση, εκ των οποίων τα 500.000 παιδιά, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια, ακόμα κι από το Aids.
Αν δεν αντιμετωπιστεί η φυματίωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, θα μολυνθούν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, 200 εκατομμύρια θα εμφανίσουν την ασθένεια και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν από φυματίωση.