O μεγάλος θυμός: Αναγνώρισε από πού πηγάζει και εκτονώσου σωστά

Η αυτογνωσία είναι το κλειδί

Ο θυμός είναι μία συναισθηματική κατάσταση που ποικίλλει σε ένταση από την ήπια ενόχληση έως την μανία και την οργή. Υπάρχουν 5 βασικοί τομείς από όπου πηγάζει ο θυμός:

Υπάρχουν φορές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις το θυμό σου δημιουργικά και άλλες που απλά χάνεις τον έλεγχο. Ο ενστικτώδης τρόπος έκφρασης του θυμού είναι η επιθετικότητα. Η επιθετικότητα αφορά σε συμπεριφορές που στοχεύουν στην πρόκληση τραύματος σε τρίτους. Αντιθέτως, η εχθρικότητα είναι μια αρνητική στάση απέναντι σ’ ένα ή περισσότερα άτομα.

Συνήθως όταν κάποιος θυμώνει, εκτονώνει το θυμό του επιθετικά, με παθητικά επιθετικούς τρόπους ή σπανιότερα παραδέχεται ότι είναι θυμωμένος ή και προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση. Η επιθετική έκφραση του θυμού ναι μεν οδηγεί σε πλήρη εκτόνωση αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού ή τραυματισμού κάποιου τρίτου. Επιπλέον κατά την εκτόνωση, πολλές φορές λέμε πράγματα που δεν εννοούμε ή τα λέμε με λάθος τρόπο, καταλήγοντας να πληγώσουμε τους άλλους. Το μήνυμα που στέλνουμε στους άλλους είναι ότι ο θυμός μας κάνει να νιώθουμε άβολα και χρειαζόμαστε επειγόντως κάποιον να του φορτώσουμε την ευθύνη: "Με βγάζεις από τα ρούχα μου!". Η παθητικά επιθετική στάση είναι ουσιαστικά η καταπίεση του θυμού που νιώθουμε και η άρνηση: " Όχι σου λέω δεν είμαι θυμωμένη, λάθος κατάλαβες!". Σ’ αυτή την περίπτωση ο θυμός εκτονώνεται με ανώριμες συμπεριφορές όπως το να αγνοείς τον άλλο, να παίρνεις αμέτρητα τηλεφωνήματα από απόκρυψη και να μη μιλάς ή να χαράζεις το αμάξι του με τα κλειδιά σου.

Η συνεχής καταπίεση και άρνηση του θυμού δε, συχνά οδηγεί σε κατάθλιψη. Το μήνυμα που στέλνουμε στους άλλους είναι ότι ο θυμός μας κάνει να νιώθουμε άβολα και γι’ αυτό αρνούμαστε την ύπαρξή του. Η παραδοχή του θυμού είναι η πιο υγιής αντίδραση. Ναι λοιπόν, είναι επιτρεπτό να λες ότι είσαι θυμωμέν η με κάποιον και να ζητάς λίγο χρόνο για να ηρεμήσεις. Αφού αποστασιοποιηθείς και ανακτήσεις την ψυχραιμία σου, συζήτησε αυτό που σε ενοχλεί και βρες μία κοινώς αποδεκτή λύση προς αποφυγή μελλοντικών παρεξηγήσεων. Το μήνυμα που στέλνουμε στους άλλους είναι ότι αναγνωρίζουμε ότι έχουμε θυμώσει αλλά είμαστε έτοιμοι να εξομαλύνουμε την κατάσταση.

Εκτόνωσε το Θυμό σου

1. Άκουσε μουσική.

2. Χόρεψε για 15 λεπτά με δυνατή μουσική, πήγαινε μια βόλτα ή γυμνάσου

3. Μουτζούρωσε ένα χαρτί και σκίσε το

4. Ζωγράφισε μία καρικατούρα του ατόμου που σε θύμωσε και σκίσε το χαρτί

5. Δες TV , DVD ή παίξε ηλεκτρονικό παιχνίδι

6. Μέτρα αργά μέχρι το 10. Μετά πάρε μία βαθιά εισπνοή, κράτησε τον αέρα για λίγα δευτερόλεπτα και εξέπνευσε. Επανέλαβε τη διαδικασία 5 φορές

7. Άδειασε το μυαλό σου και σκέψου ένα αστείο καρτούν. Μην σταματήσεις την προσπάθεια έως ότου μπορέσεις να το δεις με τη φαντασία σου

8. Χτύπα ένα μαξιλάρι πάνω στο στρώμα του κρεβατιού

9. Φούσκωσε μπαλόνια και μετά σπάστα

Θυμήσου:

1. Μην εκτονώνεις το θυμό σου πάνω σε σκληρές επιφάνειες (π.χ. τοίχους). Μπορεί να τραυματιστείς

2. Μην επιτίθεσαι σε τρίτους για κανένα λόγο. Μπορεί να προκαλέσεις σοβαρό τραυματισμό.

3. Απέφυγε τους διαπληκτισμούς.

4. Μη βρίζεις

5. Μη λες πράγματα, για τα οποία μπορεί να μετανιώσεις, όταν ηρεμήσεις

6. Μην σπας αντικείμενα. Μπορεί να προκαλέσεις φθορά σε ξένη περιουσία

7. Μην πίνεις αλκοόλ και μην κάνεις χρήση ουσιών ή παίρνεις φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης