Ελιόψωμο, στο τσακ μπαμ
Έβρεχε πολύ εκείνο το απόγευμα.
Δεν ξέρω αν σε πιάνει και σένα αυτό, αλλά όταν ο ουρανός είναι φορτωμένος γκρι, με πιάνει μια γλυκιά μελαγχολία!
Θέλω να είμαι σπίτι μου, αγκαλιά με τα παιδάκια μου, να περιμένουμε την βροχή και να κοιτάμε τις σταγόνες της να κατηφορίζουν γρήγορα στα τζάμια των παράθυρων μας.
Κάνουμε κι ένα παιχνίδι. Διαλέγουμε μια σταγόνα- ο καθένας την δική του-και την παρακολουθούμε στο δικό της «κατοστάρι», κι όποιου η σταγόνα τερματίσει γρηγορότερα, τότε αυτός είναι κι ο νικητής!
Δημιουργεί την δική μας θαλπωρή αυτό το παιχνίδι. Και μ’ αρέσει η θαλπωρή – και σε ποιον δεν αρέσει-!!!
Κι αυτή την θαλπωρή την ενισχύω με το άναμα του φούρνου!!!
Δεν υπάρχει καλύτερη οικογενειακή θαλπωρή από την μυρωδιά φαγάκι που πλημμυρίζει το σπίτι καθώς ψήνεται!
Στην συγκεκριμένη περίπτωση το σπίτι πλημύρισε θαλπωρή από το ψωμάκι μας που ψηνόταν στο φούρνο.
Κι επειδή όπως έχεις μάλλον καταλάβει (αν διαβάζεις συχνά πυκνά αυτό το blog) δεν μου αρέσουν τα δύσκολα- χρονοβόρα μαγειρέματα.
Θέλω απλά και γρήγορα να ετοιμάζω νοστιμιές, σαν αυτό εδώ το ψωμάκι. Το ψωμάκι... ελιόψωμο!!!
Ότι θέλεις μπορείς να βάλεις μέσα. Μπορείς να το φτιάξεις με λιαστές ντομάτες και τώρα που η άνοιξη έχει πάρει το δρόμο της και ανοίγει κι ο καιρός, είναι κι αυτό ένα πολύ νόστιμο ψωμάκι!
Απλά εμένα η όρεξη μου τράβαγε ελιόψωμο.
Για να το φτιάξεις κι εσύ αν το τραβάει η όρεξη σου, θα χρειαστείς
500 γρ αλεύρι χωριάτικο (για ψωμί)
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
½ κ γλ ζάχαρη
1 κ γλ αλάτι
1 κ σ μέλι (αν είναι και θυμαρίσιο ακόμη καλύτερα)
2 κ σ ελαιόλαδο
½ λίτρο χλιαρό νερό
12 περίπου ελιές Καλαμών (ή ότι άλλη ελιά θέλεις)
μια χούφτα φρέσκα φυλλαράκια ρίγανη (ή ξερή αν δεν έχεις φρέσκια)
λευκό & μαύρο σουσάμι
Σε μια λεκανίτσα ρίχνεις μια κούπα από το χλιαρό νερό, την μαγιά, την ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι τ’ ανακατεύεις και αφήνεις για 3-4 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια ρίχνεις το αλεύρι μέσα στο μείγμα με την μαγιά, κάνεις μια λακουβίτσα στο κέντρο, προσθέτεις το νερό (σιγά σιγά –ίσως να μην το χρειαστείς και όλο) και τις 2 κ σ ελαιόλαδο κι αρχίζεις να ζυμώνεις.
Η ζύμη σου θα πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλά στα χέρια.
Χωρίζεις τη ζύμη σε όσα μέρη θες και πλάθεις καρβελάκια. Εγώ όπως βλέπεις την χώρισα σε δύο καρβελάκια.
Το δεύτερο το άφησα σκέτο κι απλά το πασπάλισα με μπόλικο λευκό σουσάμι.
Στο καρβελάκι με τις ελιές, απλά ανοίγεις τη ζύμη σου με τον πλάστη και απλώνεις πάνω της τις ελιές Καλαμών, τις οποίες έχεις κόψει στη μέση κι έχεις αφαιρέσει το κουκούτσι. Προσθέτεις και φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη καθώς και 1-2 κ σ ελαιόλαδο. Ξεκινάς να κλείνεις το καρβελάκι σου παίρνοντας την ζύμη από τις άκρες και φέρνοντας τες προς το κέντρο σαν να φτιάχνεις ένα πουγκάκι. Κλείνεις όμως καλά την κορυφή για να μην σου χυθεί η γέμιση όταν το καρβελάκι θα ψήνεται στον φούρνο. Ραντίζεις την επιφάνεια του με λίγο νερό για να κολήσει και το μπόλικο σουσάμι με το οποίο θα το πασπαλίσεις, κάνεις και μερικές απαλές χαραγματιές και ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Όπως πολλές φορές έχω πει, φούρνος από φούρνο διαφέρει , γι’ αυτό να έχεις το νου σου.
Την ζύμη αυτή μπορείς να την χωρίσεις σε περισσότερα από δύο καρβελάκια και να φτιάξεις έτσι ατομικά γεμιστά ή σκέτα ψωμάκια.
Καλό θα είναι να διατηρήσεις το ψωμάκι σου ζεστό μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Το ζεστό ψωμί έχει άλλη νοστιμιά, δεν συμφωνείς;!
Ότι σου περισσέψει, τύλιξε το σε μια πετσέτα. Διατηρείται έτσι και την επόμενη μέρα.
Με αγάπη
Mamatsita