Όταν μια γυναίκα φεύγει στην ψυχή μας φωλιάζει ο φόβος
Η συγκυρία της είδησης θανάτου της Φώφης Γεννηματά με την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.
Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να εξηγήσεις γιατί κάθε γυναίκα, εγώ κι εσύ και η φίλη σου και η μαμά σου και η άγνωστη που μόλις σε προσπέρασε στον δρόμο, στο άκουσμα του μαντάτου θετικής διάγνωσης καρκίνου του μαστού νιώθει μέσα της έναν έντονο πόνο, ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων που μόνο υψηλά επίπεδα φόβου μπορούν να σου τα προκαλέσουν.
Κάθε ιστορία γυναίκας που δίνει τη μάχη της με αυτή τη μορφή του καρκίνου την παίρνουμε πολύ προσωπικά, ακόμη και αν η ασθενής δεν είναι οικείο μας πρόσωπο. Κάθε νίκη απέναντι στον καρκίνο του μαστού την χαιρόμαστε σαν να είναι ένας δικός μας, προσωπικός, θρίαμβος. Κάθε θάνατο τον βιώνουμε όχι μόνο με βαθιά οδύνη αλλά με απέραντο φόβο.
Το στήθος για μια γυναίκα είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο δεδομένο το οποίο συνδέουμε με την ίδια τη ζωή στην πεμπτουσία της. Οι συνειρμοί ατελείωτοι. Έρωτας, επιθυμία, μητρική στοργή, θηλυκότητα, δύναμη, ευαισθησία, αγάπη, εγώ, εμείς, τώρα και για πάντα… Λέξεις χοροπηδούν στη σκέψη μου και κάθε μία κουβαλάει μια εντελώς διαφορετική ιστορία, έναν ήχο, μια μυρωδιά, ένα συναίσθημα, μια ανάγκη, μια ικανοποίηση, μια επιθυμία, ένα πρόσωπο που στάθηκε απέναντί μου, ένα χαμόγελο ή ένα κλάμα όταν στάθηκα η ίδια κάποιο ξημέρωμα μπροστά στον καθρέπτη.
Όταν αυτό το προσωπικό καταφύγιο δυνάμεων, συναισθημάτων, μνημών και αναμνήσεων βάλλεται, ο χρόνος παγώνει. Όταν η λέξη καρκίνος του μαστού ξεστομίζεται, γίνεται μαρτυρία ή σημείωση πάνω στο πακέτο εξετάσεων, η ψυχή σου κυριαρχείται από απόγνωση. Και φόβο. Κι ίσως επειδή υπάρχει στο σύμπαν αυτή η τρομερή, ξεδιάντροπη κι αστείρευτη πρόκληση να έρχεσαι διαρκώς αντιμέτωπη με ό τι σε φοβίζει πιο πολύ, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
- Περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
- Στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο στο μαστό και 140.000 χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας και των επιπλοκών της.
- Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 7.772 νέες περιπτώσεις το χρόνο.
Ξέρεις τι σημαίνουν όλα αυτά; Ξέρεις! 1 στις 7 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες.
Η επίσκεψη στον γιατρό σου για εξετάσεις δεν είναι απλά θέμα ρουτίνας, είναι θέμα ανάγκης, είναι ζήτημα ζωής. Είναι ένα όπλο να πετάξεις από πάνω σου τον φόβο.
«Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και τον φόβο. Αν ζεις με τον φόβο, αυτή δεν είναι ζωή, έχει νικηθεί στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητά σου. Εγώ δεν έζησα ποτέ έτσι» Φ.Γ.
Κάθε φορά που μια γυναίκα φεύγει από καρκίνο του μαστού ή από τις μεταστάσεις και επιπλοκές του, τα μάτια μας τρέχουν ένα ποτάμι δάκρυα. Πονάει η ψυχή μας, βαθιά μέσα στο στήθος μας. Κάθε φορά που μια γυναίκα δυνατή, μια γυναίκα βράχος δίπλα στα παιδιά της, μια γυναίκα με καριέρα, μια γυναίκα με όνειρα και φιλοδοξίες, μια γυναίκα με αγάπη για τη ζωή, χάνει τη μάχη με τον καρκίνο νιώθουμε να κλονίζεται ο κόσμος μας όλος.
Τα λόγια της όταν εισήχθη στον Ευαγγελισμό έδειχναν μια γυναίκα αποφασισμένη να παλέψει
Η πρώτη μας αντίδραση είναι να κλείσουμε τα μάτια, να υποσχεθούμε στον εαυτό μας εκείνο το τηλεφώνημα στον γιατρό για προληπτικό έλεγχο, τον οποίο πιθανότατα θα αναβάλουμε ακόμα μια φορά. Κι όμως. Όλες μας ξέρουμε πως σήμερα οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε και διάγνωση να γίνεται όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπίζεται με επιτυχία.
Εδώ για σένα - Με αυτό το αφιέρωμα οι γυναίκες του Queen.gr στεκόμαστε εδώ, δίπλα σου στον αγώνα σου
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβάσαι. Να τρέμεις. Και ναι είναι απολύτως βέβαιο πως αν κάτι συμβεί θα βρεις μέσα σου την τεράστια εκείνη δύναμη που θα σε κάνει να σταθείς θεριό απέναντι στο θηρίο. Αν υπάρχει, όμως, κάτι που μπορείς να κάνεις για να έχεις περισσότερα όπλα σε αυτό τον πόλεμο γιατί το αποφεύγεις;
Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αυτή τη στιγμή. Τηλεφώνησε και κλείσε το ραντεβού σου. Και μην φοβάσαι να μιλήσεις για τον φόβο σου. Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, οργανισμοί, γυναίκες που έδωσαν τη μάχη και νίκησαν που θέλουν να σου κρατήσουν το χέρι σε όλη τη διαδρομή.
Μη φοβάσαι μόνη. Σφίξε το χέρι μου και πάμε.