Αντρική ζήλια: Που οφείλεται και πόσο την επηρεάζουν οι ορμόνες;

Το χρονικό της μέσα σε μια σχέση

Παραδείγματα ανδρικής ζήλειας υπάρχουν πολλά και τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά. Οι εκδηλώσεις ζήλειας ποικίλλουν, καθώς ένας άντρας μπορεί να την εκφράσει με πολλούς τρόπους, είτε πιο ήπιους είτε πιο βίαιους, με αποκορύφωμα βέβαια πάντα τα εγκλήματα πάθους, όπως η περίπτωση του Oscar Pistorius που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, όταν πυροβόλησε θανάσιμα τη σύντροφό του, Reeva Steenkamp.


Φυσικά, οι περισσότεροι άνδρες καταφέρνουν να διατηρήσουν τη ζήλια τους υπό έλεγχο. Στην πραγματικότητα όμως, σχεδόν όλοι βιώνουν το είδος ερωτικής τρέλας, όπως αυτή του Pistorius. Γιατί όμως τα φαινόμενα ζήλειας και βίας είναι συχνότερα στους άνδρες; Σύμφωνα με έρευνες οι άντρες, όταν πρόκειται για σχέσεις, είναι 2μιση φορές πιο εύθραυστοι και ασταθείς σε σχέση με τις γυναίκες, και αυτό οφείλεται στις ορμόνες τους. Παρακάτω ακολουθούν τα στάδια της ζήλειας σε μια σχέση βάσει των ορμονών, αλλά και πως επηρεάζεται ένας άντρας από τα... παιχνίδια που παίζουν αυτές στο μυαλό του.


Στάδιο 1: Πρώτη εβδομάδα σχέσης
Έρευνες έχουν αποδείξει πως το σεξ, ή έστω το ενδεχόμενό του, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της τεστοστερόνης, η οποία πλημμυρίζει την περιοχή του υποθαλάμου του εγκέφαλου και οδηγεί στην επιθυμία για αναπαραγωγή. Δυστυχώς όμως, η τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει επίσης επιθετικότητα και κτητικότητα, αφού την έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, που προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους μνηστήρες. Έτσι, αυτό εξηγεί γιατί μπορεί κάποιος να ανταγωνίζεται τους άνδρες φίλους σου ή να κοιτάζει περίεργα όσους σε πλησιάζουν.


Στάδιο 2: Τέταρτη βδομάδα σχέσης
Τα επίπεδα τεστοστερόνης παραμένουν ακόμα υψηλά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και άλλες ορμόνες όπως η ντοπαμίνη, που ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας, και η νορεπινεφρίνη (που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματά μας). Σε συνδυασμό με τη ζήλια λοιπόν, οι ορμόνες αυτές που έχουν αναμειχθεί στον εγκέφαλό του, μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχαναγκαστική ή ακόμα και σε απρόβλεπτη συμπεριφορά.


Στάδιο 3: Τρίτος μήνας σχέσης και ύστερα
Σε έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας ζήλειας και τη σχέση της με την εγκεφαλική δραστηριότητα, αναφέρεται πως η παρατεταμένη περίοδος ζήλειας επηρεάζει τα επίπεδα άγχους αλλά έχει και επιδράσεις στο μυαλό και το σώμα. Η τεστοστερόνη έχει τη δυνατότητα να ανατροφοδοτεί την απελευθέρωση ορμονών άγχους, όπως η κορτιζόλη, η οποία έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, την κατάθλιψη, και άλλες ανθυγιεινές καταστάσεις. Η ανάμειξη αυτών των δύο ορμονών μπορεί να επηρεάσει και μια τρίτη, την σεροτονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον ύπνο. Έτσι, τα υψηλά επίπεδα αυτών των ορμονών είναι εύκολο να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές ύπνου και εν συνεχεία, σε συναισθηματικό «χάος».

Διαβάστε ακόμη:

Κατάθλιψη και σεξ: Πώς να σώσετε την σεξουαλική σας ζωή!

Μείωσε το πρήξιμο και χάσε βάρος με 6 απλά «βραδινά βήματα»

© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης